2016. január 29., péntek

Az EP Külügyi Bizottsága elfogadta a Szerbiáról szóló határozati javaslatot


Elégedetlenség a kisebbségek jogvédelmével: „Vajdaság fennmaradása nem lehet kérdéses”

Az EP Külügyi Bizottsága elfogadta a Szerbiáról szóló határozati javaslatot
Az Európai Parlament valószínűleg február elején szavaz a határozati javaslatról
Az Európai Parlament Külpolitikai Bizottsága nagy szavazattöbbséggel elfogadta a Szerbiáról szóló határozati javaslatot. Ötvenen szavaztak rá, ketten ellene, négyen pedig tartózkodtak.
A dokumentum hangsúlyozza, hogy az országnak folytatnia kell a társadalmi és gazdasági reformokat, és az uniós tárgyalások során minél előbb meg kell nyitni a 23. és 24. fejezetet. Ehhez mentesíteni kell az igazságügyi szerveket a politikai befolyástól.
A határozati javaslat szerint kedvezőbb beruházási légkört kell teremteni, és gyorsan be kell fejezni a közvállalatok átalakítását. Hatékonyabban kell küzdeni a szervezett bűnözés és a korrupció ellen, és elejét kell venni az újságírók elleni erőszaknak.
Több horvát, magyar, bolgár és román európai parlamenti képviselő módosítási indítványt terjesztett be, mert elégedetlen a Szerbiában élő kisebbségek jogvédelmével. Az elfogadott okmány kimondja, hogy Vajdaság fennmaradása nem lehet kérdéses, és minél előbb el kell fogadni a finanszírozásáról szóló törvényt.
Az Európai Parlament külügyi bizottsága üdvözli Belgrád és Pristina párbeszédének folytatását, és sürgeti a megbeszéltek végrehajtását. Egyúttal rámutat arra, hogy Szerbiának össze kell hangolnia külpolitikáját az Európai Unióéval. (Tanjug/RTV)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése