2013. szeptember 12., csütörtök

Több figyelmet a veszélyeztetett nyelveknek!

Gál Kinga EP-képviselő sajtóközleménye


A mai napon nagy többséggel szavazta meg az Európai Parlament a veszélyeztetett nyelvek védelméről szóló parlamenti határozatot. Gál Kinga fideszes képviselő számos módosító indítványa vált a határozat részéve, kiegészítve és erősítve annak tartalmát. A dokumentum néppárti felelőse Tőkés László erdélyi európai parlamenti képviselő volt. A mai döntéssel az EP határozott üzenetet küldd az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak: A kisebbségi nyelvek fennmaradása érdekében a nyelvi jogok biztosításának megerősítésére, állami, közösségi támogatásra és programokra van szükség.

Gál Kinga a kisebbségi magyar nyelvhasználatra, ezen belül a csángók magyar nyelvhasználatára való tekintettel adott le számos módosító indítványt, ezek a jelentés részévé váltak. Így került be a szövegbe, hogy az országoknak nem teherként, hanem értékként és lehetőségként kell tekinteniük a területükön beszélt összes nyelvre. A fideszes képviselő egy másik módosítójában kiemelte azt is, hogy egy nyelv egy bizonyos területet érintően is lehet veszélyeztetett, amennyiben az adott nyelv a területen történelmileg beszélt nyelvnek számított:  ezért is fontos a népszámlálási adatok nyomon követése e tekintetben - ez a szórványban élő magyarság számára fontos rendelkezés. A néppárti politikus továbbá a média és az új technológiák szerepének hangsúlyozását is kiemelten fontosnak tartotta, hiszen ezek támogatása komoly szerepet játszhat a veszélyeztetett nyelvek fennmaradásában, megőrzésében, illetve a generációk közötti átörökítésben.

Az UNESCO adatai alapján az Európai Unióban több mint 100 veszélyeztetett nyelvet tartanak számon. Az Európai Uniónak és a tagországoknak külön-külön és együtt is kötelességük e nyelvek támogatása, megőrizve ezzel a nyelvi sokszínűségben rejlő értékeket. Amennyiben nem történik változás ezen a területen, további kisebbségi nyelvek és közösségek válhatnak veszélyeztetetté, így elengedhetetlen a közös cselekvés. Gál Kinga a szavazást követően elmondta, hogy az Európai Parlament 2003 óta nem fogadott el regionális, kisebbségi vagy veszélyeztetett nyelveket érintő jelentést. Ezért is fontos a mai, nagy többséggel elfogadott határozat.

2013. 9. 11.
http://www.galkinga.hu/hir/tobb_figyelmet_a_veszelyeztetett_nyelveknek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése