2012. szeptember 9., vasárnap

Szeptember 9.

A Magyar Dal Napja (Dan mađarske pesme / Hungarian Song Day)

A Sziget(i fesztivált) mínusz egyedik napján rendezték meg 2008. augusztus 11-én  meg először a Magyar Dal Napját. A nyolcórás monstre koncert az elmúlt 50 év legnagyobb magyar slágereit szólaltatta meg a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán. A mintegy nyolcvan dal többségét eredeti előadója szólaltatta meg.
Figyelemfelhívás és hagyományteremtés, egy fergeteges, monstre buli keretében. Röviden ezzel a céllal hívták életre a szervezők a magyar dal ünnepét.
A gondolat Presser Gábortól származik, aki aggódva a magyar nyelvű dal jövőjéért, (és jelenéért) egy jeles napot álmodott, a Magyar Dal Napját. „A magyar népdalok, a Rózsavölgyi Márk dalokon át a XX. század első felének zseniális kupléi, az irodalmi kabarék vers-megzenésítései, vagy akár az Ady- Reinitz- dalok, a harmincas évek máig élő filmdalai, a későbbi évtizedek táncdalai, de elsősorban az utolsó öt évtized, és ezen belül is a magyar beatkorszakkal érkező dalok ott élnek az emberekben. Egy olyan – nemrég még virágzó – dalkultúra részei, amely félő, hogy lassan elsorvad” – nyilatkozta Presser.
A nemzetközi fesztiválok sorában a Sziget kimagasló abban, hogy a legnagyobb arányban nyújt bemutatkozási lehetőséget a magyarotszági előadóknak. Mindig is fontos szempontként kezelve a magyar kultúra népszerűsítését, örömmel állt most is – társ-szervezőként és házigazdaként – e kezdeményezés mellé. Gerendai Károly a Sziget főszervezője szerint szomorú tendencia, hogy egyre kevesebb magyar nyelven született dalt hallgathat a közönség. „Nem szeretném, hogy a gyerekeim már ne hallgathassanak magyar dalokat” – adott egy személyes okot is arra, hogy a Sziget miért vállalta a magyar dal ünnepének teljes költségvetését.  
A 2012. évi  országos rendezvény hivatalos megnyitóját ma délután Szombathelyen, a magyar dal idei fővárosában tartják meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése