2015. január 7., szerda

A három szempont



Legalább három szempontból érdekes, hogy a Magyar Szó mellőzte a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) Magyar Nemzeti Tanácsban (MNT) működő képviselőjének kérdéseit.
A legfontosabb az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) többségi ellenőrzése alatt álló MNT szavazattöbbséggel elutasította Tari István a testület második ülésén elhangzott kérdéseit. Lehet, hogy csak szakmai tévedés, minden esetre tény, hogy a napilap mellőzi a bérezésre, a humanitárius segély elosztásának kritériumaira s általában az MNT tevékenységének racionalizálására valamint átláthatóbbá tételére vonatkozó képviselői kérdéseket, javaslatokat.
Másodszor, s ez már elvi kérdés, miért történhetett meg, hogy az MNT VMSZ-es többsége simán leszavazta Tarinak a testület konkrét működésére vonatkozó észrevételeit, kérdéseit? A VMSZ-es tanácstagok netán rendelkeznek a megfelelő információkkal, vagy a ne szólj szám, nem fáj fejem sekélyes maxima alapján, jobbnak látják belesimulni az érvényes politikai kijelentések hangulatába?  Ez elfogadhatatlan, hiszen a testületnek a Szerbiai Alkotmánybíróság (USS) múlt év januári döntése óta, miszerint a nemzeti tanácsokról szóló törvénynek a jogkörökre vonatkozó rendelkezései nagyobbrészt alkotmányellenesek, más jogköre nemigen lévén, legalább a Tari által felvetett kérdésre kellett volna hivatalos, mérvadó válaszokat adnia.
Harmadszor, s ez már konkrét, a lényeget érintő észrevétel: látva a politikum egy éves tehetetlenségét, az MNT ülésén, amelyről ezúttal a jövő évi költségvetésről is döntöttek, nem került kellett volna pont a többségi frakciónak szóba az USS döntése nyomán beállt, végsőkig visszás helyzetet? Az MNT által alapított intézmények vezetői, akik szintén jelen voltak az MNT ülésén, vajon miért hallgattak? Mintha nem a bőrükre menne a játék?
Eljött az ideje, hogy nemcsak a VMSZ vezetői, hanem azok politikusok is, akik vállalják a vajdasági magyarság tényleges érdekképviseletét, megnyissák a kérdések kérdését: mi köze az MNT-nek a tényleges politikai autonómiához?

Ágoston András
Kisebbségi Fórum – Temerin, KIFO HÍRLEVÉL, II. évf. 3. szám, 2015. január 6.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése