2013. december 9., hétfő

Szépségflastrom, semmi más



A VMDP Választmánya a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának tervezetéről


     Az elmúlt hónapokban időről időre emlegetésre került a Nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának folyamata, főleg annak kapcsán, hogy Szerbia Igazságügyi és Államigazgatási  Minisztériuma szakértői csoportot bízott meg a módosítás tervezetének kidolgozásával. A munka, melyben a kisebbségi nemzeti tanácsok képviseletében részt vett Korhecz Tamás, az MNT elnöke is, érthetetlen módon a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott, miközben időnként azzal riogatták a közvéleményt, főleg a VMSZ és a transzmissziós szervezeteként regnáló Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács részéről, hogy nagy a veszélye, megkurtítják a nemzeti tanácsok – tegyük hozzá, különben is csekélyke – hatáskörét. Most miután a törvénymódosítás tervezete napvilágra került – az Alkotmánybíróság döntése még hátra van –, világossá vált, fölösleges volt farkast kiáltani, hiszen az már bendőjében tudhatja a bárányt: a tervezet alapján egyértelmű, hogy a javaslattevőknek eszük ágában sincs a jelenlegi hatáskör szűkítése, de sajnos az sem, hogy érdemi autonómiát szavatoljanak a szerbiai kisebbségeknek.
   Jogászi kritériumok alapján a módosítási tervezet akár korrektnek is tekinthető, hiszen a kilátásba helyezett módosításokkal javítani kívánnak az érvényes törvény megoldásain, amikor részletezik a nemzeti tanácsok jogállását, a tanács tagjainak mandátumát, a választási forma meghatározását, vagy akár a választást lebonyolító szervek kompetenciáját.
    Az igazi és alapvető hiányosság azonban az, hogy a kilátásba helyezett módosítások esetleges elfogadása után sem lehet majd annak reményében nemzeti tanácsot választani, hogy az ténylegesen is feltárhassa, kifejezhesse és legitim módon képviselhesse egy-egy adott kisebbség önazonosságával kapcsolatos érdekeinek teljes spektrumát. Arról nem is szólva, hogy a kisebbségi választói névjegyzék összeállítását továbbra sem a hivatalos állami szerv kezdeményezi, a kisebbségi nemzeti tanácsok továbbra sem rendelkeznek érdemi végrehajtó hatáskörrel, és továbbra is a végsőkig bizonytalan a kisebbségi nemzeti tanácsok pénzelése.
    A felsoroltak miatt gyakorlatilag lehetetlen érdemi módosítási javaslatok beterjesztésével javítani a közvitán levő tervezeten, és nincs komoly indoka annak sem,  hogy a VMDP változtasson a nemzeti tanácsok jelenlegi formáját visszautasító elvi álláspontján.

Temerin, 2013. december 7.                      A Vajdasági Magyar Demokrata Párt
                                                                                 Választmánya
                                                                              Csorba Béla elnök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése