2012. augusztus 15., szerda

A magyar diákok diszkriminációja ellen

Keddi (2012. augusztus 14-i – B. A. megj.) ülésén a Magyar Nemzeti Tanács záradék formájában fogalmazott meg kérést az Újvidéki Egyetem és annak Jogi Karának irányába, hogy találjanak megoldást az idei felvételi vizsga első körében elkövetett jogfosztás, szabálytalanság tekintetében. A Tanácsot és a felvételiző diákokat is becsapták, fogalmazott dr. Korhecz Tamás , az MNT elnöke. A közoktatáshoz kapcsolódó kérdések szintén központi helyet foglaltak el az ülésen.
 
Az Újvidéki Egyetem Jogi Karán az idei felvételi vizsga első körében elkövetett váratlan szabálytalanság, jogfosztás kapcsán megfogalmazott záradék a XXIII. ülés napirendjén szerepelt. A záradékban az MNT felkéri az Újvidéki Egyetem rektorát, az Újvidéki Egyetem Jogi Karának dékánját és egyetemi tanácsát, hogy a második iratkozási körben biztosítsa a felvételi vizsga megismételt megszervezését magyar nyelven, történelemből, valamint magyar nyelvből és irodalomból a 2001-től fennálló gyakorlatnak megfelelően, azok számára is, akiknek ez az első körben nem volt biztosított. A Tanács ezenfelül felkéri az illetékes köztársasági minisztériumot, valamint az illetékes tartományi titkárságot, hogy törvényes hatáskörei mentén hasson oda, hogy az Újvidéki Egyetem Jogi Kara a második iratkozási körben biztosítsa a felvételi vizsga megismételt megszervezését magyar nyelven, történelemből, valamint magyar nyelvből és irodalomból a 2001-től fennálló gyakorlatnak megfelelően, azok számára is, akiknek ez az első körben nem volt biztosított.



Ifj. dr. Lengyel László, az MNT felsőoktatási kérdésekkel megbízott tanácsosa a napirend beterjesztésekor emlékeztetett rá, hogy az Újvidéki Egyetem karain egy 2001-es tartományi rendelet értelmében a nemzeti közösségek nyelvén is megszervezik a felvételiket. 2001. óta az idén fordult elő először, hogy az egyetem megszakította ezt a gyakorlatot.
– Az idén két szlovák nemzetiségű diák tudta meg, hogy a jogi karon csak szerb nyelvből felvételizhetnek a diákok. A két szlovák fiatal erről értesítette is az Újvidéki Egyetem rektorát és a tartományi oktatásügyi titkárságot. Így értesült az MNT a Jogi Kar szándékairól. Ettől a pillanattól azonnal megkíséreltük helyre tenni a dolgokat és ellátni érdek-képviseleti szerepünket. A Jogi Kart egyébként a tartományi oktatásügyi titkárság is arra utasította, hogy a kisebbségek nyelvén adott kisebbségek irodalmához kapcsolódóan is biztosítson felvételi teszteket. Tudjuk, hogy ezt nem tették meg. Az eset nyolc magyar felvételizőt érintett, akik a felvételi ilyen formája miatt rosszabbul teljesítettek és emiatt nem tanulhatnak állami költségen. Közülük legalább három diák esetében biztosan tudjuk, hogy ha magyar irodalomból felvételizhettek volna magyar nyelven, akkor állami költségen folytathatták volna egyetemi tanulmányaikat. A diákok óvást adtak be a jogi kar dékánjának, az azonban ezt elutasította. Az MNT továbbra is folytatja a tárgyalásokat az Újvidéki Egyetem rektorával, hogy a dolgokat valahogyan sikerüljön kijavítani – összegezte dr. Lengyel.
Korhecz nyomatékosította: sokkal többről van szó, mint három diákról. Csúnyán, előre megfontolt szándékból és jól megtervezett forgatókönyv szerint becsapták a nemzeti tanácsot és a felvételiző diákokat, hangsúlyozta, hozzátéve: tette mindezt a jogállamiság egyik alapintézménye, amelynek a jövő jogászait kellene kinevelnie és amelynek az állam az alapítója.
– A 2001-es tartományi rendeletnek semmi köze a pozitív diszkriminációhoz. A rendelet egyenlő esélyeket biztosított minden diáknak, függetlenül attól, hogy milyen nyelven és mely nemzeti közösség irodalmát tanulták a középiskolában. Sok tanulsága van az idei ügynek: a legfontosabb az, hogy előre tekintsünk és a problémát hosszú távon igyekezzünk megoldani. Emellett fontos segíteni a leginkább érintett három diáknak is. Igyekszünk kieszközölni, hogy legalább esetükben megváltozzék ez a méltánytalan állapot. Jó jel, hogy a dékántól megtudtuk: fontolgatják, hogy az elkövetkezendőkben nem szerb nyelvből és irodalomból, hanem alkotmányból kellene a diákoknak felvételizniük. Ez pozitív döntés lenne, hiszen az alkotmány tantárgy tartalma ugyanaz, függetlenül a tannyelvtől – magyarázta dr. Korhecz.

P. E. 
Részlet, Magyar Szó, 2012. augusztus 15. 1. és 4. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése