2019. április 23., kedd

Vajdaságban tizenhárom százalékkal csökkent a mezőgazdasági birtokok száma

Vajdaságban tizenhárom százalékkal csökkent a mezőgazdasági birtokok száma

Szerbiában az elmúlt hat év alatt a mezőgazdasági birtokok száma 9,9 százalékkal csökkent, a földművelési terület 1,1 százalékkal nőtt, s a traktorok száma is magasabb lett tíz százalékkal a 2012-es adatokhoz képest – közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal annak a közvélemény-kutatásnak a bemutatásakor, amely a mezőgazdasági birtokokkal kapcsolatos információkat tartalmazza.
Szerbiában összesen 569 000 birtokot tartanak nyilván, ami a hat évvel ezelőtti állapotokhoz képest tíz százalékos csökkenés, a jogi személyek által bejegyzett birtokok száma harmincnyolc százalékkal kevesebb. A legtöbb birtok Šumadijában és Nyugat-Szerbiában van, ahol több mint 244 ezer egységet vettek nyilvántartásba, Belgrádban ehhez a számhoz képest nyolcszor kevesebb mezőgazdasági birtokot jegyeztek be, míg Vajdaságban, ahol a legnagyobb, a tizenhárom százalékos csökkenés tapasztalható, jelenleg 128 000 birtok van.
A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint Szerbiában 3.476.788 hektár földművelésre alkalmas terület van, egy gazdaság esetében az átlag 6,1 hektár, azzal, hogy a családi gazdaság esetében ez a szám 5,4 hektár, a jogi személyek esetében pedig 304,1 hektár.
A közvélemény-kutatás eddig feldolgozott adatai alapján az is kiderült, hogy 435.053 mezőgazdasági birtok állattenyésztéssel foglalkozik, ami azt jelenti, hogy a bejegyzett gazdaságok nyolcvan százaléka él ebből.
Az országban 881 000 marha található, ebből a legtöbb Šumadijában és Nyugat-Szerbiában (46 százalék), a második helyen Vajdaság áll 29 százalékkal. A 3,2 millió disznóból 45 százalék található Vajdaságban, minden harmadik pedig Šumadijában és Nyugat-Szerbiában.
Az országban összesen 451.985 traktor van, ami tíz százalékkal több mint amennyi 2012-ben volt, ami azt jelenti, hogy a mezőgazdasági birtokok nyolcvan százalékának van saját traktora, viszont a járművek nyolcvanhárom százaléka húsz évnél idősebb.
A családi gazdaságok esetében az állandó munkaviszonyban bejelentett személyes száma átlagosan 2,3 (Szerbiában a statisztika szerint egy családban átlagban 2,8 személy van).
A mezőgazdasági birtokok tulajdonosa Szerbiában átlagosan 61 éves, 2012-ben ez az adat 59 év volt. Ami viszont aggodalomra adhat okot, hogy csak minden tizennegyedik személy fiatalabb negyven évesnél, a legtöbb fiatal Šumadijában és Nyugat-Szerbiában van.
Miladin Kovačević, a Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatója elmondta, hogy a közvélemény-kutatás elvégzését az Európai Bizottság támogatta, az adatokat pedig az Eurostat módszerei alapján dolgozták fel. A 120.000 birtokról származó adatokat 535 kérdezőbiztos gyűjtötte össze. A közvélemény-kutatás összes eredménye június 30-ig felkerül majd a Köztársasági Statisztikai Hivatal hivatalos honlapjára.
2019. április 22. [19:28]
https://szabadmagyarszo.com/2019/04/22/vajdasagban-tizenharom-szazalekkal-csokkent-a-mezogazdasagi-birtokok-szama/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése