2015. szeptember 17., csütörtök

Cinizmus és felelőtlenség



( A VMDP elnökének nyilatkozata)

      A magyar határzárral és a szeptember 15-én életbe lépett új rendelkezésekkel kapcsolatban az elmúlt hetekben, de különösen az utóbbi napokban sorjáztak a szerb kormánypolitikusok felelőtlen nyilatkozatai, akárcsak a szerb sajtó Magyarország és Orbán Viktor elleni, nemegyszer kifejezetten uszító megnyilatkozásai. Mindez látszólag a bevándorlók emberi jogainak és a humanizmusnak a jegyében történt, azonban legkevésbé sem erről van szó. Szerbiát nem elsősorban e fennkölt elvek vezérlik, hanem az egyébként más európai államok magatartásában is pőrén megmutatkozó profán anyagi, politikai és nem utolsó sorban demográfiai érdek: nem segíteni akarnak, hanem minél gyorsabban és minél fájdalommentesen meg akarnak szabadulni a migránsok áradatától. Eközben, Európában sokan, az áldozati bárány szerepét Magyarországnak szánták, és ez az elgondolás természetesen az addig a részvétlen szemlélődő pózába helyezkedett Belgrádnak is megfelelt Azóta kiderült, hogy a magyar kormány elszánt, de a nemzetközi jogot és a schengeni előírásokat betartó lépései miatt ez nem fog egykönnyen menni.
     Természetesen Szerbia kormánya maga dönti el, hogy milyen eszközökkel védi lakossága nemzeti érdekeit, azonban a szerb vezetők ezúttal is fordítva ültek fel a lóra. A szerb állam déli határainak védelme és a migránsok regisztrálása helyett felelőtlen kormánytagok szájából cinikus és kardcsörtető nyilatkozatok hangzottak el, olyanok, amelyek Magyarországgal szemben mindennek nevezhetők, csak barátságosaknak nem. Mindez a jelek szerint olaj volt a tűzre, és fokozta a migránsok egy militáns csoportjának egyébként is agresszív indulatait.
     Példátlan felelőtlenségről tett tanúbizonyságot mind a szerb kül-, mind pedig a belügyminiszter, mivel a magyar kormány kérése ellenére egyikük sem intézkedett a horgos-röszkei határátkelőhely megfelelő védelméről, holott egy kellő időben történő szerb hatósági fellépéssel el lehetett volna kerülni, hogy idegen állampolgárok kövekkel, botokkal és más eszközökkel felfegyverkezve Szerbia területéről támadást indítsanak Magyarország ellen, pregnánsan megsértve ezzel az állam szuverenitását.
     Végezetül felmerül a kérdés, hogy a magyarság egészét súlyosan érintő helyzetben a Vajdasági Magyar Szövetség mikor fog tiltakozni, de legkivált az, hogy meddig kíván tagja maradni a jelenlegi szerb kormánynak? A legnagyobb vajdasági magyar pártnak a kollaborációt ugyanis ilyen körülmények között teljes erkölcsi és politikai gerinctörés nélkül nehéz lesz folytatni.

                                                                  Csorba Béla,
                                         a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke

Temerin, 2015. szeptember 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése