2012. szeptember 20., csütörtök

Szeptember 20.



A gyermekek világnapja (Svetski dan dece / World Children’s Day)

 

A gyermekek a jövő zálogai, vágyaink és álmaink megtestesítői. Érzékeny, fondorlatos kis emberkék, akik pontosan tudják, hogy a szülői szeretet végtelen és kiapadhatatlan, szerencsés esetben pedig elkíséri őket a felnőtté válás útján. Szülőnek és pedagógusnak – esetleg egy személyben mindkettőnek lenni – nem könnyű és nem is jelentéktelen feladat. Hiszen a felnőttnek kell a tudásra és szeretetre éhes kis lelkekből felelősségteljes, segítőkész, rátermett jellemet nevelnie.
A Gyermekek Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954. óta szeptember huszadikán ünnepeljük. E napon a gyermekekre, elsősorban a fejlődő országok gyermekeire emlékezünk, az ő támogatásukra, jogaik védelmezésére. E napon felhívást is intéznek a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ-deklarációban megfogalmazott jogait.
A Gyermekek Világnapjának alkalmából világszerte számos rendezvény, vetélkedő és verseny várja a gyermekeket és szüleiket, illetve minden érdeklődőt, akik felelősséget éreznek a világ szomorúbb sorsú gyermekei iránt is. (Lásd még április 2., a nemzetközi gyermekkönyvnap, május utolsó vasárnapja, a Nemzetközi Gyermeknap, október 1–7., a Gyermekhét Szerbiában, október első hétfője, a gyermekek világnapja, november 19., a gyermekbántalmazás megelőzésének világnapja és november 20., az Egyetemes Gyermeknap!)



Biztosítási Világnap (Svetski dan osiguranja / World Insurance Day)

Az osztrák biztosítók kezdeményezésére szeptember 20-át Biztosítási Világnappá nyilvánították. A biztosítási tevékenység szigorúan szabályozott gazdasági, pénzügyi tevékenység. Szerződésen, jogszabályon vagy tagsági viszonyon alapuló kötelezettségvállalás, amely során a biztosító megszervezi a veszélyközösséget, matematikai és statisztikai eszközökkel felméri a biztosítható kockázatokat, megállapítja a biztosítási díjat, meghatározott tartalékot képez, a kockázatokat átvállalja, és szolgáltatásokat teljesít. Biztosítási tevékenység csak előzetes engedélyjel folytatható.


Az Európai Kultúra Napja (Dan evropske kulture / European Day of Culture)

 

Az európai kultúra napja rendezvény a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére – öt ország civilszervezeteinek összefogásával – jött létre 2008-ban. A minden évben szeptember 20-án rendezendő esemény be kívánja mutatni az egyenrangú kultúrák együttműködtethetőségét és egymás melletti fejleszthetőségét. 
2008. szeptember 20-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Aranyosapátiban rendezték meg első alkalommal az európai kultúra napját. A nemzetközi rendezvény célja volt, hogy felhívja a figyelmet az egyenrangú kultúrák párbeszédének fontosságára. A Kultúra Lovagrendje emlékparkjában négy ország 9 személyiségének – az egyetemes és a magyar kultúra posztumusz avatott és az elmúlt év során elhunyt lovagjainak – tiszteletére emlékoszlopot állítottak.  
Az együttműködők és a kulturális események tekintetében egyaránt bővülő program a tervek szerint évente változó helyszíneken megszervezett központi programból, valamint – az ünnepnapon és az azt következő négy hétben – a kultúra főbb ágait felölelő, multikulturális kulturális eseménysorozatból áll. Az esemény összekapcsolódik nemzetközi kapcsolatok teremtésével és elismerések átadásával. 
A Falvak Kultúrájáért Civil Hálózat – élve az Európai Bizottság által 2012. május 9-én meghirdetett nyilvános uniós konzultációs lehetőséggel – ajánlást nyújt be az Európai Kultúra Napja bevezetésére.
2013. a Polgárok európai éve  lesz. Ennek előkészítésére az Európai Bizottság sajtóközleményt adott ki, amelyben felkéri az Európai Unió valamennyi polgárát, hogy segítsenek az elkövetkezendő évekre vonatkozó politikai menetrend kialakításában, és a polgárok jogairól szóló eddigi legszélesebb nyilvános uniós konzultáció keretében vázolják fel Európa jövőjének körvonalait. 
A 7 ország 42 civil szervezetét összefogó Falvak Kultúrájáért Civil Hálózat, élve lehetőséggel azzal az ajánlással fordul az Európai Bizottsághoz, hogy az Európai Unió jelölje szeptember 20-át az Európai Kultúra Napjának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése