2016. április 21., csütörtök

Ha vasárnap nem járulsz az urnák elé, az olyan lesz, mintha Vučićra és Pásztorra szavaztál volna!

a szavazas01A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség egyértelműen azt szeretné, ha vasárnap minél kevesebben voksolnának.  
Az úgynevezett demokratikus rendszer nem ismeri azokat, akik nem szavaznak, nem veszi őket emberszámba. Ha nem választasz, nem létezel.
Egyszerű példa: ha (a szavazásra jogosult több mint 200 ezer közül) csak 100 ezer délvidéki magyar él a jogával, Pásztor pártja pedig 50 ezer szavazatot kap, azt fényes győzelemként könyveli el és mutatja be. "A polgárok ötven százalékának a bizalmát élvezzük, mi vagyunk az itteni magyarság legitim képviselői, mindent megtehetünk a nevében", hajtogatják majd Pásztorék, ahelyett, hogy sírnának és szégyenkeznének, mert a magyarok legfeljebb egynegyede voksolt rájuk.
Persze nem az a legfontosabb, hogy ők mit mondanak, hanem az, hogy a magyar és a szerb kormány is megfelelő súlyú partnerként tekint majd rájuk az ily módon kialakult eredmény esetében.
Ha ön azt akarja, hogy a VMSZ tágabb vezetőségét (száz gazdag magyart?) mindkét fél (szerb és magyar kormány) a végtelenségig tömje pénzzel, mint a kacsát nokedlival, miközben a tisztességes délvidéki magyarok napról napra egyre inkább elszegényednek és fogynak, szavazzon a VMSZ-re, vagy ne menjen ki szavazni. A kettő ugyanaz.
Minél nagyobb számú magyar voksol (persze a VMSZ ellen), annál inkább csökken Pásztorék politikai súlya és jelentősége, és növekszik a becsületes magyarok esélye, hogy - ha most még nem is, de belátható időn belül - megszabaduljanak a közösségromboló párt nyomasztó jelenlététől és hatásától.
Ami Vučić pártját (és csatlósait) illeti, sajnos biztosan megnyeri a választásokat, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen arányban. Ha a szavazók több mint 50 százaléka erre a gyomorforgató társaságra voksol, félő, hogy a következő években a legbrutálisabb önkényuralom veszi kezdetét - a polgárok még gátlástalanabb kizsákmányolásával és elnyomásával. Az adók és a járulékok, az áram, az élelem ára égbe szökik. Folytatódnak az elbocsátások, a járandóságok pedig drasztikusan csökkennek. Ha valaki netán azt gondolja, hogy ennél rosszabb már nem is lehet, az téved.
Amennyiben viszont Vučićék nem érik el az abszolút többséget (mondjuk, 49,9 százalékon "rekednek meg"), kénytelenek lesznek szövetségre lépni másik párttal, ami - még akkor is, ha egy követ fújnak -, kisebb-nagyobb belső feszültségekhez és rivalizáláshoz vezet. Abban az esetben a hatalomgyakorlás már nem lesz teljesen nyugodt és olajozott. Olyan légkörben akár összeomlásig fajuló konfliktus sem kizárt.
Tehát: ha nem szereti a VMSZ-t és a haladókat, szavazzon ellenük. Ha otthon marad, az olyan lesz mintha rájuk szavazott volna.
K. P. 
Közzétette: Szerkesztő 2. 2016. április 21. csütörtök, 14:30

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése