2017. november 28., kedd

Fűtési gondok miatt kedd óta nincs tanítás a tordai Ady Iskolában


Üres tanterem
Pannon RTV/Lukács Attila


Az iskolaépületnek a szénről a földgázzal való fűtésre való átállása ugyanis nem történt meg időben. Előbb félórásra csökkentették a tanórákat, a múlt hét elején pedig hazaküldték a diákokat.
Üresek a tantermek a tordai Ady Endre Általános Iskolában, ugyanis az idei tanévben még nem kezdték meg az épület fűtését. A kényszerszünet mintegy 120 diákot érint, közülük is a legjobban a végzősöket. Bicók Mónika, diák, Ady Endre Á.I., Torda: „Nekünk érettségire kellene készülni, és mivel a félórás órák matt is sokat veszítettünk, nekünk ez nagyon nehezen esik. Attól tartunk, hogy nem tudjuk ezt bepótolni. Sokszor kabátban ültünk, vagy fáztunk, és mindig a szünetekben is a kályhánál voltunk és ott melegedtünk.”
A tordai iskola a Banatsko Karađorđevo-i Nikola Tesla Általános Iskola kihelyezett tagozataként működik. Angelina Maljković-Ždrale, igazgató, Nikola Tesla Á.I., Banatsko Karađorđevo: „November 21-én leállt a tanítás a tordai Ady Endre kihelyezett tagozaton. Ugyanis műszaki gondok vannak az iskolaépületben a földgázhálózatra való rákapcsolással kapcsolatban. Mivel a tantermek hidegek voltak, megszületett a döntés, hogy a tanítást leállítják. Remélhetőleg a hét folyamán megoldódnak ezek a problémák és folytatódik az oktatás. Természetesen az órák pótolásáról egyeztetünk a tanfelügyelőséggel.”

Villanykályha a tanteremben

A tordai iskolának az 1990/91-es tanév óta van központi fűtése. Szénnel és fával tüzeltek, de miután a faluba bevezették a földgázt, ők is szeretnének áttérni az egyszerűbb megoldásra. Tartományi támogatásból májusban kezdték el az új kazánház építését. A kivitelezés jó ütemben haladt, ám nem úgy a szükséges engedélyek beszerzése. Kovács Zsuzsanna, tagozatvezető, Ady Endre Á.I., Torda: „Október 15-e után, amikor már kinn is hidegebb kezdett lenni, lerövidítettük az órákat. Ugyanis biztattak bennünket, hogy hamarosan megindul a fűtés. De mind a mai napig nem indult meg. Próbálkoztunk kvarckályhákkal, villanykályhákkal. Sajnos a villanyvezetékünk nem tudott több melegítőtestet elbírni.”
A diákok és a szülők bíznak abban, hogy a kényszerszünet nem húzódik el, és még az ünnepek előtt folytatódhat a tanítás.




Szünetel a tanítás Tordán

A föld alatti gáztartályok mellett gondok vannak a fűtéssel


  
Fűtési gondok miatt kedd óta szünetel a tanítás a tordai Ady Endre Általános Iskolában. Az iskolaépületnek a szénről a gázra való átállása ugyanis nem történt meg időben. Előbb félórásra csökkentették a tanítási órákat, a múlt hét elején pedig hazaküldték a diákokat.
Üresek a tantermek a tordai Ady Endre Általános Iskolában. Ugyanis az idei tanévben még nem kezdték meg az épület fűtését. A kényszerszünet mintegy 120 diákot érint, közülük is a legjobban a végzősöket.

A diákok nagy része mindig szeretett firkálni, de ha túlzásba viszik a „művészetet”, akkor már közbe kell lépni (Dávid Csilla felvétele)
Illusztráció (Dávid Csilla felvétele)

– Nekünk az érettségire kellene készülnünk, de már a félórás órák miatt is sokat veszítettünk. Félünk attól, hogy mindezt nem bírjuk majd bepótolni. Sokszor kabátban ültünk az órákon, a szünetekben is a kályhánál melegedtünk – mondta Bicók Mónika nyolcadikos diák.
A tordai iskola a Banatsko Karađorđevó-i Nikola Tesla Általános Iskola kihelyezett tagozataként működik.
– November 21-én leállt a tanítás a tordai Ady Endre kihelyezett tagozatban. Ugyanis műszaki gondok merültek fel az iskolaépületnek a földgázra való rákapcsolásával kapcsolatban. Mivel a tantermek hidegek voltak, megszületett a döntés, hogy megszakítják a tanítást. Remélhetőleg a hét folyamán megoldódnak ezek a problémák és folytatódik a tanítás. Természetesen az órák pótlásáról egyeztetünk majd a tanfelügyelőséggel, hallottuk Angelina Maljković-Ždrale igazgatótól.
A tordai iskolának az 1990/91es iskolaév óta van központi fűtése. Szénnel és fával tüzeltek, de miután a faluba bevezették a föld- gázt, ők is szeretnének áttérni az egyszerűbb megoldásra. Tartományi támogatásból, májusban kezdték el az új kazánház építését. Azt mondták, a kivitelezés jó ütemben haladt, nem úgy mint a szükséges engedélyek beszerzése.
– Október 15-e után, amikor már kinn is hidegebb lett, lerövidítettük az órákat. Ugyanis biztattak bennünket, hogy hamarosan megkezdődik a fűtés. Ez mind a mai napig nem történt meg. Próbálkoztunk kvarckályhákkal, villanykályhákkal. Sajnos a villanyvezeték sem tudott több melegítőtestet elbírni – mondta Kovács Zsuzsanna tagozatvezető.
A diákok és a szülők bíznak abban, hogy a kényszerszünet nem húzódik el, és még az ünnepek előtt folytatódhat a tanítás.
K.I.
2017. november 27. [19:49]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése