2019. április 14., vasárnap

Véget ért a mai tiltakozás; az ellenzék mostmár tárgyalna a rezsimmel a választási feltételekről

 
(fotó: danas.rs)

 

A szombati belgrádi tüntetésen a Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülés vezetői közölték, hogy hajlandóak lennének tárgyalni Vučićékkal. Elsősorban vegyes összetételű bizottságokról, azaz munkacsoportokról lenne szó.

Ezeket egyenlő arányban alkotnák a hatalom és az ellenzék szakemberei.
Az egyik bizottság a korrekt választási feltételek megteremtésével foglalkozna, a másik átmenetileg átvenné a szerbiai és a vajdasági közszolgálati televíziók vezetését, a harmadik pedig felváltaná az elektronikus médiát szabályozó testület (REM) mostani tagjait.
Az ellenzék a napokban közzéteszi az említett bizottságokba javasolt tagjainak névsorát.
A rezsim  jövő péntekig kapott határidőt, hogy ezt a javaslatot fogadja el, mert ellenkező esetben újabb tüntetésre kerül sor. 
Szinte biztosra vehető, hogy ezt Vučićék elutasítják.
A Pink TV-n megállás nélkül zajlik a demonstrálók és általában az ellenzék démonizálása.
Vučić médiumai továbbra is azt állítják, mintegy 7 500-an vettek részt a mai tüntetésen, egyes rezsimellenes tájékoztatási eszközök és a közösségi média szerint pedig több mint 100 ezren voltak.
    

A VMSZ is részt vett a haladók és a szlóbófiókák manipulációs színjátékában

A nagybecskereki képviselő-testület haladó, szocialista és VMSZ-es tagjai tegnap délután behatoltak a városházába, hogy – állításuk szerint – „megvédjék” az intézményeket és a polgárok választási akaratát – írja a Danas.

Erre egyébként semmi szükség nem volt, hiszen a Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülés vezetői határozottan cáfolták azokat a rezsimhű médiumokban megjelent sajtóhíreket, mely szerint betörni terveznek az intézményekbe. 


 
1 az 5 millióból tüntetés Szabadkán: A tartomány 50 milliós „ajándékot” kap, közben milliárdokat visznek el innen
1 az 5 millióból tüntetés Szabadkán: A tartomány 50 milliós „ajándékot” kap, közben milliárdokat visznek el innen - A cikkhez tartozó kép
A tüntetők a főtéren (Fotó: Facebook)

Tizedik alkalommal tüntettek péntek kora este Szabadkán. A tiltakozás forgatókönyve most megváltozott: a séta előtt és után is voltak beszédek. Közben a tiltakozók hatalmas füttykoncertet tartottak a városháza tövében, ugyanis a polgármesteri hivatal ablakában megjelent egy személy, a szervezők szerint maga a polgármester.
A tizedik tiltakozás is a Jadran épülete előtt kezdődött, ahol Duško Radosavljević politológus szólt elsőként a tüntetőkhöz. Beszéde elején üdvözölte Pásztor Istvánt, egykori kollégáját, akivel 2000-től az első szabad vajdasági kormányban dolgozott. Mint mondta, sokszor értetlenül nézi, hogy most mit képvisel volt munkatársa, hisz annak idején még arról beszélt, hogy jobbá teszi Szabadkát, Vajdaságot, Szerbiát...
Radosavljević emlékeztetett arra, hogy Szerbia népe 1988 óta gyakorlatilag az utcán van. Elvesztegettünk 30 évet, hogy az intézményeket felépítsük, hogy azokon keresztül oldjuk meg a társadalmi problémákat, ehelyett mindig csak az erős vezetőket kerestük, akiket vakon követhettünk, s akik hibáit utána busásan megfizettük. Közben az értelmiség elhallgatott, a fiatalok elhagyják az országot, a bűnözés meg mindenhol megjelent… A vajdaságiak jövedelme pedig ez idő alatt a szerbiai átlag alá esett. A hatalmat a korrupció, a szakmaiatlanság, a tudatlanság jellemzi, ezért a polgároknak szakítaniuk kell a jelenlegi politikai elittel. Az ország lakosságának joga és kötelessége, hogy visszahozza a demokratikus értékeket. Ennek módja pedig az ellenállás és a polgári engedetlenség. Bírálta az egyetemi oktatókat, hogy nincsenek hallgatóik mellett a tüntetéseken. Beszélt az államfő csütörtöki, újvidéki látogatásáról is. Idézte Aleksandar Vučićot, aki azt mondta, ajándékot hoz Vajdaságba, két 50 millió eurós beruházást. Mit ér ez a pénz, amikor közben Vajdaságból milliárdokat visznek el? – tette fel a kérdést Radosavljević.
A beszéd után a tömeg a szokásos sétára indult a sugárút felé. A városközpontba visszatérve hatalmas füttykoncert kezdődött a városháza előtt. A szónokok ezt utána azzal magyarázták, hogy megjelent a városháza ablakában a polgármester, aki állítólag a tüntetőkre nevetett.
Marko Vidojković író és Nenad Kulačin újságíró a séta után a szabadkai tüntetéssorozat eddigi talán leghatásosabb beszédeit tartották meg a Jovan Nenad cár szobor mellett. A trágárságoktól, s a humoros elemektől sem mentes szónoklatot Vidojković kezdte. Saját magát és a tüntetőket is - a hatalmi szóhasználattal élve - fasiszta bandának nevezte. Támogatásáról biztosította az éhségsztrájkot bejelentő kormánytagokat, mert mint mondta, talán így békés úton megoldódhat az országban a probléma. Csak az a baj, hogy az éhségsztrájk közben a hatalmiak kis szünetet tartanak, hogy közben tízóraizzanak, ebédeljenek, uzsonnázzanak meg vacsorázzanak – tette hozzá. A polgárok hónapok óta békésen sétálnak és tiltakoznak, s közben a hatalom csúcsai szerte az országban törvénytelenségeket követnek el. Meg lehet *** azt a rendőrséget és ügyészséget, amelyik nem végzi a feladatát, szabadon hagyja ezeket a bűnözőket, a polgárokat meg vegzálják: elveszik a lakásukat, ha nem tudták kifizetni a villanyszámlát, kiabálta teli torokból. Szerbia már nem állam, hanem egy anti-rendszer, ami a polgárok ellen van. Bírálta Orbán Viktort is, aki Szabadkára jön, hogy a szerb kormánytagokkal itt találkozzon.
Nenad Kulačin szerint a legfontosabb dolog az, hogy felébredtünk. Hat és fél évig nem volt ellenzéke az országnak. Holnap Belgrádban meg kell mutatnunk, hogy vagyunk. Persze, nem juthat el mindenki a fővárosba, mert az autóbuszok egymás után meghibásodtak, mondta. Az utasszállító cégek vezetői ugyanis ezzel az indokkal utasítják el azokat, akik társasgépkocsikat szeretnének bérelni. A hatalmat azzal vádolta, hogy olyan embereket helyez pozícióba, akik nőket molesztálnak, akik újságírók házait gyújtják fel, akik 15 nap alatt szolgálják ki katonaidejüket. Azt üzente végül, hogy ez a harc sokáig fog tartani, s nem lesz könnyű, de ki kell tartani.
Németh Ernő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése