2016. április 27., szerda

Ismét "elesett" Délvidék - A haladók abszolút többséget szereztek

Az eddig kormányzó Demokrata Párt (DS) helyett a Szerb Haladó Párt (SNS) kapta a legtöbb szavazatot az április 24-i vajdasági tartományi parlamenti választásokon - közölte a délvidéki választási bizottság kedden a voksok 97,7 százalékának feldolgozását követően.
Az eddig ellenzékben lévő SNS most a szavazatok 44,5 százalékát szerezte meg, ami a 120 fős parlamentben 63 mandátumot, azaz abszolút többséget jelent. A második helyen a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett a szavazatok 8,85 százalékának megszerzésével, ami 12 mandátumra lesz elég. 
Az eddigi vezető erő, a DS, valamint az Vojislav Šešelj vezette Szerb Radikális Párt (SRS)  10-10 mandátumot szerzett. Őket az eddig a vajdasági kormányban szerepet vállaló Vajdasági Szociáldemokrata Liga követi 9 mandátummal, majd pedig a nemrég alakult Elég volt mozgalom következik 7 mandátummal. A Vajdasági Magyar Szövetség 6, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus Közösségének koalíciója (vagyis az MM-VMDK koalíció) pedig 2 helyet szerzett, emellett egy szlovák kisebbségi párt szerzett 1 mandátumot. 
Aleksandar Vučić kijelentette, hogy pártja országos és tartományi szinten is koalícióra lép a Vajdasági Magyar Szövetséggel, a tartományi házelnöki posztra pedig Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét fogja javasolni, aki az előző ciklusban is ezt a pozíciót töltötte be. Nyilván ezzel próbálja kiengesztelni a VMSZ-t a pozícióvesztés miatt, ami mind önkormányzati, mind tartományi és országos szinten érte a pártot.
A tartományi választáson a szavazásra jogosultak 55,41 százaléka vett részt.
MTI nyomán T. T.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése