2014. március 25., kedd

Március 25.



Irén napja.
Görög eredetű, jelentése béke.
421
– Megalapították Velence városát.
1881 – Megszületett Bartók Béla világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő.
1910 – Meghalt Mikszáth Kálmán író.
1926 – Megszületett Papp László ökölvívó, háromszoros olimpiai bajnok.
1942 – Megszületett Aretha Franklin amerikai soulénekesnő, zongorista és zeneszerző.
1947 – Megszületett Elton John (eredeti nevén: Reginald Kenneth Dwight) angol énekes-zenész.
1948 – A magyar kormány bejelentette, hogy államosítják a 100 főnél több dolgozót foglalkoztató vállalatokat, az ipari, közlekedési és bányavállalatokat, valamint az elektromos műveket.
1952 – Megszületett Juszt László, újságíró.
1976 – Megszületett Vlagyimir Klicsko (Wladimir Wladimirovich Klitschko) ökölvívó.
1990 – Magyarországon 44 és fél év után ismét teljesen szabad országgyűlési választást tartottak.


1999. március 25., csütörtök
*  A hadsereg közleménye szerint az éjjel országszerte ötven katonai objektumot ért támadás. Tíz katona életét vesztette, 38 megsebesült egy pedig eltűnt.
*  II. János Pál pápa a párbeszéd újrakezdésére szólította fel a kosovói válsággal érintett feleket.
* Javier Solana NATO-főtitkár sajtóértekezletén ismételten felszólította Slobodan Milošević jugoszláv elnököt, hogy vesse alá magát a nemzetközi közösség követeléseinek.
* Slobodan Milošević, a JSZK elnöke ülést tartott az ország legrangosabb vezetőivel, amelyen „megvitatták és felmérték az Amerikai Egyesül Államok átall vezetett NATO-erőknek a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság elleni brutális agressziója után kialakult katonai-politikai helyzetet”.
* A szövetségi kormány a NATO Jugoszláviai elleni támadásai miatt megszakította diplomáciai kapcsolatait az USA-val, Nagy Britanniával, Németországgal és Franciaországgal.
* Milan Milutinović, Szerbia elnöke, a köztársasági kormány javaslatára rendeletet adott ki a köztársasági szerveknek a háborús állapotok idején kifejtett munkájáról, a rendelet megszabja az állami szervek új illetékességeit.
* A Jugoszláv Motoros Szövetség közölte, hogy üzemanyag többé nincs szabadeladásban.
* A márka feketepiaci árfolyama 9,50 – 10,00 dinár
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Március 25. - Európai tehetségnap Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész és zenepedagógus születésnapján.
Magyarország 2011. első félévi uniós elnöksége idején kezdeményezte az Európai Tehetségnap
(Talent Day) megrendezését az Európai Bizottságnál. Korábban a 2005-ben alakult Tehetséges Magyarországért Alapítvány Bartók Béla születésének századik évfordulóján, 2006-ban indította el a rendezvényt, amely mára országos méretűvé nőtt. Erre a napra időzítenek tanulmányi, sport- és művészeti versenyeket, seregszemléket, kiállításokat és a tehetséggondozás eredményeit felmutató különböző iskolai, kollégiumi akciókat.
Az Országgyűlés 2008. november 25-én határozatot fogadott el a Nemzeti Tehetség Program elindításáról, annak finanszírozási elveiről, valamint a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum létrehozásáról, működésének elveiről. A parlament 20 évre vállalt kötelezettséget a "feladatra", amely kiemelt költségvetési előirányzatként szerepel az állami büdzsében, a felelősöknek kétévenként kell beszámolniuk az Országgyűlésnek a program állásáról. 

A program céljainak finanszírozására a kormány létrehozta a Nemzeti Tehetség Alapot, amelynek mindenkori pénzügyi forrása az állami költségvetési támogatás mellett a természetes és jogi személyek, illetve a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek hozzájárulása. 2013-ban a költségvetésben több mint kétmilliárd forint jutott tehetséggondozásra és a tehetségek kibontakozását segítő projektekre. Csaknem 350 ezer állampolgár élt azzal a lehetőséggel, hogy adója egy százalékát erre a programra fordítsa, amelynek kiemelt területe a hagyományőrzés, a különböző versenyek támogatása, a külhoni és magyarországi tehetségek felkarolása, a tehetséggondozásban részt vevő pedagógusok méltó elismerése. Utóbbiakat a Bonis Bona díjjal tüntetik ki, az elnevezés a Bonis bona discere, vagyis "Jótól jót tanulni" latin közmondásból ered. A tehetséggondozást szolgáló versenyeken 2013-ban mintegy 309 ezer diák vett részt, akiket több mint 23 ezer pedagógus segített.
A 2011-ben elfogadott köznevelési törvény is foglalkozott a tehetséggondozással, a kormány 2011. évi rendelete pedig az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézethez (OFI) rendelte a tehetséggondozás irányítását. 2013-ban megalapították a Talentum-díjat. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése