2019. április 18., csütörtök

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Szombat, április 17.
* Az utóbbi hetek éjszakáihoz képest szokatlan nyugalom volt Vajdaságban és Belgrád tágabb térségében. A NATO harci repülői újra bombázták Pristinát és támadták a valjevói Krušik, valamint az užicei Ponikve repülőteret.
* A jugoszláv kormány elutasította az ENSZ főtitkárának a koszovói válság rendezésére tett javaslatát, amelyben Kofi Annan indítványozta, hogy nemzetközi erőt is vonjanak be a visszatérő koszovói albán menekültek biztonságának a szavatolására.
* Románia nem engedi át légterén a Jugoszláviába segélyszállítmányokat vivő orosz repülőgépeket – jelentette be Bukarestben Victor Babiuc román védelmi miniszter.
* Nyolcvanezer tonna gabona érkezett Vlagyivosztokba az Egyesült Államok által Oroszországnak nyújtott élelmiszersegély keretében.
* Az indiai parlament alsóházában (Lok Szabha) rendezett bizalmi szavazáson megbukott Atal Behari Vadzspaji 13 hónapja működő kormánya.
* Indonéz-barát milicisták gyújtogatta és gyilkoltak Diliben, az indonéz fennhatóság alatt álló Kelt-Timor fővárosában. Legalább harmincan életüket vesztették, több tízen kórházba kerültek.
* A márka feketepiaci árfolyama 10,50 – 12,00 dinár.


Vasárnap, április 18.
* A NATO harci gépei az éjjel több hullában támadták Újvidéket, Belgrádot, Pancsovát, Sremska Mitrovicát és más célpontokat. Az újvidéki kőolaj-finomítót hat találat érte és nagy tűz keletkezett. Pancsován találat érte a műtrágyagyárat.
* A leghatározottabban ki tudom zárni annak lehetőségét, hogy a NATO egy esetleges, jelenleg napirenden nem lévő Jugoszláviai elleni szárazföldi művelete Magyarország felől indulna meg – jelentette ki Martonyi János magyar külügyminiszter.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése