2015. január 15., csütörtök

Szijjártó és Dačić politikai enyelgése: "Nagyszerűek a két ország kapcsolatai" (csak éppen a délvidéki magyarság megy tönkre)

a sijarto és vucic01Hivatalos belgrádi látogatásra érkezett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, ahol egyebek mellett részt vett azon a kínai-szerb-magyar hármastalálkozón is, melynek fő témáját a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása képezte. Ezt a találkozót megelőzően Ivica Dačić külügyminiszterrel is tárgyalt a magyar külügyi tárcavezető, s ezen a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Magyarország és Szerbia között még soha sem voltak ennyire jók a kapcsolatok.
Valóban? És most ennek örülni kellene? Ha ez így van, miért érzi magát a délvidéki magyarok túlnyomó része másodrangú polgárnak? Miért kell ilyen "tökéletes harmónia" közepette tömegesen elvándorolniuk magyarjainknak Szerbiából? Hol itt a logika?      
– A külügyminiszteri találkozók alkalmával előkészített tárgyalási keretek, protokollok megjegyzéseiben mindig szerepel egy olyan mező is a papíron, mely a lehetséges kellemetlen témákat tartalmazza, azokra hívja fel a figyelmet. A mai protokollban ebben a mezőben a következő mondat szerepelt: nem várhatók kellemetlen témák. Azt hiszem, ez eleget mond el arról, mennyire jók a két állam közötti kapcsolatok ma – mondta el a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Ivica Dačić.

Tehát nincs kellemetlen téma. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány végleg lemondott a délvidéki magyarságról? Az itteni magyarok területi autonómiájának igénye egyáltalán nem téma Orbánék száméra?
Mint fogalmazott, a két országban megmutatkozott politikai szándéknak, a Vajdasági Magyar Szövetség közvetítő szerepének és az elmúlt évek során foganatosított lépéseknek köszönhetően jelentős eredményeket lehet elkönyvelni a kapcsolatok rendezése terén. Ennek, tette hozzá Dačić, megvannak a pozitív következményei a gazdaság terén is.
Kár, hogy egyetlen becsületes délvidéki magyar polgár sem érzi ezeket a pozitívumokat (és soha nem is fogja érezni).
Reméljük, legalább a VMSZ büszke magára, amiért Slobodan Milošević egykori jobbkeze a keblére szorította.
A dőlt betűkkel kiemelt szöveg a Magyar Szóból származik.
Rosszmájú megjegyzések: K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2015. január 15. csütörtök, 14:00 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése