2023. október 26., csütörtök

Ismét titkos videók dönthetik el az önkormányzati választást Győrben

A Szabad Európa honlapja

2023. október 26. 

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Dézsi Csaba András tudja, hogy milyen videóval akarják zsarolni
Újra Győr lehet az önkormányzati választás egyik főszereplője, és újra titkos videók dönthetik el a választást. Győr fideszes polgármestere maga beszélt a Szabadonnak arról, milyen videóval akarják támadni. A videóról mindenki tud a városban, Dézsi Csaba Andrásra ráinduló Borkai Zsolt is hallott róla, de azt állitja, hogy nincs nála, s ő nem is vet be ilyen eszközöket. A politikus szerint normális, hogy nem tudta, hogy havi egymillió forintért bérelték a szolgálati autóját, hiszen azt sem tudja, mennyit költ az önkormányzat az A4-es papír vásárlásra.

Szülők: „A tanár úgy szerepel a Krétában, hogy betöltetlen álláshely”
A pedagógus-szakszervezetek szerint már két éve is húszezer tanár hiányzott a közoktatásból, de ennek hamarosan vége. Na nem azért, mert hirtelen húszezer munkavállaló érkezett a szektorba, hanem mert az Oktatási Hivatal a jövőben nem fogja bekérni az iskoláktól a betöltetlen álláshelyek számát. Így nem csak a nyilvánosság, a szakszervezet sem tudja majd nyomon követni, mekkora a pedagógushiány.

Mi használjuk a híreket, vagy azok minket? Mekkora a dezinformáció hatalma?
Feldolgozhatatlan mennyiségben ömlik ránk az információ az online térből, de vajon ez segíti vagy épp akadályozza a tájékozódást? Mi a hiteles és mi a hamis hír? Félretájékoztatásról vagy dezinformációról van szó? A Political Capitallel közös új podcastsorozatunk próbálja segíteni az eligazodást. Hogy hogyan teszi, erről beszélt a Szabad Európa budapesti irodájának igazgatója, Vovesz Tibor.

Cáfolja Szeged polgármestere, hogy kínai akkugyár épül a városban
Azután röppent fel az újabb akkumulátorgyárról szóló hír, hogy a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánított egy kínai óriásberuházásról szóló projektet, és ahogyan a G7 írta, 21 milliárd forintot ad egy 200 hektáros ipari parkra a város Béketelep nevű része közelében, közvetlenül az M43-as autópálya mellett.

Ukrajna és a költségvetés lesz az e heti EU-csúcs középpontjában
Az európai uniós tagállamok vezetői október 26–27-i brüsszeli találkozójukon várhatóan ismét elítélik Oroszország ukrajnai háborúját és megvitatják a megtámadott állam további támogatásának kérdését, miközben a konfliktus 21. hónapjában egyre több jele van az „Ukrajna-fáradtságnak”.

Izrael fokozta légicsapásait a Gázai övezetben
Helyi illetékesek szerint egyetlen nap alatt több száz ember vesztette életét a területet irányító Hamász terrorszervezet elleni műveletben, valamint egészségügyi létesítményeket kellett bezárni a keletkezett károk és az áramellátás megszakadása miatt.
 
Amit még tudni érdemes
Nagy pluszt és több mínuszt is hoz az igénylőknek a CSOK Plusz 2024-től (24.hu)
A 2024-től élő CSOK Plusz feltételei között a hitelösszeg jelentős megemelése nagy pozitívum, az azonnali közvetlen támogatás megszüntetése viszont negatívum azok számára, akik ennek segítségével akarnak otthonhoz jutni. 

Eddig titok volt, hogyan állnak a magyar kórházak a fertőzésekkel (Direkt36)
Az elemzés többek között a budapesti Jahn Ferenc, a Károlyi Sándor, a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky kórházakban mutatott ki nagyobb bajokat. Az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók esetében Cegléd, Eger, Pápa kórházai szerepeltek nagyon rosszul.

Betelt a pohár, a Fővárosi Vízművek nem akar több ivóvizet átadni csak úgy a Budapest környéki településeknek (Népszava)
A cég a csőd szélén tántorog, szerződést bontana az agglomerációs állami vízszolgáltatókkal a mélyen áron aluli értékesítés miatt.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése