2014. február 13., csütörtök

Február 13.



Ella napja.
Az –ella végű magyar női nevek önállósult becézője.
2008 – Hamvazószerda
Most kezdődik a húsvétot megelőző 40 napos böjt.
1141 – Meghalt II. (Vak) Béla magyar király, akit 1115-ben - Könyves Kálmán király parancsára - apjával együtt vakítottak meg, hogy uralkodásra alkalmatlanná tegyék.
1466 – Meghalt Donatello firenzei szobrász, a quattrocento kiemelkedő művésze. Legismertebb művei a Dávid szobor és Gattamelata lovas szobra.
1542 – VIII. Henrik kivégeztette ötödik feleségét, Catherine Howardot nem bizonyítható házasságtörésért.
1894 – Auguste és Louis Lumiére szabadalmaztatta a kinematográfot, amely forradalmasította a mozgófényképezés megteremtésére irányuló kísérleteket.
1903 – Megszületett Georges Simenon világhíres francia-belga író, Maigret felügyelő kitalálója.
1932 – Budapesten megszületett Grétsy László nyelvész, a nyelvtudományok kandidátusa.
1933 – Megszületett Kim Novak amerikai színésznő, a Vertigo főszereplője.
1945 – Budapest felszabadításának napja
1945 – Újpesten megszületett Hobo (eredeti nevén: Földes László) Déri János-díjas zenész, író és színész (Kopasz kutya).


Február 13. – A rádió világnapja
Az UNESCO 2011. évi közgyűlésének határozata alapján 2012-től ünnepeljük február 13-án a rádió világnapját arra emlékezve, hogy 1946-ban az ENSZ ezen a napon határozott saját rádiójának létrehozásáról.
A rádió világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e kommunikációs eszköz fontosságára, mely a legszélesebb tömegekhez képes eljutni. A mozgalom arra bíztatja a műsorszolgáltatókat, hálózatokat, a közösségi rádiókat, hogy segítsék az információhoz való hozzáférést, ösztönözzék a szólásszabadságot. A rádió a tömegtájékoztatás egyik legelterjedtebb, viszonylag olcsó eszköze, melyet a Föld lakosságának mintegy 95 százaléka használ több-kevesebb rendszerséggel. A rádió a világ távoli tájain a legelesettebbek, írástudatlanok, nők, gyerekek, szegények, betegek számára is lehetőséget nyújt arra, hogy bekapcsolódjanak az információáramlásba. A természeti vagy emberi kéz által okozott katasztrófák esetén pedig emberéleteket menthet.
A társadalomban közfeladatot ellátó, közérdekű ügyekről tudósító újságírók számára a rádió a közlés gyors és hatékony eszköze. A fiatalok érdeklődése töretlen a rádió iránt, a felmérések szerint naponta átlagosan 4 óra 26 percet töltenek rádióhallgatással. A rádió könnyű elérhetősége, egyedi értékei, interaktivitása lehetővé teszi, hogy fejlődése a digitális korban se fejeződjön be, hiszen továbbra is helyet követel magának az új technológiák között.
Az UNESCO arra ösztönzi a világ országait, hogy a rádió világnapját a nemzeti, nemzetközi műsorszolgáltatók, a nem-kormányzati szervek, a média és a nyilvánosság bevonásával ünnepeljék. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése