2013. október 27., vasárnap

Itt az alkalom!

A VMDP szolidáris a Székelyek Nagy Menetelésével


           A Vajdasági Magyar Demokrata Párt támogatja a Székelyföld autonómiájáért és az őshonos lakosság emberi és kollektív jogainak megvédéséért szervezett Nagy Menetelést. Pártunk meggyőződése, hogy az első, majd a második világháború után elszakított magyar nemzetrészek fennmaradásának legfontosabb és tartós biztosítéka az autonómia, s e követelés nincs ellentétben a nemzetközi jog egyetlen alapelvével sem. Mindazok, akik október 27-én Erdélyben és szerte a világban részt vesznek a békés tiltakozás különféle formáiban, nem csak a székelység, de jelképesen minden kisebbségi sorsba kényszerített magyar szabadságáért és kollektív jogaiért szót emelnek, tejesen természetes tehát, hogy szolidaritást vállalunk velük, hiszen az autonómia, amelyért a VMDP megalakulása óta következetes politikai küzdelmet folytat, minden nemzeti közösséget megillet.
            Elégedettséggel állapítjuk meg, hogy a székelység ügyében az autonómia belső ellenzői meghátráltak, és annyi viszály után a Nagy Menetelés kapcsán korábban nem látott összefogás alakult ki.
            Sajnálattal kell ugyanakkor megállapítanunk, hogy a sokak által jogosan várt összefogásra – elsősorban a legnagyobb vajdasági magyar párt kizárólagossága miatt – a Vajdaságban mindmáig nem került sor, holott most, az EU kapujában várakozó Szerbiától minden korábbinál nagyobb eséllyel követelhetnénk a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását és a tényleges kisebbségi önkormányzatot.
            Itt az alkalom, hogy – mások példáján okulva –, netán vonakodva, de végre a VMSZ is csatlakozzon az autonómiáért folytatott küzdelemhez!


Temerin, 2013. október 26.                             A VMDP Választmánya,
                                                                         Csorba Béla elnök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése