2016. április 20., szerda

Médiaterror: az amerikaiak szerint (is) a szerb kormány aláásta a szólásszabadságot; mi a helyzet a délvidéki magyar média terén?

a disgust01A State Department legújabb jelentése szerint (is) a szerb alkotmány ugyan szavatolja a szólás- és sajtószabadságot, ám a médiumok feletti tulajdonjog átláthatatlansága aláássa ezt az alapvető szabadságot.
A kormány valamilyen módon szinte mindig szerepel a tulajdonjog gyakorlásában, az újságírók pedig fenyegetéseknek és támadásoknak vannak kitéve.
A State Department jelentésében az áll, hogy a szerb kormány közvetlen nyomást gyakorol a médiára, amire a köztársasági ombudsman még 2014-ben megpróbálta felhívni a figyelmet.
Noha a nyomtatott és az elektronikus médiumok zöme magántulajdonban van, a többire pedig privatizáció vár, a rezsim bűze szinte mindenütt kisebb vagy nagyobb mértékben érződik és tovább fog terjedeni.
Semmi kétség, hogy a választások után, a várható totális nyomor közepette fokozódik majd a cenzúra és az öncenzúra. Az internetes tartalmakat viszont az állam nem (lesz) képes teljesen az ellenőrzése alá vonni, tehát ott még időnkent találhatók lesznek szabad felületek.
Az amerikai jelentés nem tér ki a délvidéki magyar médiára, amelynek a helyzete azonban akár egy-két mondatban is összefoglalható. Van egy napilap, amelynek egyes újságírói mostanában itt-ott kicsit lázadoznak, de az egzisztencia és a szolid fizetés várhatóan felülkerekedik majd a szabadságvágyon, ami azt jelenti, hogy az újság a VMSZ satújában marad. Létezik meg pár magyar nyomtatott kiadvány, de nem tudom, azokat olvassa-e valaki.
A regiónális magyar nyelvű tévé egy az egyben a VMSZ szócsöve.
Továbbá működik egy "kimért és tárgyilagos", vagyis uncsi és megalkuvó magyar portál.
És végezetül, de mesze nem utolsó sorban itt van a DélHír. Szerencsére.  
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2016. április 19. kedd, 12:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése