2014. szeptember 30., kedd

Temerin: Magyar nyelvtanfolyam a közalkalmazottak számára


Temerin: Magyar nyelvtanfolyam a közalkalmazottak számára
A tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi titkárság támogatásának köszönhetően magyar nyelvtanfolyam veszi kezdetét Temerinben.
A közel hat hónapon át tartó képzésen 40 közalkalmazott vesz részt. A tartomány 220.000 dinárral támogatja a községben a magyar nyelv elsajátítását szorgalmazó programot.
Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár szerint ez egy újabb lépés afelé, hogy a tartomány illetve az önkormányzat közötti kapcsolat, együttműködés még erősebb és gyümölcsözőbb legyen.
- Több projekt keretében sikerült megoldanunk problémákat itt Temerinben. Tavaly kétnyelvű táblák kerültek ki a község egész területén, ezzel erősítve a kétnyelvűséget, a magyar kisebbség jogait. Nagyon fontos az, hogy az ügyfelek, akik nap mint nap gondokkal jönnek a tolóablakokhoz a közvállalatokban illetve a községházán, a saját nyelvükön tudják ezeket a problémákat megbeszélni a hivatalnokokkal. Sajnos, ez nem mindig valósult így meg. Nagyon örülök annak, hogy az önkormányzat nyitott volt ennek a lépésnek a megoldására.
A kölcsönös megértést, egymás megismerését is szolgálja ez a tanfolyam, nyilatkozta Gusztony András, polgármester.
- A mostani aktuális községi vezetés sokat tett azért, hogy Temerin ne hírhedt legyen, hanem csak egyszerűen elismert. Sokáig csak az újságok címlapján szerepeltünk , arról írtak, hogy nemzeti incidensek vannak. Azt gondolom, hogy egy ilyen lépés is hozzájárul ahhoz, hogy kölcsönösen jobban megismerjük, megértsük egymást, és ha már el tudjuk egymásnak magyarázni, hogy mi a bajunk a másikkal, akkor nem kell talán egyéb művelethez folyamodni. Ez a mostani létszámleépítés drasztikusan érintette a temerini önkormányzatot, ugyanis itt a nyugdíjba vonuló munkások többsége magyar volt. Legalább akik itt vannak – van aki már közülük néhány évtizede is – megtanulnak magyarul valamennyit, hogy az ügyfelek ne vegyék észre ezt a hatalmas változást, ami, ha így folytatódik, megbontja a nemzetiségi arányokat itt az önkormányzaton belül - mondta a polgármester.
A községben ezzel egy alapvető emberi jog fog érvényesülni, mondja Csőke Csaba, a községi tanács városfejlesztéssel megbízott tagja: - Én bízom benne, hogy ezzel a szolgáltatás minősége fog növekedni. Nem idegenkedve fognak bejönni a községházára, illetve a közvállalatokba, ha valamit el kell intézni.
Ádám Csilla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése