2015. február 16., hétfő

Helyes: nem lehet iskolaigazgató, mert nem tud magyarul

a magyar nyelv005Noha rendkívül rossz véleményem van a (mostani összetételű) Magyar Nemzeti Tanácsról, alighanem kénytelen leszek megdicsérni egy konkrét eset kapcsán. Persze nem szeretnék a rúd elé szaladni, mert nem ismerem az ügy részleteit, de ha igaz, hogy az MNT azért akadályozta meg a szabadkai Egészségügyi Középiskola igazgatói posztjára pályázó nő kinevezését, mert nem tud magyarul, gratula illeti meg.
A jelek szerint Stojanka Bjeletić fizikatanár mindenáron igazgató szeretne lenni, ugyanis az MNT már egyszer megvétózta a kinevezését, amit a Tartományi Oktatási Titkárság figyelembe vett. Bjeletić azonban nem adta fel, másodszor is próbálkozott, de a végkimenetel azonos volt.
Elmondása szerint az iskolaszék júliusban támogatta jelölelését, de a titkárság - a Magyar Nemzeti Tanács végzésének hatására - nem hagyta jóvá, hogy az igazgatói székbe üljön.
A tanárnő elpanaszolta, hogy már 22 éve dolgozik az említett suliban, és korábban is tudott egy kicsit magyarul, valamint nemrég befejezett egy tanfolyamot, amelynek köszönhetően állítólag némileg tökéletesítette nyelvtudását, de az MNT-nek és a tartományi titkárságnak ez sem volt elég, másodszori jelölését sem fogadták el.
Kiemeli, hogy az iskolaszék ismét támogatta őt, valószínűleg az alkotmánybíróság azon határozatából kiindulva, miszerint a közintézmények igazgatóinak kinevezése nem függhet a nemzeti tanácsok döntésétől. Bjeletić hozzáfűzte: panasszal fordult az újvidéki közigazgatási bírósághoz, várja a választ.
Felmerül két kérdés: miért akar az említett illető mindenáron igazgató lenni egy olyan iskolában, ahol a tanulók zöme magyar? Továbbá: miért nem volt képes egy ilyen környezetben 22 év alatt rendesen megtanulni a nyelvünket?          
Egyébként a Horvát Nemzeti Tanács is igyekszik élni szerény felhatalmazásával. Vétót emelt Miroslav Cicmil földrajztanár kinevezésére a szabadkai Matko Vuković Általános Iskola élére. A HNT úgy véli, Cicmil nem rendelkezik elegendő tapasztalattal, továbbá egyes politikai erők nyomást gyakorolnak, azzal a céllal, hogy őt nevezzék ki igazgatónak, ami megengedhetetlen.
subotica.com nyomán K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2015. február 15. vasárnap, 12:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése