2019. április 15., hétfő

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)


Csütörtök, április 15.
* A NATO légiereje Szerbia Belgrádtól délre lévő tíz legnagyobb városát támadta. A bombatámadások célpontjai egyaránt voltak katonai és civil létesítmények, ez utóbbiak között néhány televízió átjátszóállomás és gazdasági létesítmények. Lerombolták a priboji Lim-hidat is. A NATO beismerte tévedését és „mélységes sajnálatát” fejezte ki az miatt az eset miatt, amelynek során polgári személyek életüket vesztették az április 14-i bombázásban.
* Padén eltemették Mókus Zoltán (1978) kiskatonát, aki április 12-én Pristinában egy gránáttalálat következtében három társával együtt életét vesztette. Topolyán eltemették Váradi Oszkár (1968) hivatásos rendőrt, aki április 13-án a koszovói Dečane község területén, feladata teljesítése közben vesztette életét, amikor taposóaknára lépett.
* Jugoszlávia kezdeményezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a NATO civileket bombázott Koszovó Nyugati részében.
* „Koszovóban nem zajlik etnikai tisztogatás” – hangsúlyozta Igor Ivanov orosz külügyminiszter a Cadena Ser spanyol rádiónak adott nyilatkozatában.
* A kínai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta a NATO-t, hogy „humanitárius katasztrófát idézet elő” Koszovóban jugoszláviai hadműveletével.
* A német hadsereg április 12. óta három pilóta nélküli felderítő repülőgépet vesztett Kosovó felett – jelentette be a macedóniai Tetovóban a NATO-erők szóvivője.
* James Wolfensohn, a Világbank elnöke kijelentette, hogy a Világbank 1999-2000-ben mintegy 2,3 milliárd dollárt ítél oda Oroszországnak.
* Jack Straw brit belügyminiszter döntése szerint a hatóságok lefolytatják Auguszto Pinochet tábornok ügyében – jelentette be Londonban a brit belügyminisztérium.
* Pakisztánban korrupció vádjával 5 évi börtönbüntetésre ítélték Benazír Bhutto egykori miniszterelnök asszonyt, az ellenzék vezérét és férjét.
* A márka feketepiaci árfolyama 10,00 – 12,00 dinár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése