2020. december 8., kedd

Kitüntetés az akadékoskodásért!

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló (229.)



December 1-8.
Szégyenletes és megalázó!
Nem csak a szerbiai egészségügy, de általában az országban uralkodó állapotokról is tanúskodik, hogy egyre több az olyan beteg gyerek és felnőtt „akiket SMS-ekkel gyógyítunk”.[1]
Hatalmas, nem ritkán dollármilliókat is meghaladó összegek biztosításáról van szó, amelyek nélkül el sem kezdik a kezelést. A gyógyszer beszerzése, vagy éppen a külföldi kórházi kezelés költségei azonban már régen meghaladják az emberek anyagi lehetőségeit, hiszen az országban egyre jobban eluralkodik a szegénység és a nyomor.
Az ország képtelen megoldani a sok esetben nem csak a súlyos vagy ritka betegségben szenvedő gyermekek, vagy éppen felnőttek gyógykezelését. Másrészt viszont dollármilliókat költ olyasmire, amire nem lenne szükség, mint például a fegyverkezésre, megalomániás szoborállítására Dušan cárnak Belgrádban, stb.

„A gyermekeinkért” – Vučić választási  plakátja és a  segítségkérő plakát
(Fotó: direktno.rs)
 
Rengetegen összefogtak, országszerte és külföldön is különböző helyeken és módon, a sajtóban, az interneten, vagy éppen emelt díjas üzenetek küldésével is zajlik a gyűjtés. Volt már festmény, repülőút, sütemények, szolgáltatások felajánlása, nyereményjáték szervezése is – számol be a média.
Szerbia 20 városában indítottak most kezdeményezést, melynek keretében a helyi önkormányzatok a költségvetésük egy részét súlyos vagy ritka betegségben szenvedő gyermekek gyógyítására fordítják. A kezdeményezést eddig mintegy 90 ezer polgár írt alá.[2]
Újabban már szíriai és más közel-keleti, valamint afrikai országok polgárai, jelenleg szerbiai, illetve délvidéki befogadóközpontokban tartózkodó migránsok is pénzgyűjtésbe kezdtek a beteg szerbiai gyermekek számára – írja az N1 hírportál.[3]

Veszélybe került az alkotmányos emberi jog, miszerint „mindenkinek joga van testi és lelki egészségének védelmére”.[4]
Az alkotmánynak ugyanez a (68. szakasza) szakasza előlátja, hogy ha ez a jog más módon nem valósítható meg, „a gyermekek, a terhes nők, a szülési szabadságon lévő anyák, a hét évnél fiatalabb gyermekeket önállóan ellátó szülők és az idős személyek egészségvédelme a közbevételekből valósul meg, a törvénnyel összhangban”.
Amikor az állam nem teljesíti a kötelezettségeit, a polgárok szolidaritására van szükség. A szülőknek, a betegeknek és a polgároknak lelki traumát okoz a bizonytalanság, vajon sikerül-e összegyűjteni a sok esetben elképesztően nagy összeget a gyógykezelésre.
Az állam viszonyulása szégyenletes és megalázó!


December 1-4.
Kitüntetés az akadékoskodásért!
A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Strahinja Sekulić és Jasna Selaković december 1-jén Belgrádban Pintér Attilától, Magyarország szerbiai nagykövetétől.
– Áder János magyar köztársasági elnök az 1945 után igazságtalanul elkobzott vagyon korábbi tulajdonosaiknak, illetve a törvényes örökösöknek való visszaszármaztatása terén tett szolgálatukért tüntette ki a szerbiai Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség igazgatóját és az ügynökség újvidéki területi egységének igazgatóját.
A vagyon-visszaszármaztatás a szerb kormánnyal együttműködésben valósul meg, ami a kivételes magyar-szerb kapcsolatok még egy fontos mutatója – áll a belgrádi nagykövetség közleményében.[5]

A kitüntetés átadásáról szó hírt két internetes délvidéki portál, a Vajdaság Ma és a Szabad Magyar Szó, valamint a véemeszes beállítottságú Magyar Szó is közölte, de egyik sem fűzött hozzá kommentárt.[6]
A szerkesztők bizonyára ahhoz az elvhez tartották magukat, miszerint „a hír szent, a kommentár szabad”. Ez eddig rendben is van, de milyen a tájékoztatás kommentár nélkül? Vagy talán az fogta őket vissza, hogy a magyar köztársasági elnök cselekedeteit nem szabad/kell/illik értékelni?

 

 Illusztráció (Fotó: Archív)

 

A Danas c. belgrádi napilap a restitúciós törvény módosítási javaslatáról szóló december 3-ai írásban idézi Strahinja Sekulić szavait, miszerint „a restitúciós ügynökség eddig a vagyon-visszaszolgáltatási kérelmek 80, a pénzbeli kárpótlási kérelmeknek pedig mintegy 10 százalékát dolgozta fel”.[7]

Az írásból megtudjuk, hogy a szerb képviselőháznak megküldött törvény egyik módosítási javaslata szerint a második világháború után elkobzott/elvett vagyon tulajdonosainak „a kárpótlás 1000 euróig elszámolt értékét kizárólag pénzben fizetik ki, teljes összegben”.  

Magyarán – ha jól értelmezem – a volt tulajdonosok 1000 eurót kapnak dinárban a többi összeget pedig kötvényekben.  

A kárpótlás maximális összege egy kérelem esetében nem haladhatja meg az 500 000 eurót, azzal, hogy erre a célra az ország mindössze „két milliárd eurót látott elő, plusz a két százalékos kamatot, a végső összeg kifizetéséig”. Ezt az összeget az elvett vagyon értéke többszörösen meghaladja!

A volt tulajdonosok (az 1000 eurón felüli) kárpótlást kötvényekben kapják meg, amelyek „a következő év január 15-én kerülnek kifizetésre, ahhoz az évhez viszonyítva, amelyikben kifizetésre került az előleg” (vagyis az 1000 euró dinárban).

– A 65 évnél fiatalabb polgároknál a kifizetési határidő 12 év, a 65 éven felülieknél 10, a 70 évnél idősebbek esetében pedig öt év. A kötvényekkel kerekedni lehet majd a börzén – írja a Danas. El lehet képzelni, hogy ezek a kötvények mennyit fognak majd érni a börzén!

 

Szerbiában a vagyon visszaszármaztatása 2011 óta tart és még nem látszik a vége.

A sajtóban megjelent és a Restitúciós Ügynökség adataiból nem állapítható meg, de mérvadó, átfogó, tárgyilagos elemzést sem láttam arról, hogy a délvidéki/vajdasági magyarok közül hányan adták át a restitúciós kérvényt, és arról sem, hogy mit is kaptak, illetve mit és miért nem kaptak vissza?[8] Kárpótolva lettek avagy nem?  Voltak-e vagy sem hiányosságai ennek a folyamatnak? Mit tett a magyar állam a délvidéki igazságos/tisztességes restitúció megvalósítása érdekében?

A témában a Vajdaság Magyar Szövetség is a hallgatásba burkolódzik, pedig a képviselői nagyon aktívan védték a rehabilitálási és a vagyon-visszaszármaztatási törvényt!

 

A hírből nem derül ki, hogy konkréten, mivel járult hozzá a két tisztviselő a délvidéki magyaroktól elkobzott vagyon visszaszármaztatásához? – Esetleg a kitartó akadékoskodásukért járna díj... Mindent megtettek, hogy megnehezítsék a folyamatot! – kommentálta a hírt a Vajdaság Ma olvasója.[9]

Áder János minimum elsiette a restitúciós ügynökség két vezetőjének kitüntetését, de annak a megalapozottsága is erősen kérdéses. Bizonyára maguk a kitüntetettek is meglepődtek amikor értesültek a hírről.

A kitüntetés rossz szolgálat a volt tulajdonosoknak és leszármazottaiknak, mert ellehetetlenítette a jogaikért folytatott további küzdelmet, mivel kitudódott, hogy „a vagyon-visszaszármaztatás a szerb kormánnyal együttműködésben valósul meg”. A kárvallottak érdeke nem fontos a magyar államfőnek?


BOZÓKI Antal
Újvidék, 2020. december 8.


[1] A szilveszteri ünnepségre szánt pénzt hét szerbiai városban fordítják gyermekek gyógyítására https://www.vajma.info/cikk/szerbia/29230/A-szilveszteri-unnepsegre-szant-penzt-het-szerbiai-varosban-forditjak-gyermekek-gyogyitasara.html, 2020. december 8 9:43
[2] Uo.
[3] Nataša Kovačev: Migranti skupljaju novac za lečenje dece iz Srbije [Migránsok gyűjtenek pénzt a szerbiai beteg gyermekek számára] http://rs.n1info.com/Vesti/a678218/Migranti-skupljaju-novac-za-lecenje-dece-iz-Srbije.html, 2020. november 30. 16:42 >16:51, és D.J. Bizarr: Migránsok gyűjtenek pénzt a szerbiai beteg gyermekek számára?https://delhir.info/2020/12/01/bizarr-migransok-gyujtenek-penzt-a-szerbiai-beteg-gyermekek-szamara/
[4] A Szerb Köztársaság Alkotmánya. https://www.mnt.org.rs/dokumentum/torvenyek-es-egyeb-jogi-dokumentumok-magyar-nyelven
[5] A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Áder János Strahinja Sekulićot és Jasna Selakovićot
https://www.vajma.info/cikk/szerbia/29222/A-Magyar-Erdemrend-lovagkeresztjevel-tuntette-ki-Ader-Janos-Strahinja-Sekulicot-es-Jasna-Selakovicot.html, 2020. december 4. 18:41; Áder János kitüntette a szerbiai Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség vezetőit https://szabadmagyarszo.com/2020/12/05/ader-janos-kituntette-a-szerbiai-vagyon-visszaszarmaztatasi-ugynokseg-vezetoit, és Kitüntetés a vezetőknek
https://www.magyarszo.rs/hu/4475/kozelet/231136/Kit%C3%BCntet%C3%A9s-a-vezet%C5%91knek.htm, 2020. december 4. 17:53
[6] Lás az 5-ös alatti írásokat.
[7] N.D.: Restitucija do 1.000 evra od sada samo u novcu [1000 eurós restitúció mostantól csak dinárban]. Danas, 2020. december 3. 14.
[8] Lásd a Restitúció: „az adatok tényleg lesújtóak” c. írásomat. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13018, 2020. október 25.; Németh Ernő Kárpótlás: Az elüldözött németek utódai még alig kaptak vissza valamit https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/25731/Karpotlas-Az-eluldozott-nemetek-utodai-meg-alig-kaptak-vissza-valamit.html, 2020. október 22. 13:07.
A restitúcióval kapcsolatos írásokat lásd itt: http://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Restit%C3%BAci%C3%B3
[9] https://www.vajma.info/cikk/szerbia/29222/A-Magyar-Erdemrend-lovagkeresztjevel-tuntette-ki-Ader-Janos-Strahinja-Sekulicot-es-Jasna-Selakovicot.html, 2020. december 5. [ 9:17
]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése