2012. augusztus 23., csütörtök

Augusztus 23.



A rabszolga-kereskedelem eltörlésére és megszüntetésére emlékezés nemzetközi
napja (Međunarodni dan sećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje njenu

Ezzel a nappal kíván az UNESCO mindenkit emlékeztetni az elfelejtett, vagy alig ismert küzdelemre, amelyet a rabszolgák folytattak szabadságukért. 1791-ben augusztus 22-éről 23-ára virradó éjszaka felkelés tört ki Santo Domingóban, amely elindította azt a folyamatot, amely a rabszolga-kereskedelem eltörléséhez vezetett. (Március 25. a rabszolgaság és a tengerentúli rabszolga-kereskedelem áldozatainak emléknapja, december 2. a rabszolgaság felszámolásának világnapja!)



A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja (Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima / The European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism (known as the International Black Ribbon Day and under other names in some countries)

Budapesten 2012. augusztus 23-án megtartották a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját, ez alkalomból nemzetközi konferenciát rendeztek. Az első megemlékezés helyszíne 2011. Varsó volt 2011. augusztus 23-án. A Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei közösen rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt, és nemzetközi konferenciát rendeznek a Varsói Felkelés Múzeumában.
A 2008 júniusában, Prágában tartott Európa lelkiismerete és a kommunizmus című nemzetközi konferencia megnyitóbeszédében Václav Havel volt cseh államfő kijelentette: Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek.
A konferencia résztvevői javasolták, hogy augusztus 23-át nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává. 2008 szeptemberében magyar, észt, brit, német és lett képviselők hasonló értelmű nyilatkozattervezetet terjesztettek az Európai Parlament (EP) elé. Az EP 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről, és ebben javasolták az emléknap megtartását
Végül magyar-lengyel-litván kezdeményezésre, az EU-országok igazságügyi miniszterei 2011. júniusi luxembourgi tanácskozásukon fogadták el a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozataira emlékező dekrétumot, és egyben az 1939-ben Moszkvában megkötött Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának napját, augusztus 23-át, a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapjává nyilvánították. A dokumentum elfogadásával az Európai Unió lépést kívánt tenni a közös európai múlt tudatának és a kollektív emlékezet erősítéséért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése