2012. augusztus 23., csütörtök

Holttá nyilvánítás


Mérey Zagyva Emma 12 éve járja a bíróságokat, hivatalokat 1944-ben kivégzett édesapja ügyében


Mérey István zombori szíjgyártót és bőrdíszművest 1944-ben ártatlanul végezték ki a partizánok. Ezt a zombori Alapfokú Bíróság még 2007-ben megállapította és rehabilitálták a köztiszteletben álló néhai zombori mesterembert. Tegnap a holttá nyilvánítási peren kívüli eljárás zajlott az ügyében. Másfél órás tárgyalást követően Mérey Zagyva Emma, az elhunyt lánya elmondta, hogy írásban kézbesítik majd a határozatot. Hogy mikor, azt nem tudja. Édesapja ügyében már 12 éve járnak fiával a 450 kilométerre lévő magyarországi Bajánsenyéről Zomborba. Zsoldos Sándor zombori ügyvéd, a család ismerőse úgy tartja, a holttá nyilvánítási peren kívüli eljárás akár két, két és fél évig is eltarthat.
Mérey Zagyva Emma édesapját rehabilitálták elsőként a Vajdaságban az 1944-es megtorlások áldozatai közül. Emma asszony volt az, aki elsőként nem vagyoni kártérítési pert indított a szerb állam ellen, amiért évtizedekig kiközösítették, megalázták. A zombori Alapfokú Bíróságon meg is nyerte a pert. 730 000 dinárt és a perköltségek megtérítését követelte. A szerb állam azonban az idén februárban fellebbezett, mondván a régi (2006-os) rehabilitációs törvény nem rendelkezik a nem vagyoni kártérítésről, ezért az ítélet semmisnek tekinthető.
Most a fellebbviteli bíróság döntésére várnak. Amíg ez nem születik meg, addig nem indíthatják meg újra ezt a követelést az időközben tavaly módosított rehabilitációs törvény alapján, ha mégis jogerős lenne a negatív döntés. Ha helybenhagyják, akkor precedens értékű lesz az ítélet és a többi áldozat előtt is megnyitja az elszenvedett fájdalomért járó kártérítés megindításának lehetőségét.
A 78 éves asszony a családi vagyont is visszaköveteli. Elvették üzlethelyiségüket, több házat meg a földeket. Az érvényes rehabilitálási ítélet (amely tartalmazza, hogy ártatlanul végezték ki édesapját) mellett is holttá kell nyilvánítani. Néhai Mérey István ma 110 éves lenne. Ennek ellenére bizonyításra szorul, hogy biztosan nincs életben.
Hogy mikor kapják kézhez a bírósági határozatot, nem tudni, de az biztos, hogy enélkül nem kérhetik vissza egykor törvénytelenül elvett vagyonukat.

K-k
Magyar Szó, 2012. augusztus 23., 4. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése