2015. január 16., péntek

Gyűlöletkeltő falfirkák Nagybecskereken

  
Gyűlöletkeltő falfirkák jelentek meg Nagybecskereken, a Zeleno polje lakótelepen levő orvosi rendelő épületén. Az albánokat és törököket sértő graffitiket közleményben ítélte el a Vajdasági Szociáldemokrata Liga városi bizottsága és Čedomir Janjić polgármester is.
A ligások szerint a falfirkák a két nemzet elleni etnikai tisztogatásra buzdítanak. A párt arra figyelmeztet, hogy az elmúlt két évben nemzeti kizárólagosság, az erőszak és az idegengyűlölet drasztikus előrenyomulásának vagyunk a szemtanúi. Megítélésük szerint erősödnek a fasiszta ideológiát hirdető szélsőjobboldali szervezetek. A ligások emlékeztetnek, hogy a pártnak a kezdeményezésére hozták meg 2009-ben a törvényt, amely megtiltja a neonáci vagy fasiszta szervezetek és egyesületek rendezvényeit, a szimbólumaiknak és emblémáiknak a használatát. Ezek után szüntették be a Nemzeti Arcvonal létezését. A ligások hangsúlyozták, hogy összhangban a törvénnyel (48 órával előre) bejelentették a gyűlöletkelő falfirkák átmeszelését.
Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere is elítélte a gyűlöletkeltő falfirkákat. Közleményében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat mindig erélyesen szembeszáll a gyűlöletkeltés minden formájával. Mint mondja, Nagybecskerek mindig is a tolerancia városa volt és az is marad. A városban békében él több mint húsz nemzet, ezért nincs helye a nemzeti közösségek vagy bármely nemzet elleni gyűlöletkeltésnek. Bejelentette, hogy a helyi önkormányzat még a nap folyamán eltünteti a graffitiket.K.I.
K.I.
Magyar Szó, 2015. január 16., 4. o., vagy
2015. január 15., 16:59 >> 2015. január 15., 17:21

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése