2016. április 28., csütörtök

Akkorát bukott a magyar községekben a VMSZ, mint az üveges tót


 













A hétvégi választási adatok ismertetését követően egyértelművé vált, milyen mértékben változot a délvidéki magyar politikai színtér a legutóbbi, 2012-es önkormányzati választások óta. Ami elsőre tapasztalható: a hétvégi voksolás nagy vesztese a VMSZ. Akárhogy is próbál kölnit fújni a koszra, a számok történelmi vereségről tanúskodnak.
Ugyanis azokban a községekben, ahol a VMDK-MM koalíció is ringbe szállt, ott a VMSZ mindenütt szavazatokat vesztett, és nem is keveset. Legnagyobbat Szabadkán bukott, ahol 7190 szavazó pártolt el Pásztoréktól, a legkisebb voksveszteséget pedig Zomborban könyvelhette el, ahol 87-el kevesebb szavazatot kapott, mint négy éve.  
 
Ez a képviselők számában is megmutatkozik, ugyanis abban a hét községben, ahol a VMSZ mellett a VMDK-MM opció is választható volt (Szabadka, Zombor, Óbecse, Magyarkanizsa, Ada, Topolya, Zenta) összességében 64 képviselői helyet szerzett a Vajdasági Magyar Szövetség, míg ez a szám 2012-ben még 72 volt.
 
Ez azt jelenti, hogy a VMSZ egyedül Magyarkanizsán tudta növelni a képviselők számát, igaz csupán eggyel (mégpedig annak ellenére, hogy ott is 200 szavazattal kevesebbet kapott a VMSZ, mint 4 éve).
 
Zomborban és Topolyán nem változott a VMSZ-es képviselők száma, dacára annak, hogy Topolyán közel 700 szavazó pártolt el négy év alatt a vajdasági magyar párttól. 
 
Ellenben Szabadkán és Adán a VMSZ elvesztette a képviselői helyeinek a harmadát, ami óriási zakót jelent.  
 
Eközben Szabadkán a VMDK-MM-re, illetve a DZH-val közös listájukra leadott voksok összesen 31 képviselői széket értek. 
 
Varga László, az MM alapító tagja is közzétett ma egy szöveget, amelyben a választási eredményeket elemezve arról ír, hogy a magyar előjelű pártot választó délvidéki szavazók 30 százaléka már őket támogatja. Továbbá arra is emlékeztetett, hogy mind Magyarkanizsa, mint pedig Zenta községben a VMSZ és a VMDK-MM közösen elegendő képviselővel rendelkezik, hogy tiszta magyar községi hatalmat alkosson. 
 
Ennek ellenére szinte előre borítékolható, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség nem fog szövetségre lépni a vajdasági magyarsággal, helyette a szélsőjobboldali és magyarellenes gyökerekkel rendelkező Szerb Haladó Pártot segíti majd (várhatóan) a hatalomba mindkét községben. 
 
Hát mi ez, ha nem a magyar nemzeti érdek elárulása?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése