2024. október 28., hétfő

Elemző: Nő az ország elszigeteltsége, kopik a kormány kommunikációjának hatékonysága

 A Szabad Európa honlapja

2024. október 28.

Ranschburg Zoltán: Szintet lépett a magyar kormány szövetségi elszigetelődése. Félidei gyorsmérleg a magyar soros EU-elnökség teljesítményéről. Elemző: Rátette Magyar Péterre a célkeresztet Orbán Viktor.

Ranschburg Zoltán: Szintet lépett a magyar kormány szövetségi elszigetelődése
Erre utal, hogy már nem csak kikacsintásokkal és finom célzásokkal, hanem határozott kijelentésekkel támadja az Európai Unió vezetését – véli a Republikon elemzője, aki szerint innen már nincsen visszaút, miközben ellenzéki kihívója a konfrontáció helyett a nyitottság és befogadás politikáját kínálja.

Félidei gyorsmérleg a magyar soros EU-elnökség teljesítményéről
Túl van a félidőn az Európai Unió soros magyar elnöksége, de fő profilja – a jogalkotói munka – igazából csak most veszi kezdetét. A hátralévő bő másfél hónap egyik nagy kérdése, hogy Orbán Viktor tartogat-e hasonló meglepetést az EU számára, mint a magyar félév első napjaiban.

Elemző: Rátette Magyar Péterre a célkeresztet Orbán Viktor
Stumpf Péter Bence politológus szerint saját szintjére emelte Magyar Pétert a kormányfő október 23-án a támadásokkal; kirekesztő beszédére pedig a Tisza elnöke befogadó hangnemmel válaszolt. Az elemző szerint Orbán Balázs meghurcolása elmaradt, a volt LMP-s Csárdi Antal állításai konkrétumok hiányában érdektelenek, a Mi Hazánk pedig a Turullal terel.

Gyermekvédelmi szakember: Milyen felnőttek lesznek a segítség nélkül hagyott gyermekekből?
Miért vezetnek be a döntéshozók olyan intézkedést, amelynek alapján nem lehet sem a nevelőszülők számát, sem az átmeneti gyermekotthonok férőhelyeit bővíteni, miközben több ezer veszélyeztetett gyermek van már most is várólistán, mert nincs intézmény és szakember, aki segítene nekik? Mire jó a gyermekvédelmisek átvilágítása és az a még több adminisztrációs teher, amit a gyermekvédelemben dolgozókra tettek? Kiket helyeznek előtérbe ezek az intézkedések, és mi történik közben azokkal, akikről az egésznek szólnia kellene, a segítségre szoruló gyermekekkel? Mi lesz velük, milyen felnőttek lesznek, ha senkitől, sehonnan nem kapnak segítséget? Báló Ottíliával, a Fészek Gyermekvédő Egyesület igazgatójával beszélgettünk.

„Az orosz katonai bíróság közölte velünk, hogy hajnalban kivégeznek” – interjú egy 1956-os halálraítélttel
1956-ig az Egri Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakos hallgatója volt, a forradalom alatt ő lett az intézmény megválasztott diákvezetője. Az orosz katonai parancsnokság Miskolcon fegyveres ellenállónak minősítette és negyedmagával halálra ítélte. A kivégzést másnap hajnalra tűzték ki, de nem hajtották végre. Idén kilencvenéves az 1956 óta Párizsban élő Nagy Pál avantgárd költő, a párizsi Magyar Műhely alapító főszerkesztője, akivel a Szabad Pécs újságírója készített interjút.

Hrutka Róbert: „Pár jó hang is képes megváltoztatni a világot”
Fiatalon bekerült a legnagyobb magyar zenészek közé, pedig gyerekkorában egy orvos azt mondta, hogy nem lehet zenész. De lett, nemcsak zenész, hanem zeneszerző is, akinek több száz film-, sorozat- és reklámfilmzenét köszönhetünk. Több mint egy évtizedig zenélt ország- és világszerte Jamie Winchesterrel, de dolgozott Bereményi Gézával, Grecsó Krisztiánnal, írt zenét olyan színművészeknek, mint Udvaros Dorottya, Tompos Kátya vagy Für Anikó, és a szólólemezeiről még nem is beszéltünk. Szelfi című podcastsorozatunknak Hrutka Róbert Artisjus-díjas zenész és zeneszerző volt a vendége.

Izrael iráni területeket támadott - ketten meghaltak, a károk nem jelentősek
Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy célzott támadásokat indított iráni célpontok ellen, megtorlásul a zsidó állam ellen október elején végrehajtott iráni rakétacsapások miatt.

Remény, félelem és megfélemlítés: így folyt a szavazás Tbilisziben
Sok megfigyelő tartotta szemmel a választást, többen közülük helyi és nemzetközi civil szervezetektől érkeztek. De a politikai pártok is küldtek megfigyelőket – akik néha inkább aktivistáknak tűntek.

Egy másik cikkünkben összeszedtünk mindent, amit tudni kell a kulcsfontosságú georgiai választásról, amelyet minden oldal válaszútnak tekint az ország modern kori történelmében.

Moldovában a rendőrség 39 millió dolláros szavazatvásárlással vádolja az oroszbarát oligarchát
A moldovai rendőrség azzal vádolja Ilan Shor elítélt oligarchát, hogy az elmúlt két hónapban 39 millió dollárt utalt át több ezer moldovai bankszámlájára. Ezzel szavazatokat vásárolt az oroszbarát tábornak a közelmúltbeli népszavazáson és az elnökválasztás első fordulójában.
 
Amit még tudni érdemes
Tiborcz birodalmának ékköve az elmúlt években ontotta a profitot, ám egy fillér adót sem fizetett a nyereség után (24.hu)
Adóparadicsomi állapotokat teremtett Orbán Viktor miniszterelnök vejének egy törvénymódosítás, amely lehetővé tette a BDPST-birodalomnak, hogy elkerülje a nyereség utáni adózást. Tiborcz Istvánék az elmúlt öt évben rendesen ki is használták ezt: 30 milliárd forint körüli adókedvezményt realizáltak.

Hozzáláncoltuk magunkat a németekhez, és most csodálkozunk, hogy velük együtt süllyedünk (Telex)
Az utóbbi időben vezető kormányzati szereplők is elkezdték érzékelni, hogy baj van, és egyre többször kongatják a vészharangot.

szabadeuropa@rferl.org 

2024. október 27., vasárnap

A fiatalság szerencsés kor, amelyben az ember elkezd hinni önmagában, de még nem kezdett el kételkedni másokban.
Mladost je srećno doba u kome čovek počne da veruje u sebe, a još nije prestao da veruje drugima.

Furcsa, hogy milyen kevés szükséges ahhoz, hogy boldogok legyünk, és még furcsább, hogy gyakran éppen ez a kevés hiányzik.
Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije: kako nam često baš to malo nedostaje.

Aki a barátom, az nem kérdezget. Akinek a barátja vagyok, kérdezetlenül is azt mondom, amit tudni szeretne.
Onaj ko je moj prijatelj, taj mi ne postavlja pitanja. Onom kome sam prijatelje, ja i nepitan kazujem ono što želi da zna.

Nem az a legnagyobb bolond, ki nem tud olvasni, hanem az, aki azt hiszi, hogy minden, amit elolvas igaz.
Nije najveća budala onaj koji ne ume da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita.

Ivo Andrić

Miféle nyitás?!

Pásztor Bálint újabb politikai maszlagja

Fotó: SZMSZ

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából a Szabadkai Népszínház Jadran színpadán beszédet mondott Barthel-Rúzsa Zsolt, Magyarország Honvédelmi Minisztériumának államtitkára és Pásztor Bálint, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnöke. Ezt követően bemutatták a Lobogó jegenyék című ünnepi műsort.
– A beszédeket követő műsorban „a fellépők személye talán bizonyítja, az általam meghirdetett nyitás nem szólam. Köszönöm Ralbovszki Csaba rendezőnek és minden ma fellépő művésznek!”[1] – mondta beszéde végén VMSZ elnöke.

A VMSZ elnöki székét (meg)öröklő Pásztor Bálint a „nyitás” szót első alkalommal a Kitaposott út, új elnök, saját arcél című, 2024. március 9-i ún. nagyinterjúban említette. „A nem VMSZ-színezetű értelmiség irányába való, a vajdasági magyarság érdekét szolgáló nyitás fontosságát” hangoztatta és azt, hogy „a jövőben senki nem »szólhat oda« a kultúra és a tájékoztatás vonatkozásában, de az egyéb területeken sem”[2].
– Most is arról beszélünk, amiről ő (már Pásztor István, vagyis az apja – B. A.) beszélt 2007-ben (?? – B.A.), nevezetesen, hogy nyitni kell a nem VMSZ-színezetű értelmiség irányába. Határozott az ezzel kapcsolatos célom. Úgy gondolom, hogy egyetemi tanárként, és olyan emberként, aki nem idegenkedik ettől a világtól, azokkal az emberekkel is meg tudom találni a közös hangot, akik eddig elzárkóztak a VMSZ-től. Nem arra a 10-20 százalékra gondolok, aki mindig VMSZ-ellenes marad, tegyünk mi bármit is. Viszont hiszem, hogy a vajdasági magyar értelmiségnek van egy olyan rétege, amely az elmúlt években távolabb került tőlünk, mint ahogyan az egészséges lett volna. Én az ő irányukba szeretnék nyitni – mondta II. Pásztor[3].

Lehet-e azonban nyitásnak, a VMSZ és a vajdasági magyar közösség felszabadításának nevezni azt, ha
– Lovas Ildikó, a néhai Pásztor István élettársaként ismert „kultúrtanti” – annak ellenére, hogy „képletesen mondva – elütötte a vonat”[4], továbbra is a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a testület Kulturális Bizottságának az elnöke[5]?
Október 25-én az Újvidéki Színház színpadán kapott mikrofont a teátrumról szóló könyvbemutatón[6], pedig az elmúlt 15 évben minden formális és háttérhatalmával visszaélve több ízben is közbotrányokat okozva háborította fel a vajdasági magyarságot. Különösen épp a színházak (Szabadkai Népszínház, Tanyaszínház) és a kultúra életébe, a művészet szabadságába avatkozott be. Emlékszünk, mekkora ellenállást váltottak ki a közösségünkből a Pásztor-Lovas intézkedések, amelyek a művészetet a párt irányítása alá igyekeztek degradálni. Most pedig az Újvidéki Színház színpadán arról lamentált, hogyan hatottak egyes események a színház sorsára?!

– Hajnal Jenő, az MNT nyugalmazott elnöke – akinek az elnöksége ideje alatt a vajdasági magyar közösség lélekszáma 70 ezerrel csökkent, aki 2021-ben leállította a Tanyaszínház turnéját – lett Pásztor Bálint felkérésére a Létünk társadalomtudományi folyóirat, Sági Varga Kinga pedig – nyilván szintén pártelnöki instrukciók után – egyetlen pályázóként a Híd irodalmi folyóirat főszerkesztője[7];

– az MNT VMSZ-es tagságának szeptember 20-i szégyenletes döntésével Varjú Márta (1959, Magyarkanizsa) – akit (2011. június 23-án!) meg se kellett volna választani a Magyar Szó főszerkesztőjének, aki az egyetlen napilapunkat ócska pártközlöny szintjére süllyesztette – a lap megbízott főszerkesztőjének, László Editet a Hét Nap megbízott igazgatójának, a hetilap főszerkesztőjének pedig Barát Tóth Líviát választotta[8]. Vagyis az eddigi kádereket. A Pannon RTV-ben Bodzsoni István továbbra is „ügyvezetőként”[9] látja el az igazgatói feladatokat[10]. Ezek a lakájmédia-hősök továbbra is mind Fremond Árpád elnök (volt VMSZ alelnök) „politikai beállítottságának szájíze”[11] szerint szerkesztenek, tájékoztatják félre a közösséget;

– Virág Gábor továbbra is (2013 óta[12]) az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet igazgató-főszerkesztője, aki Lovas Ildikó írói „nimbuszának” az egyik fő (ist)ápolója volt, két Híd-díjat is átadott neki virágcsokorral, nem biztosította a Híd és a Létünk időbeni megjelenését, nem intézkedett a főszerkesztők – független – megválasztása ügyében, stb.; 

– Tomislav Nikolić korábbi radikális, nemzeti gyűlöletet szító, a „magyaroknak egy szendvics jár” politikájáért, valamint az elnöki időszaka során az 1944/45-ben elkövetett megtorlásokért, amit újabban népirtásnak is neveznek, elmulasztott bocsánatkérés után, amellyel a magyarok ártatlan áldozatainak járó tiszteletet adhatta volna meg, közösséget sértő módon Pásztor István díjjal tünteti ki[13].
Mindezekért senkit felelősségre nem vontak?! Miféle nyitás ez?

II. Pásztor „nyitásából” és „a VMSZ, valamint „a vajdasági magyar közösség felszabadításából”[14] a nagy semmi látszik az elmúlt hét hónap alatt, csak a pásztori diktatúra mélyült tovább!
Mindössze annyi változás történt, hogy Lovas Ildikó után, aki továbbra is jelen van a Magyar Nemzeti Tanácsban és a közéletben, Pásztor Bálint lett a vajdasági magyar kultúrdiktátor[15].
De fő a hamis retorika! Ha sokszor elmondják a demagóg szólamokat, akkor biztos mindenki elhiszi. Szabadkán a művészek sem a „nyitás”, hanem az ’56 iránti tisztelet miatt vállal(hat)ták a fellépést.

Pásztor Bálint és az apja nemhogy az értelmiség felé voltak képtelenek nyitni, hanem egyáltalán a magyar közösség érdekképviselete felé! Ez az a „kitaposott út”[16], a súlyos családi örökség, ami köré nehéz lesz kultuszt kiépíteni!
A vajdasági magyar közösség felszabadításából, társadalmi helyzetének javulásából, jogainak érvényesítéséből nem lesz semmi Orbán Viktor, Aleksandar Vučić és II. Pásztor (Bálint) bukásáig! Áradjon a TISZA!

BOZÓKI Antal

__________
[1] P. E.: A rendíthetetlen harcosszellem a megmaradás záloga. Magyar Szó, 2024. október 24. 4., és/vagy https://www.magyarszo.rs/vajdasag/szabadka/a.316857/A-rendithetetlen-harcosszellem-a-megmaradas-zaloga, 2024. október 23. 19:56 
, és Pásztor: Az általam meghirdetett nyitás nem szólam. https://szmsz.press/2024/10/23/pasztor-az-altalam-meghirdetett-nyitas-nem-szolam/, 2024. október 23. 21:02
[2] Pesevszki Evelyn: Kitaposott út, új elnök, saját arcél https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.305246/Kitaposott-ut-uj-elnok-sajat-arcel, 2024. március 9. 8:30, és Pásztor: Egy koalíción belül is előfordulhat, hogy nem mindenről gondoljuk ugyanazt. https://szmsz.press/2024/10/24/pasztor-egy-koalicion-belul-is-elofordulhat-hogy-nem-mindenrol-gondoljuk-ugyanazt/, 2024. október 24. 14:19

[3] Uo.

[4] Uo.

[5] Magyar Nemzeti Tanács hivatalos honlapja. Kulturális Bizottság. https://www.mnt.org.rs/rolunk/kulturalis-bizottsag

[6] SZB: legyen színház! Újvidéki Színház. https://www.magyarszo.rs/vajdasag/ujvidek/a.316972/Szinhaz-legyen
2024. október 26. 7:30, és https://www.facebook.com/search/top?q=%C3%BAjvid%C3%A9ki%20sz%C3%ADnh%C3%A1z, 2024. október 26. 14:57.

[7] Kinevezték a Híd és a Létünk főszerkesztőjét. Magyar Szó, 2024. október 11. 7. Lásd még a NEM „JÓL DÖNTÖTTÉL, JENŐ!” c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16620, 2024. szeptember 27.

[8] Varjú Márta lett a Magyar Szó megbízott főszerkesztője. https://szmsz.press/2024/09/20/varju-marta-lett-a-magyar-szo-megbizott-foszerkesztoje/, 2024. szeptember 20. 13:02
Lásd még a „Kitaposott úton” folyik a közösségrombolás (Alaptalan önreklámozás) (https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16558, 2024. augusztus 29.) és a VMSZ-es diktatúra túszai lettünk! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16638, 2024. október 4.

[9] Pannon RTV. Impresszum. https://pannonrtv.com/rolunk

[10] Megbízott főszerkesztőt neveznek ki a Magyar Szó élére. https://www.magyarszo.rs/kozelet/belfold/a.314878/Megbizott-foszerkesztot-neveznek-ki-a-Magyar-Szo-elere, 2024. szeptember 18. 11:25, és Magyar Szó, szeptember 19. 4.

[11] Bővebben lásd az Úgy rossz, ahogy van! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15867, 2023. október 16. Lásd még a Pártalapú „eligazítás” c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16353, 2024. május 22.

[12] Virág Gábor (író). https://hu.wikipedia.org/wiki/
Lásd még a Nincs folyóirat, nincs főszerkesztő! c. írásom https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16509, , 2024. augusztus 4.

[13] Megvannak a Pásztor István díj idei kitüntetettjei. https://szmsz.press/2024/10/25/megvannak-a-pasztor-istvan-dij-idei-kituntetettjei/, 2024. október 25. 10:33; Öreg Anna: A VMSZ a „magyaroknak egy szendvics jár” politikáért tüntette ki Nikolićot. https://szmsz.press/2024/10/25/oreg-anna-a-vmsz-a-magyaroknak-egy-szendvics-jar-politikaert-tuntette-ki-nikolicot/, 2024. október 25. 18:36, és A megbékélés hamis dísze: Miért méltatlan Tomislav Nikolić kitüntetése? office@vmdk.org.rs, 2024. október 26. 10:32

[14] Pesevszki Evelyn, a 2-es jegyzetben.

[15] Lásd a NEM „JÓL DÖNTÖTTÉL, JENŐ!” c. írásom , a 6-os jegyzetben.

[16] Pesevszki Evelyn, a 2-es jegyzetben.

2024. október 26., szombat

A politikai felelősség elkerülésének kísérlete

Danas napilap: „Pásztor Bálint ellenkezése nem kis játék”!

Fotó: Tanjug/Hadügyminisztérium/Szerb Hadsereg



Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke szeptember 5-én bejelentette[1], majd 14-én aláírta a férfiak számára kötelező sorkatonai szolgálat 75 napos visszaállításáról szóló egyetértését[2], amit 2025 szeptemberétől vezetnének be.
Ezt követően, a szerb kormány szeptember 20-án „záradékot fogadott el munkacsoport alakításáról a kötelező sorkatonai szolgálat aktiválásával kapcsolatos tevékenységek és intézkedések megvitatása céljából, amivel megkezdődtek a szükséges intézkedések a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésének lehetővé tételére”[3].
 
– A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ellenzi a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését[4] – nyilatkozta Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió szeptember 24-i műsorában.
Amikor Aleksandar Vučić szerb elnök október 3-án ellátogatott Szabadkára a Belgrád-Budapest gyorsvasúton közlekedő tesztvonattal[5], Pásztor Bálint és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT elnöke) „protokolláris mulasztás folytán”[6] nem kaptak ugyan meghívót, de Vučić kommentálta a pártvezér idézett kijelentését.
– Az a célunk, hogy a magyarok itt, Szerbiában éljenek, minket viszont az ország védelmére való felkészülés alapelve vezérel, ahogy a világ minden más országát is – mutatott rá Vučić[7], aki „az első adandó alkalommal beszélgetésre hívja majd Pásztort”[8]. Kiemelte, hogy a legfájdalommentesebb megoldásokat a közös megegyezéssel tudják megtalálni. A Pásztor Istvánnal való barátsága építette hazánkat és a Magyarországgal való kapcsolatokat az elmúlt 12 évben, a Pásztor Bálinttal való kapcsolat továbbra is a két ország közötti jó viszonyt építi majd, tette hozzá az elnök.

Október 5-én a belgrádi Politika napilapnak nyilatkozva, a kérdésre, hogy „miért ellenzi a katonai szolgálat ismételt bevezetését Szerbiában, és hogyan megoldani ezt a problémát”[9], Pásztor Bálint kijelentette, hogy „érti a globális körülmények megváltozását, és hogy egyes országok visszaállították a katonai szolgálatot”[10], de „ez kétségtelenül a kettős állampolgárságú magyaroknak az eltávozásához vezet”[11].
– Ebben a formában, ahogy most bejelentették, nem tudjuk támogatni a katonai szolgálat visszaállítását Szerbiában, de van még idő, a törvény még egy ideig nem kerül a képviselőházi eljárásba. Ez ügyben már beszéltem Bratislav Gašić (védelmi – B. A.) miniszterrel, és ugyanezt meg fogom tenni Aleksandar Vučić elnökkel is és remélem, hogy közösen találunk egy mindkét fél számára elfogadható megoldást – mondta a junior Pásztor a Politikának[12].

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) október 14-én közleményben reagált II. Pásztor nyilatkozatára:
– Ahelyett, hogy határozottan szembeszállnának a Szerb Haladó Párttal (SNS), inkább kifogásokat keresnek, és politikai blöffökkel próbálják leplezni a népszerűtlen döntés meghozatalát. Az általuk említett „könnyítésekről” semmit sem tudunk, rejtélyes félhomály övezi őket, ezért számunkra egyértelmű, hogy nincs mögötte semmi konkrétum. A VMDK szerint „a VMSZ ezzel nyíltan beismeri, hogy nem képes a vajdasági magyarok érdekeit képviselni”[13].
Felszólítjuk a VMSZ-t, hogy hagyjon fel a közvélemény félrevezetésével, és azonnal tegye közzé, milyen „könnyítésekre” hivatkoznak! A vajdasági magyarok világos és egyértelmű érdekképviseletet várnak, nem pedig titkos tárgyalásokat a hátuk mögött! – áll egyebek mellett a közleményben[14].

Vajdasági Szociáldemokrata Liga – Vajdaságiak (LSV) is ellenzi a sorkatonaság kötelező bevezetését, „mert ez a jobboldali hatalom populista lépése, amelyik csak kiüríti az állam kasszáját”, üzente Aleksandar Marton, a párt sajtóképviselője.
– Aleksandar Vučić úgy látszik nem kérte ki sokéves partnerének, a Vajdasági Magyar Szövetségnek a véleményét a katonai szolgálat bevezetéséről és most közleményeket kell írniuk, amelyekben félelmüket fejezik ki annak a kevés magyarnak a távozása miatt, akik még Vajdaságban maradtak. Pásztor Bálint és a VMSZ ügyetlennek teszik magukat, mivel tíz évvel ezelőtt elfelejtették, hogy kik a radikálisok és mit képvisel a politikájuk – üzente Marton. – A VMSZ ilyen politikája miatt ma már alig 180 ezer magyar van Vajdaságban, pedig több mint 400 ezer volt. Szégyenletes eseménye ez a VMSZ politikájának – szögezte le[15].

Az ugyancsak belgrádi Vreme hetilap (az október 15-i számában[16]) a sorkatonaság újbóli bevezetésével kapcsolatosan rámutat, hogy „a hatalom nem látta elő, mit kell tenni a kettős állampolgárság esetében, mert a nemzetközi előírások szerint, amelyeket elfogadott, a kettős állampolgárságú személyek nem kötelezhetők katonai szolgálatra, amennyiben a másik országban ez nem kötelező. Szerbiában a fiatalok között százezreknek van kettős állampolgársága – magyar, román, bolgár, macedón, horvát, boszniai és hercegovinai, szlovák…, ahol a katonai szolgálat nem kötelező”[17].

– Lehetséges, hogy Vučić valamit „kikombinál” a magyarokkal, valami kedvezményt ad nekik, és ez „pulóverfejtés”. – Mert, a magyarokhoz hasonlóan követelni fogja ezt a többi nemzeti kisebbség is, ideértve a montenegróiakat (ez az ország elutasítja a Szerbiával való kettős állampolgárságot), így a hatalom problémában találja magát – hogyan rangsorolja a kedvezményezett kisebbségeket. Az Alkotmány és a törvény előtt minden polgár egyenlő, de Vučić megszokta, hogy naponta megsérti ezeket, mert úgy tartja, hogy felettük áll. Így valószínűleg megkísérli, hogy ebben az esetben is így járjon el, abban a hitben, hogy nem következik be a „lavina”.
Ezt a „lavinát” a bosnyákok (153.801-an) okozhatnák, akik a második legnagyobb nemzeti kisebbséget képezik, köztük 77 55 a férfi, a romák – 131.936 (67.459), a Szlovákok – 41 730 (19 593), a montenegróiak – 20 238 (10 851), a románok – 23 044 (10 955). Mindannyian fellázadhatnak és a maguk számára könnyítéseket követelhetnek. És itt eljutunk a külön problémához – a dél-szerbiai albánokhoz, akiknek a lélekszáma az összeírás szerint 61.687 (30.942).
A koszovói fiatalok esete (Szerbia Koszovót saját területének tartja) különleges és még csak ez aztán a komplikált. Hol vezetik őket a katonai nyilvántartásban, milyen módon, milyenek a kötelezettségeik, ezek azok a kérdések, amelyekre a hadügyminisztérium nem adott választ, mint sok más kérdésre se a katonai szolgálat visszaállításával kapcsolatban. Belátható időn belül nem is fog – állapítja meg a hetilap[18].

Az eddigi információkból megállapítható, hogy Szerbia – Vučić újabb militarista ötlete nyomán – jövőre bevezeti a kötelező sorkatonai szolgálatot. Hacsak időközben valami nem történik. Ennek részleteiről a nyilvánosság majd csak a törvénytervezetből értesül. Ez, a VMDK közleménye szerint is, „a vajdasági magyar közösség nagy részének elfogadhatatlan”[19].
Pásztor Bálint – a VMSZ és a SNS 12 éves hatalmi partnersége alatt – először ellenezte Vučić javaslatát. Meg is lett rá azonnal a válasz: „elfelejtették” meghívni a szabadkai elnöki látogatás alkalmával.
Ezt a megalázást az október 23-i 1956-os ünnepi beszéde során Pásztor Bálint azzal próbálta enyhíteni, hogy „egy koalíción belül is előfordulhat, hogy nem mindenről gondoljuk ugyanazt, és, bizony ez nem okoz válságot”[20]. Ez azonban csak egy nettó szájhősködés. Ha nem okoz „válságot”, akkor annak csak a VMSZ még mélyebb és megalázóbb szolgasága lehet az ára!

II. Pásztor állítása, miszerint a sorkatonaság bevezetése ügyében Vučićtyal „közösen találnak mindkét fél számára elfogadható megoldást”, ellenkezik a polgárok egyenrangúságát biztosító és nemzeti alapon való megkülönböztetését tiltó alkotmányos és törvényes rendelkezésekkel. Jogi lehetetlenség! A doktori titulusával gyakran kérkedő, jogász végzettségű ifj. Pásztornak legalább ezt illene tudnia.
Az tehát, hogy a magyaroknak majd valamiféle „könnyítéseket” próbál kialkudni, üres ígéret és semmiképpen nem mentesíti a felelősség alól, amiért a magyar közösségnek jóvátehetetlen károkat és mérhetetlen szenvedést okozó, téves, közösségáruló politikát folytat.
BOZÓKI Antal
__________
[1] B. B.: Vučić najavio vraćanje obaveznog vojnog roka za muškarce [Vučić bejelentette a kötelező katonai szolgálat visszaállítását a férfiak számára]. https://vreme.com/vesti/vucic-najavio-vracanje-obaveznog-vojnog-roka-za-muskarce/, 2024. szeptember 5. 14:28
[2] Srbija korak bliže uvođenju obaveznog vojnog roka
[Szerbia egy lépéssel közelebb a kötelező katonai szolgálat bevezetéséhez]. https://www.rts.rs/lat/vesti/politika/5537025/vlada-srbije-vojni-rok.html, 2024. szeptember 9. 16:55 -> 17:19
[3] Vlada Srbije podržala uvođenje obaveznog vojnog roka.
[Szerbia kormánya támogatta a kötelező katonai szolgálat bevezetését]. https://www.slobodnaevropa.org/a/vojni-rok-vojska-srbija-vlada/33128145.html, 2024. szeptember 20.
[4] Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ ellenzi a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését. https://m.vajma.info/cikk/vajdasag/29948/Dr_-Pasztor-Balint-A-VMSZ-ellenzi-a-kotelezo-sorkatonai-szolgalat-ujboli-bevezeteset.html, 2024. szeptember 24. 9:37; Pásztor: A VMSZ ellenzi a sorkatonaság bevezetését. https://szmsz.press/2024/09/24/pasztor-a-vmsz-ellenzi-a-sorkatonasag-bevezeteset/, 2024. szept. 24. 8:32, és P.E.: A VSZ nem támogatja a sorkatonai szolgálatot. Magyar Szó, 2024. szeptember 25. 1., 4.
Lásd még D.J.: A szerb vezérkari főnök ismertette a sorkatonai szolgálat menetét. https://delhir.info/2024/09/25/a-szerb-vezerkari-fonok-ismertette-a-sorkatonai-szolgalat-menetet/, 2024.szept.25/16:46, és az ELVÁNDORLÁST ÖSZTÖNZŐ, MEGALKUVÓ POLITIKA c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16625, 2024. szeptember 29.

[5] Bővebben lásd a MEGRENDEZETT SZÍNJÁTÉK c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16640, 2024. október 5.
Lásd még v-ár: Az üzenet az, ami igazán fontos. Magyar Szó, 2024. október 9. 4., és Vučićeve reču ulivaju poverenje [Vučić szavai bizalmat keltenek]. Danas, 2024. október 9. 4.

[6] Vučić: Két év múlva a Belgrád-Budapest távot 2 óra 40 perc alatt tehetjük meg. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/29987/Vucic-Ket-ev-mulva-a-Belgrad-Budapest-tavot-2-ora-40-perc-alatt-tehetjuk-meg.html, 2024. október 3. 20:42. Kőműves Zoltán (*.*.174.64). 2024. október 3. 21:31

[7] Lásd az 5-ös alatti írást.

[8] Uo.

[9] Dejan Spalović: Nadam se da ćemo naći rešenje za vojni rok [Remélem, hogy találunk megoldást a sorkatonaság kérdésére]. https://www.politika.rs/sr/clanak/636272/Nadam-se-da-cemo-naci-resenje-za-vojni-rok, 2024. október 5. 18:12. és D. J. Pásztor: „Remélem, hogy találunk megoldást a sorkatonaság kérdésére, ebben a formában nem támogatjuk”, https://delhir.info/2024/10/05/pasztor-remelem-hogy-talalunk-megoldast-a-sorkatonasag-kerdesere-ebben-a-formaban-nem-tamogatjuk/, 2024. október 5. 11:45

[10] Uo.

[11] Uo.

[12] Uo.

[13] VMDK: A VMSZ politikai nagyotmondást alkalmaz a sorkatonaság bevezetése kapcsán. https://szmsz.press/2024/10/14/vmdk-a-vmsz-politikai-nagyotmondast-alkalmaz-a-sorkatonasag-bevezetese-kapcsan/, 2024. okt. 14. 8:14, és A. L.: Pastor Balint izbegava politiku odgovornost [Pásztor Bálint kerüli a politikai felelősségvállalást]. Danas, 2024. október 15. 10.

[14] Uo.

[15] A. L., 13-as jegyzetben.

[16] Davor Lukač: Služenje vojnog roka: Vučićevo „paranje džempera“ [Katonai szolgálat teljesítése: Vučić „pulóverfejtése“. https://vreme.com/komentar/sluzenje-vojnog-roka-vucicevo-paranje-dzempera/, 2024. október 15.14:09

[17] Uo.

[18] Uo.

[19] Pásztor: Egy koalíción belül is előfordulhat, hogy nem mindenről gondoljuk ugyanazt.

[20] Lásd a 13-as alatti közleményt.