2016. április 9., szombat

Kísértet járja be Észak-Bácskát – a vegyes nemzetiségű listák kísértete


Bódis Gábor
Bódis Gábor
 
Ez pedig halálos kihívás az „egy a nemzetiség/egy a vezér/csak nekünk a lóvét!” szemlélet és gyakorlat számára.

Valami nagyon nem kóser ezen a tájon, a Kosztolányi szobrok árnyékában. Nem másnak, mint a vajdmagyar érdekvédelem alapító atyjának is fel kellett emelnie dörgedelmes szavát a hallatlan impertinencia miatt. Ágoston András, a VMDP 0.1 nyugalmazott vezetője nem máshol mint a Vajdasági Magyar Szövetség honlapján emelte fel a szavát a „neofiták” ellen. Ha az elmúlt 22 évben bárki azt állította volna, hogy Orbán kitagadott ám örökké hűséges szolgája, az ősellenségek, az őt trónjától és Viktor kegyeitől megfosztók médiafelületén fogja hirdetni az igét – hibbantnak nyilvánították volna. És íme lőn világosság.
De hát mi váltotta ki a temerini remete háborgását? A neofiták túlbuzgó türelmetlensége című írásának célpontja a Magyar Mozgalom, pontosabban Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, aki azt merészelte a minap nyilatkozni, hogy „a cél egy pártok feletti önszerveződés létrehozása.” (Ágoston legalábbis így idézi Maglait.) Szerzőnk elcsodálkozik:
„Hogy ez a cél mi fán terem, arról a Mozgalom a polgári Szabadkáért választási lista bemutatkozó sajtóértekezletén nem nyújtott bővebb felvilágosítást. Mint ahogy nem született válasz, a dilemmára sem, vajon az MM Szabadkán, ahol mindenképpen győzni szeretne, miért nem indul önállóan, ahogy az „anyapárt” a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ)?”
Eleinte nem nagyon értettem, mi az, hogy nem önállóan. De aztán kibújt a szög a zsákból:
„Maglai a bemutatkozón megalapozottan állíthatta, hogy a jelöltek 20-25 százaléka szerb nemzetiségű 30-35 százaléka pedig horvát. A fennmaradó 40 százalék a magyar. Itt van a bökkenő. Lehet azt mondani, hogy a lista tükrözi Szabadka város nemzetiségi összetételét, de ebből még nem derül ki, hogy győzelmük esetén a jellegzetes magyar érdekeket ki és hogyan képviselheti. Mert az elmúlt negyed évszázad tapasztalatai nem biztatóak.”
Most már megérettem: Maglai és az MM elkövette az ősbűnt. Szerbekkel és horvátokkal akarja együtt kormányozni Szabadkát. Hát ez tényleg lesújtó. Mintha szerbek és horvátok is élnének a városban. De hát így…
Ez a helyzet merőben más mint mindeddig bármikor. Eddig léteztek egynemzetiségű magyar pártok (főleg egy), amelyek kizárólag a magyar szavazatokra számíthattak. Ha elegendőt begyűjtöttek, akkor koalícióra léphettek más nemzetiségi (horvát) vagy belgrádi/újvidéki központú országos/tartományi párttal. Helyi és tartományi szinten. Vagy: magyar nemzetiségű politikusok csatlakoztak országos/tartományi pártokhoz és azok listáin jutottak be a különböző testületekbe. Ezek voltak „nemzetárulók”, bármit is jelentsen ez.
Most azonban megjelent a Híd-Most (patented by Béla Bugár) jelenség. Vagyis: egy magyar párt/mozgalom szárnyai alatt valósulhat a nemzetiségköziség.
Ez pedig halálos kihívás az „egy a nemzetiség/egy a vezér/csak nekünk a lóvét!” szemlélet és gyakorlat számára.
A hörgés egyre szilajabb. Fremond Árpád már megkezdte a nemzetárulózást: „az MM‒VMDK-lista is azt próbálja kommunikálni, hogy ők egy magyar választható opció, de a listák nem így vannak kihirdetve: ők egy magyar-horvát lista.” A VMSZ agilis alelnöke óbecsei, zentai, zombori és szabadkai példákra hivatkozva rántotta ki kardját.
Varga László, az MM egyik alapítója botrányosnak nevezte Fremond azon állítását, hogy a MM nem tiszta magyar opció. Azon személyek vérsejtjeinek számlálása, akik a MM listáin szerepelnek olyan gyakorlat, amelyet már régen magunk mögött véltünk tudni – idézi a Magločistač Vargát.
És ez még csak az Ágostonnal felturbósított VMSZ-kampány kezdete.


Kapcsolódó írások:

A sokszínűség Szabadkán sem elég

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, civilben a Magyar Mozgalom (MM) egyik vezető prominense a minap bejelentette: a cél egy pártok feletti önszerveződés létrehozása. Hogy ez a cél mi fán terem, arról a Mozgalom a polgári Szabadkáért választási lista bemutatkozó sajtóértekezletén nem nyújtott bővebb felvilágosítást. Mint ahogy nem született válasz, a dilemmára sem, vajon az MM Szabadkán, ahol mindenképpen győzni szeretne, miért nem indul önállóan, ahogy az „anyapárt” a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ)? Ahogy ezt már annak idején ezen a helyen megírtuk, a választásokat nem lehet csak egy jó nevű tiszti gárdával megnyerni. Talpasok is kellenek, akik meggyőződésből, vagy jó pénzért elvégzik az ilyenkor tetemes mennyiségű választásokkal kapcsolatos aprómunkát.
Az MM által szervezett, s a választások kapcsán összeállított polgárok csoportja, valóban sokszínű: a VMSZ-disszidenseken s néhány viszonylag fiatal részvevőn kívül, a nemzeti összetételét tekintve, de a több pártot megjárt veteránok jelenlétéből kifolyólag is. Mivel a hatvanhét tagú teljes választási lista nemzetiségi összetétele erre feljogosítja, Maglai a bemutatkozón megalapozottan állíthatta, hogy a jelöltek 20-25 százaléka szerb nemzetiségű 30-35 százaléka pedig horvát. A fennmaradó 40 százalék a magyar.
Itt van a bökkenő. Lehet azt mondani, hogy a lista tükrözi Szabadka város nemzetiségi összetételét, de ebből még nem derül ki, hogy győzelmük esetén a jellegzetes magyar érdekeket ki és hogyan képviselheti. Mert az elmúlt negyed évszázad tapasztalatai nem biztatóak.
A magyar pártok képviselői a szerb pártokkal és mögöttük álló országos hatalommal szemben ritkán tudtak sikert felmutatni. Miért lenne egyszerre eredményesebb egy „pártok feletti polgári szerveződés”?
Lehet ezt szorozni és osztani, de egyre inkább kitetszik, a balliberális kötődésű MM fellépése, Szabadkán sem vág egybe a vajdasági magyarság alapérdekeivel.
Igaz ugyan, hogy a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) korábban leginkább a VMSZ-el szemben lépett fel a választásokon. Az MM-el ellenében azért van ma is behozhatatlan előnye, mert a Vajdaságban a VMDP képviseli a perszonális (magyar) autonómia egyszerű, érthető és hadrafogható modelljét. A köztársasági képviselőházat nem számítva (nem volt pénz a hitelesített támogató aláírások begyűjtésére), mindig volt olyan sikerünk, hogy hitelesen léphettünk fel autonómiakövetelésünk védelmében.
Amit ma az MM szembe helyezhet a VMSZ-el az legfeljebb a neofiták túlbuzgó türelmetlensége. Ez viszont a magyarországi balliberális publicisztikák határozott támogatása
Ágoston András
Kisebbségi Fórum – Temerin
KIFO HÍRLEVÉL III. évf. 91. szám
2016. április 7.


Ezt is megértük!

Ezt is megértük: Ágoston András a VMSZ sztárpublicistájává avanzsált! A KIFO-hírlevél olvasottsági mutatói az egekbe szöktek, miután az a megtiszteltetés érte Orbán Viktor munkásságának legodaadóbb délvidéki hívét, hogy a „szerb hatalomhoz simuló VMSZ” (© Ágoston András) végre fölismerte a politikai nyugdíjas villámpostán terjesztett igéjében rejtező igazságmagvakat.
Azonban nem ártott volna egy lektornak átfutnia a szöveget élesítés előtt, mert – az egyébként is bosszantó helyesírási és nyelvhelyességi hibákon túl – épp a legérdekesebbnek tűnő Ágoston-mondolat vált így (még) értelme(zhete)tlenebbé. „Igaz ugyan, hogy a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) korábban leginkább a VMSZ-el szemben lépett fel a választásokon. Az MM-el ellenében azért van ma is behozhatatlan előnye, mert a Vajdaságban a VMDP képviseli a perszonális (magyar) autonómia egyszerű, érthető és hadra fogható modelljét.” Most akkor „az MM ellenében” vagy „az MM-mel ellentétben”? Kinek van behozhatatlan előnye? Kivel szemben? Milyen értelemben?
No, mindegy. A lényeg, hogy a „jellegzetes magyar érdekeket” a „balliberális kötődésű MM” nem képviselheti és kész.
De van itt egy, még ennél is érdekesebb sziporka: „A magyar pártok képviselői a szerb pártokkal és mögöttük álló országos hatalommal szemben ritkán tudtak sikert felmutatni” – mondja Ágoston, implicite elismerve, hogy a VMSZ sokat szidott „balkézre kötött koalíciója” (© Ágoston András) az aktuális hatalmi párttal mégiscsak helyénvaló stratégia volt, és épp a VMDP tévedett, amikor „hadra fogható” autonómiakoncepcióját örökös ellenzéki pozícióból, egy faxgép segítségével próbálta lenyomni a hatalomtartók torkán.
P. Cs.


Basity Gréta. Választások 2016: Házról házra járnak majd a VMSZ aktivistái. http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19962/Valasztasok-2016-Hazrol-hazra-jarnak-majd-a-VMSZ-aktivistai.html, 2016. április 8. [14:22]

 

RTS. Varga László botrányosnak tartja Fremond Árpád kijelentését. http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19967/Varga-Laszlo-botranyosnak-tartja-Fremond-Arpad-kijelenteset.html, 2016. április 8. [22:30]

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése