2017. november 5., vasárnap

Visszatért a turulmadár Tiszakálmánfalvára

A délvidéki magyarság életében nem mindennapi esemény történt meg a hétvégén Tiszakálmánfalván, vagy ahogy sokan ismerik Budiszaván.













A dél-bácskai szórványfaluba 70 év után visszaszállt a turulmadár. 
A katolikus templom előtti parkban az első világháború hőseinek emléket állító szobor és annak címeres talapzatán álló turul alak a második világháború után annyira szúrta a korábban bevonult kommunista szerb csapatok szemét, hogy a holtak emlékét meggyalázva és hatalmuk határtalanságát bizonyítva az emlékművet 1946-ban felrobbantották. 
Az emlékmű újjáépítését 2007-ben kezdeményezték a település lakosai és vezetői. A tervtől, annak valóra válásáig mintegy tíz évet kellet ugyan várakozni, de most szombaton végre átadták az eredeti szobor mását, annak az eredeti helyén megmaradt alapokon.
Tiszakálmánfalva turulmadara ismét bizonyságot ad Deák Ferenc sokat idézett gondolatának, miszerint “Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges.”
Az újjáépített emlékművön 69 magyar katonai áldozat neve szerepel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése