2015. május 13., szerda

Miféle további vita? Miféle további párbeszéd?

A Második Nyilvánosság facebook-csoport sajtóközleménye


  

A Második Nyilvánosság visszautasítja Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének inszinuációit, amelyek a Lenullázott lehetőség című közleményében láttak tegnap napvilágot.
A VMSZ elnökének felháborodását az váltotta ki, hogy a Bukás című film világszerte internetes mémként terjedő, számtalan változatban parodizált jelenetét valaki rá és legközelebbi munkatársaira is „rászabta”, vagyis olyan magyar feliratot rendelt a szóban forgó jelenethez, amely a VMSZ-es tájkunlistát, illetve a Párt és a Második Nyilvánosság kapcsolatát pellengérezi ki.
Pásztor István, neveket nem említve, de nyilvánvalóan a Második Nyilvánosság tagjaira is célozva, azt állítja, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban egy olyan „politikai szándékú akciósorozat” indult az interneten, amelynek csak látszólagos célja a vajdasági magyar közösség és társadalom problémáinak a felvetése. Ám most lehullottak az álarcok, lelepleződtek a valódi szándékok, mert ennek az akciósorozatnak „a részben álnéven, részben saját névvel és álneveken működő aktorai és szellemi mentoraik, irányítóik és támogatóik” – így Pásztor – „egy videóban a Vajdasági Magyar Szövetséget kiegyenlítették a nácizmussal”. Tehát, ha jól értjük, Pásztor szerint mindazok, akik az elmúlt hetekben, hónapokban kritizálni merészelték a VMSZ-t, most időpontot egyeztettek, leültek egy számítógép elé, és szépen összehozták ezt a videót, amelyet persze álnéven publikáltak. Mi sem kézenfekvőbb bizonyíték Pásztor István számára, mint az, hogy ebben a videóban pozitív kontextusban szerepel a nevünk. Ez aztán a cáfolhatatlan bűnjel!
A Második Nyilvánosság tagjai, azaz a szerkesztőség és az olvasók mindig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy véleményüket saját nevük felvállalásával tegyék közzé. Soha nem bújtunk álnevek mögé, mint például a VMSZ-t kritizálókat befeketíteni igyekvő Vajdasági SkaCcok oldal szerzői. A VMSZ elnökét az nem zavarta, hogy a pártját glorifikáló blogon a Népszínház színészeit prostituáltaknak nevezték, a Napló Kör és a Második Nyilvánosság tagjait pedig alpári módon inzultálták, sőt, még némi zsidózás is be-becsúszott. Akkor bezzeg nem adott ki hasonló közleményt a VMSZ elnöke, elítélve a blog szerzőinek „mentorait” és „vízhordóit”.
A Második Nyilvánosságnak a VMSZ-t kifigurázó videó elkészítéséhez semmi köze nincs, ezért elvárjuk Pásztor Istvántól, hogy kérjen bocsánatot a meggyanúsításért, és a náci bűnök relativizálásának vádjáért is!
Úgy látjuk, hogy Pásztor István ezt a videót – elég suta módon – csak ürügyként használja arra, hogy elzárkózzon a párbeszédtől és a vitától azokkal, akik több érzékeny kérdést vetettek fel az elmúlt hetekben, hónapokban, kezdve a magyarországi hitelek lehetséges támogatottjaitól egészen a Magyar Nemzeti Tanács szakmai kompetenciáival bezárólag.
Sajnáljuk, hogy a párt tisztújító közgyűlésén újfent deklarált nyitás már a közgyűlés utáni második héten teljes bezárkózásban manifesztálódott. Erre kiváló példa a Vajdasági RTV május 11-i, hétfő esti Napjaink című műsora, amelyben egyetlen VMSZ-es kötődésű személy sem vállalta, hogy a vajdasági magyar közéletről folytasson stúdióbeszélgetést neves értelmiségiekkel, újságírókkal, közéleti személyiségekkel.
Párbeszéd és vita a Pásztor vezette VMSZ részéről eddig sem volt, ezért nem is értjük, miféle párbeszéd és vita lehetőségét nulláztuk le szerinte – „mentorainkkal”, „vízhordóinkkal”, meg az összes „megmentővel” egyetemben – olvasható a közleményben, amelyet a Második Nyilvánosság szerkesztői: Bózsó István, Gyulai Zsolt, Pressburger Csaba, Vanger László és Vataščin Péter írtak alá.




Második nyilvánosság

A Magyar Szó Online korrekt módon lehozta a mi közleményünket is Pásztoré után, amiért jár a piros pont. A kérdés (a költői?) csupán az, hogy a minden érintett felet megszólalni engedő, teljeskörű tájékoztatás vajon csak a webre korlátozódik-e, vagy esetleg a nyomtatott változatban is megjelenhet (a sajtótörvénnyel összhangban!) az ellenvélemény, tekintve, hogy az elnök úr közleményével a kedves újságolvasó megismerkedhetett, mi pedig erre reagáltunk megszólítottként.  
https://www.facebook.com/masodiknyilvanossag


Kapcsolódó közlemény:
A lenullázott lehetőség. Pásztor István közleménye. Magyar Szó, 2015. május 12., 5. o, vagy http://www.magyarszo.com/hu/2702/kozelet_politika/126951/A-lenull%C3%A1zott-lehet%C5%91s%C3%A9g.htm, 2015. május 11., 13:08 >> 2015. május 11., 20:16

Lásd még:

Pásztor felháborodott, amiért internetes mém videó lett belőle

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése