2013. szeptember 26., csütörtök

Szeptember 26.



Jusztina napja.
Latin eredetű név, a Jusztin férfinév női párja, jelentése igazságos.
1777 – Mária Terézia áttelepítette a nagyszombati tudományegyetemet a budai királyi várba.
1888 – Megszületett T.S. Eliot amerikai származású, Nobel-díjas angol költő, drámaíró, kritikus (Macskák könyve, Gyilkosság a székesegyházban).
1898 – Brooklynban (New York, USA) megszületett George Gershwin (eredeti nevén: Jacob Gershowitz) zeneszerző és zongoraművész, a szimfonikus jazz megteremtője (Kék rapszódia, Egy amerikai Párizsban, Porgy és Bess).
1922 – Meghalt Ivánfi Jenő színész, rendező, műfordító.
1932 – Megszületett Almási Miklós József Attila-díjas esztéta, kritikus, akadémikus.
1939 – Budapesten meghalt Bláthy Ottó Titusz, a transzformátor szülőatyja.
1945 – New Yorkban meghalt Bartók Béla, világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő.
1945 – Megszületett Brian Ferry, aki a Roxy Music zenekarnak volt a frontembere.
1948 – Megszületett Olivia Newton-John angol színésznő (Pomádé-Grease).
1962
– A Jemeni Köztársaság nemzeti ünnepe


25 éve, 1988. szeptember 26-án a Magyar Népköztársaság kormánya és az Európai Gazdasági Közösség (EGK) képviselői Brüsszelben aláírták a kereskedelemről, valamint a gazdasági együttműködésről szóló megállapodást.
Magyarország 1988-ban a közép-kelet-európai országok közül elsőként létesített diplomáciai viszonyt az Európai Közösségekkel (EK), ezt követően, 1988. szeptember 26-án aláírták az Európai Unió elődje, az Európai Gazdasági Közösség (EGK) és Magyarország közötti kereskedelemről, valamint a gazdasági és kereskedelmi együttműködésről szóló megállapodást. Az 1988. december 1-jén hatályba lépett szerződés aláírása áttörést hozott a sokáig „technikai” jellegű kereskedelmi kapcsolatok fejlődésében, és mérföldkövet jelentett Magyarország európai integrációjának folyamatában.
A világ hét ipari nagyhatalmának vezetői (G7) 1989-ben párizsi csúcstalálkozójukon megbízták az EK Bizottságát, hogy kezdje meg a reformokban leginkább élen járó Magyarország és Lengyelország pénzügyi-gazdasági-technikai támogatásának megszervezését. 1989 augusztusától szeptember végéig Brüsszelben az EK Bizottság tárgyaló-asztalhoz ültette a világ legfejlettebb országainak csoportját (G24) a magyar-lengyel segélyakció kialakítására. Ennek eredményeként indult útjára a közép- és kelet-európai politikai és gazdasági reformfolyamatot segítő EK-segélyakció, a Phare-program (Pologne, Hongrie – Aide à la Reconstruction Économique).
1989 novemberében Brüsszelben a Miniszterek Tanácsa – összhangban a Phare-program ajánlásaival – határozatot hozott arról, hogy (az 1988-as kétoldalú szerződésben jelzett 1995. december 31. helyett) a közösség már 1990. január 1-jén megszünteti a magyar árukkal szembeni különleges vámokat.
Az 1990-es rendszerváltozás után valamennyi párt egyetértésével a magyar politika egyik prioritásaként határozták meg az Európai Közösségekhez való csatlakozást. 1994. február 1-jén hatályba lépett az Európai Közösségek (1993 végétől Európai Unió) és Magyarország között három évvel korábban aláírt társulási szerződés, az Európai Megállapodás.
1994. április 1-jén Magyarország benyújtotta hivatalos EU-tagsági kérelmét. A csatlakozási folyamat lezárultával, 2004. május 1-jén Magyarország az Európai Unió tagállama lett. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése