2013. december 20., péntek

Se börtön, se pénzbüntetés - Szinte felmentéssel egyenlő ítélet született a 16 éves kiskorút bántalmazó magyarverő ügyében!

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
 










A szerb ,,igazságszolgáltatás” ismét leszerepelt, és megmutatta, a pártatlansággal köszönő viszonyban sincs a rendszer. Emlékezetes, hogy még idén október elején megkereste a DélHír Portál szerkesztőségét egy újvidéki asszony, akinek a középiskolás gyermekét egy szerb férfi megverte a városi buszon.
A sértett gyermek édesanyja a DélHír portálnak elmondta, hogy fiát, a 16 éves N. Oszkárt fényes nappal támadta meg egy férfi, amikor éppen a buszon ülve Temerinbe tartott. A fiú a helyi Lukijan Mušicki Középiskola másodikos tanulója.
A buszon ülve a kiskorú fiú mellett foglalt helyet a későbbi támadója, egy 35-40 év körüli férfi, aki amikor észrevette, hogy Oszkár a fülhallgatóján keresztül magyar zenét hallgat és magyar nyelvű oldalon böngészik a mobiltelefonjával, felugrott és arcon ütötte a fiatal fiút. Ezt követően ordítva kezdte el Oszkár magyarságát szidalmazni.
A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a következő válogatott sértésekkel illette a fiatalt: ,,Picsa magyar!", ,,Bolond magyar, mit keresel Szerbiában, te marha?!" A szidalmazás után pedig ismét ütlegelni kezdte a fiatalt, akire további 5-6 ütést mért. Oszkár ekkor előresietett a buszsofőrhöz és elmondta neki a történteket, eközben az utasok közül valaki rendőrt hívott. A támadó erre csak fölényesen annyit mondott ,,fáj a f@szom, én úgyis a belügyi szerveknek dolgozom", majd távozott a helyszínről.
Az esetet követően a kiérkező rendőrök felvették a jegyzőkönyvet, majd a fiút és a helyszínre időközben megérkező édesanyát elküldték, hogy vegyék fel a támadás látleletét. Mire a rendőrségre visszaértek a könnyű testi sértést igazoló dokumentumokkal, addigra a rendőrök a személyleírás alapján be tudták azonosítani az elkövetőt, akiről nyilvántartásukból több képet is mutattak Oszkárnak, aki felismerte a támadóját, egy tiszaistvánfalvai (járéki) illetőségű férfit.
Később megtalálták az elkövetőt, aki egy belgrádi gyógyklinikára volt beutalva, mivel állítólag ,,gyengék az idegei, és pszichiátriai kezelésre szorul.” Sajnos, már ekkor sejthető volt, hogy mivel fog a bíróság előtt védekezni.
A mai napon a sértett fiú édesanyja megkeresett telefonon, és elmondta, lezajlott a tárgyalás, és ítélet született, amelyben (döbbenetes módon) az orvosi konzílium szakvéleménye alapján mindössze három évig tartó rendszeres orvosi kezelésre kötelezték a tiszaistvánfalvi (járéki) Dušan Višekruna elkövetőt! Mindezt szabad lábról. Pénzbírságról nem szól a fáma. Az ítélet egyelőre nem jogerős.
Az édesanya a könnyeivel küszködve mesélte a telefonban, hogy mennyire csalódott az ítélet kapcsán. Elmondása szerint az ülésteremben a kiskorút brutálisan megverő rezzenéstelen arccal, mindenféle bűnbánás tanúsítása nélkül viselkedett.
Az ügy kapcsán közbenjártam annak érdekében, hogy amint a döntésről hivatalos dokumentum érkezik, kapcsolat létesüljön a Nemzeti Jogvédő Szolgálat délvidéki képviselőjével, és próbáljanak másodfokon súlyosabb ítéletet kicsikarni. Ehhez biztosítottam az MRM támogatásáról is a családot.
Egy jogállamban az ilyen agresszív, soviniszta alakok nem úszhatják meg méltó és jogos büntetés nélkül. Ha Szerbia jogállam lenne. De egyelőre úgy fest, nem az. A fellebbezést követően elválik az ocsú a búzától.
László Bálint
a Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnöke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése