2020. február 7., péntek

Tovább romlanak a választási feltételek


A szerbiai hatalom nem hogy javít, hanem egyre inkább ront a választási feltételeken. Hogyan ruházható rá egy civil szervezetre az a döntés, hogy megszabja, melyik párt képviseli az adott nemzeti közösséget és melyik nem?
Mint ismeretes Szerbiában a kisebbségi pártokra az úgynevezett "természetes küszöb" vonatkozik, nem kell meghaladniuk a 3-5% terjedő cenzust, hanem kedvezőbb feltételek mellett juthatnak parlamenti mandátumhoz. Ezt akarja most felülírni a hatalmi koalíció.


KÖZLEMÉNY

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) megrökönyödve fogadta azt a hír mi szerint a szerbiai hatalom néhány hónapra a többszintű választások előtt megváltoztatja a játékszabályokat és a többségi pártokra vonatkozó választási küszöböt 5%-ról 3%-ra csökkenti, illetve a kisebbségi pártok számára bevezeti azt a feltételt mi szerint be kell szerezniük az adott nemzeti tanácstól egy bizonylatot, amellyel igazolni tudják kisebbségi státuszukat ha a választásokon szeretnének indulni és a későbbiekben az ebből eredő jogok szerint számolják el a megszerzett mandátumokat. 
Megértésünket tanúsítjuk az a szándék iránt, hogy szükség van olyan mechanizmusokra, amik lehetővé teszik a hamis kisebbségi listák kiszűrését és a természetes küszöbbel való visszaélések meggátolását, de azt valljuk ez a megoldás rossz és az elfogadásával csak tovább rontanak a választási feltételeken, megkérdőjelezik annak tisztaságát. 
Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a Nemzeti tanácsokról szóló törvény legutolsó változtatásai során a nemzeti tanácsok jogstátusát a civil szervezetek szintjére süllyesztették, valamint a nemzeti tanácsok megválasztása és megalakulása gyanús körülmények között történt, illetve azt, hogy a nemzeti tanácsok többségének irányítását átvették a hatalmi koalíció pártjai, vagy azok holdudvara (SNS, SPS, VMSZ) akkor jogosan merül fel az a kérdés mit is szolgálnak ezek a változtatások.
A hamis vlachok és a zöld oroszok kiszűrését vagy a jelenlegi politikai hatalomhoz simuló kisebbségi pártok bebetonozását és előnyben részesítését, illetve a hatalmi koalícióhoz nem "lojális" kisebbségi pártok ellehetetlenítését a választásokon való részvételben?
Hogy erről a másodikról lehet szó, meggyőződhettünk a VMSZ parlamenti képviselőjének minap adott nyilatkozatából, amiben a választási szabályok módosítását ismertette. Mert nekik már most világos, hogy a javasolt módosítás elfogadásával a gyakorlatban, markukban tartva a legitimitást nélkülöző Magyar Nemzeti Tanácsot (csupán 25% körüli választási részvétellel alakult civil szervezet), startban ellehetetleníthetnek minden közvetlen politikai riválist.
Elegendő megtagadniuk a bizonylat kiadását, és már ki is zárták a konkurenciát!
A fent említett tények alapján csakis arra a végkövetkeztetésre lehet jutni, hogy Szerbiában nincsenek meg a feltételek a szabad és tisztességes választásokra, ezáltal legitimitásuk sincs és (ezért is) bojkottálni kell őket.

Óbecse, 2020.02.04.
A VMDK elnöksége   
http://www.vmdk.org.rs/



Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) je zaprepašćena namerom vlasti u Srbiji da nekoliko meseci pre opštih izbora promene pravila igre i da pored izmene cenzusa za većinske stranke uvede za stranke nacionalnih manjina i obavezu pribavljanja potvrde od nacionalnih saveta kao dokaz da su one zaista predstavnici date manjine i da se kao takve mogu pozvati na prirodan prag pri raspodeli mandata.
Eliminisanje "nepodobnih" stranaka nacionalnih manjina 1 
Foto: Freeimages/cierpki

Uz sve razumevanje potrebe da se moraju uvesti zaštitni mehanizmi za eliminaciju zloupotreba prava koje proizilaze iz statusa stranke nacionalnih manjina, DZVM smatra da će usvajanje ovog rešenja dovesti do još većih neregularnosti u izbornom procesu.
Ako se uzme u obzir da su zadnjim izmenama Zakona o savetima nacionalnih manjina ova tela statusno svedena na kategoriju civilnih organizacija, te da su u većini slučajeva izabrana i konstituisana pod sumnjivim okolnostima i na nelegitiman način, da su se u nacionalne savete infiltrirali predstavnici i sateliti vladajuće koalicije (SNS, SPS, SVM) postavlja se pitanje da li je ovo rešenje predviđeno radi filtriranja lažnih Vlaha i zelenih Rusa, ili je zapravo perfidan mehanizam za davanje startne prednosti i betoniranje trenutnog položaja „podobnih“ stranaka nacionalnih manjina, a ujedno i eliminisanje „nepodobnih“ stranaka nacionalnih manjina koje ne podržavaju vladajuću koaliciju.
Da je ovo drugo u pitanju potvrđuju nedavne izjave i ponašanje predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara neposredno po najavi izmene izbornih pravila.
Jer oni već znaju da bi usvajanje ovog rešenja u praksi moglo da dovede do toga da na primer nacionalni savet Mađara (NSM) upitnog legitimiteta (izlaznost birača oko 25%) a koji je pod apsolutnom kontrolom Saveza vojvođanskih Mađara odbije izdavanje potvrde o statusu stranke mađarske nacionalne manjine svim direktnim konkurentima.
Sve to nas navodi na zaključak da će se izbori u Srbiji sprovoditi u neregularnim okolnostima te se oni (i) zbog toga moraju bojkotova




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése