2015. szeptember 3., csütörtök

Bonyolódik és egyre inkább elmérgesedni látszik a Szabadkai Rádió ügye.

Reagálás
Mint ismeretes, a Szabadkai Rádió magánosítás előtt áll. Félő, hogy a privatizációs folyamat végén rádiónk vagy annak magyar adása megszűnik. Felmerült, hogy a Pannon RTV Szabadkai Magyar Rádió néven egy második műsort indítana. A Pannon Televízió tegnap 18 órakor sugárzott Híradó Plusz műsorában a Szabadkai Rádió problémájával foglalkoztak, s több olyan kijelentés is elhangzott, amelyek tévesek, vagy pontosításra szorulnak.
Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója szerint hónapokon át folytak a tárgyalások a Szabadkai Rádió vezetőivel arról, hogy miként lehetne átmenteni a privatizáció előtt álló Szabadkai Rádió magyar adását. Ez számomra új, hisz ilyen tárgyalásokról nem tudtam sem mint a magyar műsorok főszerkesztője, sem mint a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottságának az elnöke, s főképpen nem vettem részt ezekben! Áprilisban volt egy találkozóm Bús Ottóval, a Városi Tanács tájékoztatással megbízott tagjával, javasoltuk, hogy fontos lenne egy megbeszélés a város, az MNT, a rádió vezetői és a politikum között, hogy a rádió problémájáról tárgyaljunk. Erre azonban nem került sor. Pár hétre rá Tóth Líviával, a Hét Nap, és Kókai Péterrel, a Magyar Szó munkatársával együtt fogadást kértünk Pásztor Istvántól, hogy a sajtó problémáiról beszéljünk, s ekkor ismét sürgettem a megbeszélést, de továbbra sem történt semmi. Egészen addig, amíg egy sajtóinterjújában a VMSZ elnöke azt nem közölte, hogy megvan a megoldás. Párbeszéd, együtt gondolkodás tehát nem volt. Pedig szerkesztőségünknek volt kialakult álláspontja. Azt szerettük volna, hogy a szerkesztőség együtt marad és készíti továbbra is a megszokott műsorokat egy MNT alapítású vagy társalapítású Szabadkai Rádió Alapítványon keresztül. Azt is elfogadtuk volna azonban végső soron, hogy a Pannon Alapítvány legyen az alapító azzal, hogy a szerkesztéspolitikában az önállóság megmarad. Pásztor István megoldásként tulajdonképpen ez utóbbit kínálta fel: külön épületben, önállóan készíthetjük a műsorokat. Mint mondta, a hallgató észre sem veszi majd, hogy ez már jogilag egy másik rádió lesz. Amikor azonban Bodzsoni Istvánnal, a Pannon igazgatójával kezdődtek volna megbeszélések, kiderült, hogy szó sincs semmiféle önállóságról: az új Szabadkai Rádió más műsorráccsal sugárzott volna, s a Pannon jelenlegi szerkesztői szerkesztették volna az adást. Ezt a lehetőséget szerkesztőségünk összes tagja - kettő kivételével - elvetette, s nem fogadta el az ajánlatot, hogy igazoljon át a Pannon RTV-be.
Utóbb a Magyar Mozgalom közleményéből kiderült, hogy jogilag sincs minden rendben azzal az elképzeléssel, hogy a Pannon RTV kereskedelmi magánrádióként egy második frekvenciához jusson, ahol sugározhatná a Szabadkai Magyar Rádió műsorát.
Újból neki kell tehát fogni a kérdés kezelésének, de törvényes utat kell keresni, amely hosszú távú megoldást nyújthat. Álláspontunk továbbra is az, hogy eredeti javaslatunk, az MNT alapítású Szabadkai Rádió Alapítvány lehet a megoldás, illetve a Vajdasági Magyar Körzeti Rádióhálózat létrehozása, s így Nyugat- és Dél-Bácska, valamint a Bánság magyar tájékoztatását is újjá lehetne szervezni. Persze minderre akkor kerülhetne sor, ha valóban megszűnnek a most működő helyi és regionális közszolgálati rádiók, illetve ezekben a magyar adások.
Hisszük, hogy a vajdasági magyar sajtó azon törekvése, hogy szabad és független legyen elvezet oda, hogy szerkesztőségünk önálló műsorával és szerkesztéspolitikájával fennmaradhat.

Mint ismeretes, a Szabadkai Rádió magánosítás előtt áll. Félő, hogy a privatizációs folyamat végén rádiónk vagy annak magyar adása megszűnik. Felmer
 
Németh Ernő, a Szabadkai Rádió Magyar Nyelvű Műsorok Szerkesztőségének megbízott fő- és felelős szerkesztője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése