2023. október 15., vasárnap

Az őszinteség „jutalma”

 Az őszinteség „jutalma”

2023. okt. 14. 19:06

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke:
Voltak kérdések ezzel kapcsolatban, hogy mi megpróbálunk-e hatni az újságírókra, és gyakorlatilag van-e bármilyen ráhatásunk a szerkesztéspolitikára. Azt kell, hogy mondjam nincs. Tehát nincs ráhatásunk a szerkesztéspolitikára… Ha valakinek baloldali beállítottsága van, ő csak negatív cikkeket fog írni, és folyamatosan a kormányt és a hatalmon levő pártot folyamatosan támogatni fogja (támogatni?! – biztos ezt szerette volna mondani a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, vagy ez csak egy freudi elszólás volt?). 

Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács hivatalvezetője (balról), 
Fremond Árpád, az MNT elnöke és Kabók Erika, tájékoztatással megbízott tanácstag 
(Fotó: Magyar Nemzeti Tanács)
 
Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács tájékoztatással megbízott tanácstag:
Kisebbségi helyzetben, vannak olyan helyzetek, ami a mi gondunk, problémánk, és újságíróként tótágas áll bennem mindenféle jóérzés, de tudom, ha megírom, akkor nem akkora kárt okozok, amekkorát én akartam ütni ezen a dolgon, hanem a politikai ellenfelek úgy használják ki, hogy sokkal nagyobb és mélyrehatóbb gondok lesznek. Ez a kisebbségi újságírás!

Találós kérdés: Ha a Magyar Nemzeti Tanács tájékoztatással megbízott tanácstagja szerint a kisebbségi újságírás alatt azt értjük, hogy az újságíróknak nem szabad mindent megírniuk, mert ha ezt megteszik, így napvilágot lát az igazság, és ezt a politikai ellenfelek (vajon itt kire gondolt a költő?) közül valamelyik szereplő kihasználja, akkor:

Van vagy nincs ráhatása a Magyar Nemzeti Tanácsnak a vajdasági magyar lapok szerkesztéspolitikájára?

https://szmsz.press/2023/10/14/az-oszinteseg-jutalma/

 Video: https://www.youtube.com/watch?v=CKd-x3tIbi4&t=104s

 A kisebbségi újságírás – kussolás 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, televízió és szöveg 

 
2023. október 14. 16:17
 
Szétrobban az agyad mindattól a mocsoktól, amit tudsz a kisebbségi magyar politikai, gazdasági, kulturális elitedről, de nem írhatod meg, mert ezzel kárt okozol a közösségednek. Ha a mi kutyánk kölykének – mit, kölykének: nagykutyánknak! – a mocskáról van szó, akkor neked, kisebbségi újságíró, hallgass a neved!
Ezt nem én mondom, ezt Kabók Erika, az MNT tájékoztatási „minisztere” mondja, ha más szavakkal is.
Én azt mondom, amit kezdő újságíróként többek között épp Kabók Erikától tanultam meg erről a szakmáról és 13 éve fogalmaztam meg először írásban: Meggyőződésem, hogy a kisebbségi média akkor végzi jól a dolgát, ha nem futamodik meg a problémák feltárásától, még akkor sem, ha azzal a kisebbségi hatalmi struktúrák egyes szereplőinek tyúkszemére lép. A vajdasági magyar média nem engedheti meg magának, hogy a „magyar szellemiség” nevében, valamint az „összetartás fontosságának” örve alatt a közösség funkcionáriusait csakis ajnározza, a közösség problémái mögött pedig kizárólag közösségen kívüli tényezőket láttasson. A vajdasági magyar média nem engedheti meg magának, hogy tartózkodjon a kritikától, és idilli, vagyis hamis képet fessen a közösségen belül uralkodó állapotokról. Nem hallgathatja el, ha tudomására jut, hogy egy kisebbségi politikus lop, csal, hazudik, vagy egészen egyszerűen nem teljesíti az ígéretét. Hamis az a dilemma, hogy az újságíró mindennek feltárásával esetleg nem árt-e saját közösségének. Nem, sőt, ellenkezőleg: csakis ezzel használ!
Kabók Erika nyilatkozata és bónuszként Fremond Árpád MNT-elnök nem kevésbé mókás mondatai az első kommentben szereplő videóban hangzanak el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése