2012. augusztus 28., kedd

Augusztus 30.


Az eltűntek világnapja (Međunarodni dan nestalih / International Day of the Disappeared)
                               
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) kezdeményezésére minden év augusztus 30-án világszerte az eltűnt személyekre irányul a figyelem. (Más források szerint augusztus 30-át az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet 2000-ben nyilvánította világnappá.)
Az eltűntek listájára többféle okokból kerülhet valaki: vannak, akik önként tűnnek el, mások esetleg bűncselekmény áldozatává váltak, de holttestük nem került elő, legnagyobb számban azonban a természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok során nyoma veszett személyek vannak köztük. Az eltűntek felkutatásában a nemzeti Vöröskereszt szervezetek keresőszolgálatai szorosan együttműködnek a Nemzetközi Vöröskereszt genfi központi keresőszolgálatával.
Ezen a napon a Vöröskereszt minden évben megemlékezik azokról a százezrekről, akik az elmúlt évtizedek fegyveres konfliktusai során tűntek el a világ számos országában, és sorsukra a mai napig nem derült fény. Csak néhány példa a tömeges eltűnésekre: Angolában és Kelet-Timorban 1975 óta, Afganisztánban 1979 óta, Srí Lankán 1983 óta családok tízezrei nem tudnak hozzátartozójuk sorsáról. Ruandában 1991 óta százezreket gyilkoltak meg, akiknek hozzátartozóit hivatalosan azóta sem értesítették. Több tízezer ember tűnt el a hozzánk közel eső Balkán-konfliktusok során is 1992 és 2000 között. Volt esztendő, hogy ezen a napon a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága a figyelmet elsősorban az 1980–88 közötti iraki–iráni háború, az 1990–91-es Öböl-háború és a 2003 óta zajló iraki konfliktus következtében eltűntekre irányította.
A magyar családokat e téren legjobban még mindig a II. világháború érinti. Nagyon sokan a mai napig csak annyit tudnak hozzátartozójukról, hogy az nem tért vissza frontról vagy a koncentrációs táborból, de hogy hol és mikor halt meg, van-e valahol megjelölt sírja, ezt még csak remélik egyszer majd valaha megtudni. A levéltári anyagok, listák számítógépesítése, folyamatos feldolgozása, bizonyos, korábban nem nyilvános anyagok felszabadítása folytán sok eltűnt személy sorsát csak most, évtizedekkel a háború vége után lehet tisztázni.
A világnap viszont nem csupán a fegyveres konfliktusok nyomán eltűntekről szól. Ezen a napon a figyelem azokra is irányul, akik különböző okok miatt elhagyták családjaikat, hollétükre pedig nem derült fény.

Forró-Erős Gyöngyi
Hargita Népe (részlet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése