2015. február 8., vasárnap

Cenzúra, avagy a Magyar Szó pártszolgálata


Csak ma értesültem arról, hogy Matuska Márton az MNT-hez fordult a Magyar Szótól elszenvedett cenzúrázás miatti panaszával. Ugyanakkor én már több hónapja szilencium alatt vagyok a nevezett lapnál. A közlési tilalomnak mindenkor politikai okai vannak, s a tilalom elrendelője az éppen regnáló hatalom. Ez a hatalom nem a közlésre váró írás, mondanivaló esztétikai értékét méricskéli, hanem a szerző pártvonalhoz történő igazodását kéri számon. Az én „erkölcsi-politikai arculatom” könnyen megrajzolható az internetes közösségi oldalon tett bejegyzéseim alapján. Bevallom, nem vélekedek hízelgően nemzetinek föltüntetett képviseletünkről.
Van egy politikus, aki a magánéletben megélt sérelemért a közéletben, a kultúra területén, a híreszközök zsilipjének lebocsátásával vesz magának elégtételt.
Ez a politikus a VMSZ és az MNT megmondóembere, Lovas Ildikó, aki a személyes megbántottságát követő megtorlásaival nem egy-egy szöveg alkalmi megjelenését akadályozza meg, hanem bizonyos szerzőket egyszer és mindenkorra kitilt a délmagyar médianyilvánosságból. Én azzal sértettem meg a nevezett hölgyet, hogy a neten tárgyilagosan beszámoltam a szerzői estjén elhangzott téves állításairól. Ennek következtében a Magyar Szó szerkesztője, Gruik Ibolya – aki az említett irodalmi esten Lovas beszélgetőtársa volt – nyomban megszakította a szarajevói merényletről szóló – történelmi tárcasorozatom közlését. (Ugye, nem kétséges, hogy a politikus író bosszújáról és a szerkesztő stréberségéről van szó?)
Amikor kifelé megyünk a diktatúrából, már tud egymásról az ellenállók, az ellenzékiek, a regnáló pártot és médiáját, cenzúráját megvetők, elutasítók széles köre. Amikor viszont az uralmi párt és maffiaszervezettségű gépezete (a tiszai Délvidéken és napjainkban!) – a 'nemzeti' tanács és megélhetési politikusok, csicskások hada – lopakodva, majd egyre nyíltabban telepszik rá kultúránkra, közéletünkre, mi, a véleménymondás és beleszólás jogától megfosztottak, (kezdetben) bűntudattal hihetjük, hogy a sorból kilógva elégedett társaink tömegében csak magunkat okolhatjuk az oktalan lázadásért, rossz közérzetünkért. Ám Matuska Márton példájából látom; nem vagyok egyedül! Mielőbb el kéne készíteni a közlési tilalommal sújtott szerzőket és a cenzúra eseteit nyilvántartó listát!
Vicei Károly 


2015. január 28. [23:07]

Angela Szabo
Sajnos nem csupán a Magyar Szó, hanem minden vajdasági magyar médium ugyanazt a pártot szolgálja. Tájékoztatásunk egyik-másik "kis kínai nagy bosszújának" az áldozatává vált. Eljutottunk odáig, hogy a Hét Napban a tervezett blokkolóóra felszerelése helyett "csak" kötelező munkaidőt vezettek be az újságírók számára, és hamarosan megfojtják a leghallgatottabb rádiónkat, miközben nagyon jól tudják, hogy soha többé nem lesz erőnk újraindítani azt. Ha most elhallgat, örökre elhallgat. És ami a legfájdalmasabb: az itteni újságíró előbb köpi magát szembe reggelente a tükörben, mint hogy a parancsuralom ellen - s emberi méltósága védelmében - szót emeljen.
Alfőldi Mihály
Mi az, hogy :*Mielőbb el kéne készíteni a közlési tilalommal sújtott szerzőket és a cenzúra eseteit nyilvántartó listát! .* ez a lista már régen megvan, csak még nem nyilvános, de akit érint az tudja :)
Stephen Bozhe
Hja, a lista megvan, csak ki kell kérni a Magyar Házból. Mivel közintézmény, tulajdonképpen még törvény is kötelezi őket, hogy kiadják, nem? :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése