2015. január 23., péntek

A horvátok egy nemzettársuk érdekében ultimátumot szabnak Szerbiának! A magyar kormány ezt 250 ezer délvidéki magyarért sem teszi meg...

a ruza tomasic01Horvátország európai parlamenti képviselői követelik, hogy Szerbia azonnal engedje szabadon a háborús bűnökért tizenkét év szabadságvesztésre ítélt, a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica-i) börtönben raboskodó Veljko Marićot.
Amennyiben Szerbia ezt elutasítja, Horvátország nem fogja támogatni uniós csatlakozását, üzenték a horvát EP-képviselők.
Ruža Tomašić, a Horvát Tiszta Jogpárt képviselője szerint Szerbiának nem állt jogában pert indítani olyan horvát állampolgár ellen, aki Horvátország területén követte el a feltételezett bűncselekményt. Ezzel Szerbia voltaképpen megsértette Horvátország szuverenitását, véli Tomašić.
Marić, aki részt vett a horvát honvédő háborúban, az ítélet szerint 1991-ben a Bjelovari-bilogorai vármegyéhez tartozó Grubišno Polje településen meggyilkolta a horvát állampolgárságú, szerb nemzetiségű Petar Slijepčevićet.
A szerbek 2010-ben tartóztatták le Marićot a szerb-bolgár határnál levő Gradina településnél, majd a szerb igazságszolgáltatásra nem jellemző gyorsasággal ítélték el. Feltételezik, hogy az említett gyilkosságon kívül több háborús bűnt is elkövetett, de az egyelőre nem nyert bizonyítást.
Akárhogyis, Horvátország kiáll a polgáráért. Az utóbbi időben – főleg amióta Kolinda Grabar Kitarović megnyerte az elnökválasztást – Horvátország több ízben és több ügy kapcsán közvetve vagy közvetlenül meglebegtette Szerbia orra előtt azt a bizonyos vétójogot.
Ezzel szemben a magyar kormány maradéktalanul támogatja Szerbia uniós csatlakozását. Támogatását nem köti a temerini fiúk esetéhez, az itteni magyarok státusához, sem a sokak szerint életbevágóan fontos délvidéki magyar területi autonómia megadásához, ami 250 ezer nemzettársunkat érint.
Nem csoda, hogy a szerbek annyira szeretik Orbánt...
A képen: Ruža Tomašić                      
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2.  

http://www.delhir.info/cimlap/friss-hireink/35327-2015-01-23-01-53-11 2015. január 23. péntek, 14:00 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése