2013. szeptember 28., szombat

Ötpárti egyeztetést tartottak Zentán


Ötpárti egyeztetést tartottak Zentán
Miklós Éva, Szmieskó Zoltán, Csorba Béla, Rácz Szabó László, Szabó Attila, Csonka Áron
Ötpárti egyeztetést tartottak ma Zentán, ahol a jelenlévő vajdasági magyar érdek-képviseleti szervek képviselői a közösséget érintő legfőbb kérdésekkel kapcsolatos álláspontjukat ismertették egymással. A vajdasági magyar pártok zentai egyeztető tanácskozásán a Magyar Egység Párt, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Remény Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt képviselői vettek részt, akik megvitatták az elmúlt időszak legfőbb tapasztalatait, valamint meghatározták legfontosabb aktuális kérdésekkel kapcsolatos álláspontjukat is. A találkozó fontos témáját képezték a küszöbön álló nemzeti tanácsi és a soron következő magyarországi választások is. Ám arról egyelőre nem született megállapodás, vajon a pártok közösen indulnak-e majd a nemzeti tanácsi választásokon. A találkozó résztvevői sajnálatuknak adtak hangot amiatt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal sem jelentek meg az egyeztető tárgyaláson.
A zárt ajtók mögötti megbeszélést követő sajtótájékoztatón Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke elmondta, azért jöttek össze, hogy bizonyos kérdésekben megosszák egymással gondolataikat, és meghatározzák azokat a dolgokat, amelyekben közösen tudják képviselni a vajdasági magyarság érdekeit. Kifejtette, a fő témák közé az elmúlt időszak tapasztalatainak összegzése, az önrendelkezés jog kérdése, a nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatos közös álláspont megfogalmazása, illetve a küszöbön álló magyarországi választásokkal kapcsolatos véleményalkotás szerepelt. Mint mondta, kiemelten foglalkoztak Vajdaság autonómiájának kérdésével, amivel kapcsolatban megállapodtak abban, hogy közös platformot kell létrehozni, és rávilágítottak arra is, hogy a kisebbségi érdekképviselet akkor lehet hatékony, ha az arra vonatkozó elképzeléseket az anyaország is támogatja. Rácz Szabó László kifejtette, sajnálják, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői nem vettek részt az ülésen, mert – ahogyan fogalmazott – ez arra enged következtetni, hogy a párt nem tartja fontosnak az autonómia kérdését.
Kifejtette, az önrendelkezési jog követelésével kapcsolatban, amelyet az MPSZ vetett fel, nem tudtak konszenzusra jutni, ám a Magyar Polgári Szövetség továbbra is kitart az elképzelése mellett. A nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban leszögezte, a jelenlévő pártok többsége úgy gondolta, jó lenne létrehozni egy közös listát, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nem született megállapodás a pártok között. A magyarországi választásokkal kapcsolatban elmondta, örömteli, hogy a vajdasági magyarok is beleszólhatnak a magyarországi politikai élet kérdéseibe, ugyanakkor – ahogyan fogalmazott – nem jó az, ahogyan a VMSZ viszonyul ehhez a kérdéshez, ugyanis a regisztrációval kapcsolatos ténykedése megkérdőjelezi a választások tisztaságát. Vajon honnan tudja a VMSZ, hogy hova kell bekopogni? – tette fel a kérdést Rácz Szabó László.
Csonka Áron, a VMDK elnöke elmondta, pártja fontosnak tartja a pártok közötti közös gondolkodást. Mint mondta, számunkra ebben a pillanatban a legfontosabb az, hogy az autonómia kérdését újra a közvélemény elé tárják, elősegítve mindazon lehetősége megvalósulását, amelyek a vajdasági magyarság szülőföldön való boldogulását segítik elő. Leszögezte, nem szabad kettős mércét alkalmazni az autonómia kérdésében, majd hozzátette, úgy gondolják, a környező országokban alkalmazott autonómia-megoldások által szavatolt jogok a vajdasági magyarságot is megilletik.
Hangsúlyozta, számukra is fontos mind a közeledő nemzeti tanácsi, mind a magyarországi választás, hiszen fontos, hogy olyan kormány alakuljon, amely a továbbiakban is segíteni fogja a határon túli magyarság törekvéseinek megvalósulását, köztük az autonómiatörekvésekét is. A veszélyforrást abban látják, hogy a magyarországi baloldal máris megkérdőjelezi a választások tisztaságát, ugyanakkor attól tartanak, hogy a VMSZ által előkészített házalásos regisztráció éppen az ilyen vélekedéseknek ad táptalajt. A nemzeti tanácsi választások kérdésével kapcsolatban elmondta, a VMDK szervei még nem döntötték el, a párt részt vesz-e a választásokon, hiszen ez annak függvénye, milyen módon fog változni a nemzeti tanácsokról szóló törvény. Furcsának nevezte azt, hogy a törvénymódosítást előkészítő bizottságban az MNT jelenlegi elnöke is részt vesz, majd felhívást intézett ifj. dr. Korhecz Tamáshoz, hogy hívjon össze közösségi konzultációt a vajdasági magyar pártok képviselői között, ugyanis szerinte, ha ezt nem teszi meg, akkor az azt bizonyítja, hogy – ahogyan fogalmazott – a lapok előre le vannak osztva.
Az MRM képviseletében Szabó Attila elmondta, támogatják a nyílt politikai platform létrejöttét, amelynek célja az autonómiatörekvések támogatása. A nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban emlékeztetett az elhíresült zentagunarasi kiszivárgott felvételekre, amelyeken a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselője egy adatbázis felállításáról beszélt. Mint mondta, úgy gondolják, a mostani házalás az akkor adatbázis frissítésére irányul, amit törvényellenes cselekedetnek nevezett.
Csorba Béla, a VMDP elnöke hangsúlyozta, a VMDP kitart a személyelvű, vagyis perszonális magyar autonómia mellett, de szolidaritást vállal azokkal a pártokkal, amelyek az autonómia más formájáért szállnak síkra. A nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az előző választásokon pártja nem vett részt, majd hozzátette, kérdéses, hogy a következőn részt vesznek-e. A párton belül ezzel kapcsolatban még született testületi döntés, ugyanis fontosnak tartják, hogy megvárják a törvény módosulásából fakadó változásokat. Ahogyan fogalmazott, az előző választások idején a távolmaradásuk legfőbb oka az volt, hogy a nemzeti tanácsok létrejöttét nem tartották legitimnek, ugyanis az számtalan olyan kritériumnak nem felelt meg, amelyek a választások titkosságának, illetve az összmagyar választótestületre való kiterjesztésének lehetőségét biztosították volna. A választói névjegyzékkel kapcsolatban elmondta, azt nem a teljes névjegyzék részeként kezelik, ami szerinte alkalmat nyújtott, és ha így marad, a jövőben is alkalmat nyújt arra, hogy visszaélések történjenek. Mindenképpen változásokra lenne szükség, ám azt egyelőre nem tudják, hogy ezek milyen irányúak lesznek – hangsúlyozta Csorba Béla, majd hozzátette, pártja érdekelt abban, hogy Magyarországon a Fidesz sikeresen szerepeljen a választásokon. Hozzátette, azt az aláírásgyűjtést azonban, amelyet jelenleg a VMSZ folytat, politikailag veszélyesnek, etikailag pedig mélységesen elítélendőnek tartják, ugyanis félő, hogy ezzel táptalajt fognak nyújtani azoknak a későbbi bírálatoknak, amelyeknek előszele a magyarországi baloldal részéről már korábban megfogalmazódott.
Szmieskó Zoltán, a MEP elnöke kifejtette, pártja nagyon fontosak tartja az ilyen jellegű összejövetelek, ugyanis a MEP érdekelt az autonómiatörekvések megvalósulásában, éppen ezért aktívan rész kívánnak venni az ezzel kapcsolatos dokumentumok előkészítésében. Mint mondta, azt remélik, hogy a mostani tanácskozáson is jelen lévő vajdasági magyar pártok olyan időszerű és megvalósítható dokumentummal fognak előállni, amely mögé a vajdasági magyar választók is felsorakoznak, és a szerbiai, valamint a magyarországi hatalmi szervek számára is elfogadható lesz.
Hangsúlyozta, a magyarországi választásokkal kapcsolatban a MEP arra szólítja fel a vajdasági polgárokat, hogy azokra a pártokra adják majd le a voksaikat, amelyek lehetővé tették, hogy a vajdasági magyarok is megkapják a kettős állampolgárságot. A nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban elmondta, fontosnak tartják, hogy a találkozón jelenlévő pártok közösen induljanak a nemzeti tanácsi választásokon, hiszen ezáltal elkerülhetőnek látják azt, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsot ezentúl is kizárólag egyetlen párt irányítsa.
A pártok képviselői elmondták, a közeljövőben újabb megbeszélést is terveznek, ugyanis valamennyien nagyon fontosnak tartják, hogy közösen szálljanak síkra a vajdasági magyar közösség érdekképviseletéért.
Huszák Gábor
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/16073/Otparti-egyeztetest-tartottak-Zentan.html, 2013. szeptember 27. [21:26]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése