2013. szeptember 15., vasárnap

Szeptember 15.



Enikő napja.
Vörösmarty Mihály névalkotása, Enéh névből. Jelentése: ünő, szarvastehén
1821 – A Costa Rica-i Köztársaság, Salvador, a Nicaraguai Köztársaság, a Hondurasi Köztársaság és a Guatemalai Köztársaság nemzeti ünnepe
1841 – Megszületett Sarah Knowles Bolton amerikai költő, szerkesztő, társadalomújító, akinek legismertebb versei: „Live in the Present” és „The Inevitable”.
1848 – Magyarországon a védelem megszervezésére az országgyűlés létrehozta az Országos Honvédelmi Bizottmányt, amelynek elnöke Kossuth Lajos volt.
1890 – Megszületett Agatha Christie angol krimiíró, Miss Marple és Hercule Poirot megalkotója.
1924 – Isaszegen megszületett Lázár György, aki 1975-től 1987-ig a minisztertanács elnöke volt.
1941 – Hercegszántón megszületett Albert Flórián labdarúgó, edző.
1946 – Alpáron megszületett Kásás Zoltán 92-szeres válogatott vízilabdázó.
1952 – Megszületett Bordán Irén színésznő.
1957 – Megszületett Tölgyessy Péter alkotmányjogász, a Magyar Tudományos Akadémia Állam - és Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, politikus.
1972 – Meghalt Fekete Sándor orvos, orvostörténész, az orvostudományok doktora.


Szeptember 15-e a demokrácia nemzetközi napja.
Az idei év témája a párbeszéd és az integráció. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy a demokrácia a részvételen alapul. Az apátia, a félelem és az intolerancia ugyanúgy veszélyt jelentenek rá, mint a gazdasági kihívások. Nem szabad, hogy a demokráciát magától értetődőnek vegyük” - nyilatkozta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.
„A párbeszéd és az integráció a toleranciára és kölcsönös tiszteletre épülő politikai kultúra részei. A politikai erők, a politikusok és a polgárok közötti párbeszéd elengedhetetlen a hatékony megoldások megtalálásához” – fogalmazott Schulz az idei témákkal kapcsolatban. A demokrácia nemzetközi napját 2007-ben az ENSZ vezette be, először 2008-ban ünnepelték. 1997. szeptember 15-én fogadta el az Interparlamentáris Unió a demokráciáról szóló egyetemes nyilatkozatot, amely a demokrácia alapelveit és a demokratikus kormányzás feltételeit rögzíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése