2016. április 9., szombat

S.B.: Elvira drága, ami nem megy, azt szerintem nem kellene erőltetni

"Tartományi szinten 6 000 hitelesített aláírás összegyűjtése egyáltalán nem kis feladat. Köztársasági szinten 10 000 hitelesített aláírás összegyűjtése pedig csak hiú ábránd lehet számukra ebben a pillanatban." /Kovács Elvira, bívsá národná poszlánicá/
(Innen az idézet: http://tinyurl.com/h62fff7)
Elvira drága, ami nem megy, azt szerintem nem kellene erőltetni – és ez a jóslásra is igaz! :)
Na, de félre a (megalapozott) tréfát, nézzük a tényeket!
A VMSZ-nek legalább 4x (négyszer!) annyi tagja van, mint a VMDK-nak, az MM-nek és a DZH-nak együttvéve: legújabban 12 ezer párttaggal dicsekedett Pásztor úr. Ilyen túlméretes tagsággal 10 ezer aláírást összeszedni a köztársasági listára (meg 3000-et a tartományira – nem t'om, miért mondott Elvira asszonyság 6000-et, hiszen nem annyi kell a kisebbségi listához) gyakorlatilag nem támogatottsági, hanem csupán szervezési, illetve logisztikai kérdés: ha egyetlen egy pártonkívüli személy sem támogatja a VMSZ listáit, akkor is bőven elegen vannak ahhoz, hogy tulajdonképpen saját magukat indíthassák a választásokon. Lényegében néhány kör-SMS-sel lezongorázható, hogy ezt pár nap alatt megvalósítsa a tisztelt tagság.
Ehhez képest az MM-VMDK-DZH-lista legalább 70%-ban (ha nem nagyobb arányban) a szimpatizánsok, azaz a hétköznapi polgárok aláírásaival érte el a bűvös 10 ezres számot! (Illetve lépte túl azt, de ez már részletkérdés.)
Mindezt úgy, hogy a VMSZ tényleg mindent megpróbált.
Egészen a Köztársasági Választási Bizottságig nyúltak a párt kezei (http://tinyurl.com/zud8wh7), hogy onnan kíséreljék meg elgáncsolni az MM-VMDK-DZH óbecsei listáját (amely próbálkozásuk ha bejön, az jogi precedenst teremtett volna a konkurencia többi listájának megsemmisítéséhez is), és ami miatt a megtámadottak egy hétig nem gyűjtötték az aláírásokat sehol sem, mert a Közigazgatási Bíróság döntésére vártak. (http://tinyurl.com/gqvbyua)
A magyarországi nagytestvér, azaz a Fidesz segítségét is igénybe vette a párt, hiszen Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke délvidéki, VMSZ-t támogató haknija alkalmából "burkoltan megfenyegette a vajdasági magyarságot (azon belül is a fiatalokat), hogy ha nem a VMSZ lesz a választások befutója vajdasági magyar színekben, akkor el lehet búcsúzni az anyaországi gazdasági szubvenciótól". (http://tinyurl.com/zu9vzns)
És itt még mindig nem ért véget a VMSZ-nek segítő kezet nyújtók sora, hiszen az Szerb Haladó Párt (SNS) pancsovai nagygyűlésén már egyenesen Szijjártó Péter magyar külügyminiszter mondta meg a frankót (szemmel láthatóan Vučko nagy örömére), hogy hogyan illik szavaznia az embernek, ha Szerbiában élő magyar – vagy szerb: „Da sam ja Madžar koji živi u Serbiji glasao bih na Savez vojvođinskim Mađara, a da sam Srbin onda da SNS. Zahvalim.” (sic!) (http://tinyurl.com/je69ruk)
De nem csak a magyar és a szerb kormánykoalíciók legnagyobb pártjainak vállveregetését és támogatását tudhatta immár magáénak a VMSZ, hanem az ősellenségből élszurkolóvá, sőt, (hosszú politikai és közírói karrierje ellenére a fogalmakkal meglehetősen meggondolatlanul vagdalózó) VMSZ-párti publicistává avanzsált Ágoston Andrásét is. Ha a régi-új koalíciónak használni nem is tud, az ellenfélnek (elméletileg) még árthat – vélhették a bölcs stratégák. Szegénykém észre sem veszi, hogy ugyanarra a szerepre kárhoztatták, mint az elaggott, már rövidlátó és nehezen mozgó néniket szokták a falusi disznóvágásokon: a hús feldolgozásában már nem vehet részt, csak egy kissámlin pucolhatja a belet. Hát így kell egy – amúgy tiszteletre méltó – életművet önkezűleg lehúzni a vécén. Baš lepo. (http://tinyurl.com/zhwuda5)
Lévén, hogy ez sem tűnt elégnek, a párt erős emberének, Fremond Árpádnak kellett rendet raknia a magyar fejekben: "Tény, hogy a miénk az egyedüli teljesen magyar lista az előttünk álló választásokon, más kisebbségi közösségek jelöltjei ugyanis nem indulnak koalíciónkon belül." Fremi "ennélfogva a VMSZ az MM–VMDK listájára magyar–horvát listaként tekint". (http://tinyurl.com/hzcc52r) A kijelentés pikantériáját az adja... Figyelitek, milyen finoman fogalmazok mostanában? Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor még rendesen odapirítottam, mondván, hogy szemrebbenés nélkül, nekifutásból pofánhazudja a saját választóit... Szóval Fremond kijelentésének pikantériáját az adja, hogy "a VMSZ listáján is vannak olyan nevek, akik a belgrádi, pancsovai, zimonyi szerb közösséghez tartoznak". Ezt már Varga László reakciójából tudhattuk meg, aki ezt "inkább értéknek, mintsem akadálynak" tartja, és szerinte "az ilyen megfogalmazást már magunk mögött kellene tudnunk". (http://tinyurl.com/hruayqe)
Engem nem is az riaszt meg legjobban, hogy az (ex)képviselő úr finom sugallmazása szerint az igazi magyar ember csak a VMSZ-re szavazhat (tehát a 2014-es választásokon urna elé járuló minden második magyar szavazó, aki akkor nem magyar pártra szavazott, az nem is igazi magyar), hanem hogy az "igazi magyar" ember egyik díszpéldánya (már ezek szerint) maga Fremond Árpád. (Ugye ettől a felismeréstől nem csak én hőkölök hátra?)
Jósolni nem szeretnék – nehogy úgy járjak, mint a mélyen tisztelt Kovács Elvira (ex)képviselő asszony –, de attól még elgondolkodhatok: az MM-nek nem is kell nagyon semmit tennie azon kívül, hogy létezik, mert a VMSZ annyira mocskos eszközökkel játszik, hogy a saját tufa viselkedésével a vetélytársához tereli a szavazókat.
Ehhez csak gratulálni tudok, de tényleg. (S.B.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése