2019. április 8., hétfő

Szili Katalin: autonómiatörekvések szempontjából zászlóshajónak tekinthető a Vajdaság – Ön szerint is?

 

Az autonómiatörekvések szempontjából zászlóshajónak tekinthető a Vajdaság – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton Bácsfeketehegyen, ahol egy közéleti kérdésekkel foglalkozó konferencián vett részt.

Az előadást követően Szili Katalin a szabadkai Pannon RTV-nek beszélt a Kárpát-medencei autonómiatörekvések jelenlegi helyzetéről is. Kiemelte, hogy Szerbiában minden kisebbségnek megvan a maga nemzeti tanácsa, amely biztosítja a kulturális autonómia területén megszerzett jogokat.
Hozzátette, hogy az MNT olyan adminisztratív autonómiát valósított meg a magyarság számára, amelyet a magyar kormány 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programmal támogat, és amely összességében jól működik és példaként felhozható – áll a kormánypárti magyarnemzet.hu beszámolójában.
Jegyezzük meg ezt a szót: adminisztratív autonómia, ez már nem is területi autonómiatörekvés, de nem is kulturális, csupán csak adminisztratív és ezt nevezik zászlós hajónak?! Ezt mi követi majd, négy fal közötti autonómia vagy családon belüli autonómia? 
Mindamellett az is egy új fordulat, hogy az egykoron még baloldali kormánypárt szekerét toló, ám azóta fideszessé vált politikus arról beszélt, hogy a Prosperitati által kezelt gazdaságfejlesztési források az MNT munkáját segítik, vagyis közvetlen Hajnal Jenőékhez rendelte a “fóliasátrak és permetezők vásárlását” is, ezt pedig eddig még nem hallottuk.
Szili arról is beszélt, hogy a VMSZ sikere a részarányos foglalkoztatás elvének kiharcolása, vagyis hogy minden településen az ott élő magyarság részarányának megfelelően kell a közhivatalokban magyarokat alkalmazni. Ezzel megint csak az a baj, hogy ez valóban csak elvben valósult meg, a hétköznapok megélt gyakorlatában pedig sajnos nem. 
Mindenesetre a választások közeledtével ez jutott nekünk: egy zászlóshajónyi adminisztratív autonómia és némi elvben megvalósuló részarányosság, a voksok leadásáig érjük be ennyivel is.
https://delhir.info/2019/04/08/szili-katalin/  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése