2019. április 23., kedd

Húsz éve történt…



Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Péntek, április 23.
* Hajnali két órakor a NATO-légierő lerombolta a Szerbiai televízió székházát Belgrád központjában. A támadásnak, nem végleges adatok szerint kilenc halálos áldozata van és 18 a sebesültek száma.
* Filip Vujanović Crna Gora-i kormányfő kijelentette, hogy a Crna Gora-i belügyminisztérium „semmi esetre sem kerülhet a Jugoszláv Katonaság parancsnoksága alá”, mint ahogy azt a katonaság vezérkara követelte.
* A washingtoni Ronald Reagan konferencia központban megkezdődött a NATO megalakulása 50. évfordulójának  alkalmából rendezett csúcsértekezlete, amelynek napirendjét elsőként Koszovó témája uralja. A NATO kész felfüggeszteni a Jugoszlávia elleni légi hadműveletét, ha Belgrád elfogadja az ismert nemzetközi feltételeket, illetve meggyőző módon megkezdi csapatainak kivonását Koszovóból, egy pontos és gyors ütemet kilátásba helyező időrend szerint – áll a NATO Washingtoni csúcsértekezletén kiadott nyilatkozatban.
* Bill Clinton amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök úgy értékelte, hogy a koszovói nemzetközi jelenlét elfogadása az ENSZ égisze alatt és Oroszország részvételével nem elégséges a NATO követeléseinek teljesítéséhez.
* Az ukrán parlament úgy szavazott, hogy az ország függessze fel részvételét a NATO békepartnerségi programjában, és állítsák le a rakétakilövő rendszerek megsemmisítését.
* Martonyi János az amerikai Harvard Egyetemen mondott beszédében kijelentette: Jugoszláviának feltétel nélkül el kell fogadnia a NATO követeléseit, és csakis ezt követhetően vet majd véget a szövetség a bombázásának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése