2017. január 7., szombat

Milliókkal nem tud elszámolni a VMSZ - megbukоtt a revizori vizsgálaton


vmsz-pista-penz















A VMSZ minden szinten hatalmon van - a köztársaságitól a tartományi kormányig, az összes zömében magyarlakta községben, sőt, a tagjai ott vannak az Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben is. Egy ilyen párttól elvárná az ember, hogy mint a törvényhozó kormányzati szerv betartsa a szabályokat, különösen akkor, amikor az általunk  befizetett adóból származó közpénzről van szó.
A Pásztor István által vezetett párt pénzügyei nincsenek rendben.

Milliós rések a VMSZ elszámolásában
Az Állami Revizori Ügynökség átfésülte a Vajdasági Magyar Szövetség üzleti könyveit és pénzügyi jelentéseit, és abban számos rendellenességet észlelt.
A VMSZ említett dokumentációjában egyebek között kimutatta a vállalkozási (megbízási) szerződésekből eredő juttatások költségeit, amelyek összértéke 1 345 000 dinár. Csakhogy a  VMSZ ugyanakkor nem mellékelte az erről szóló hiteles számviteli bizonylatokat. Magyarán: nincs bizonyíték az alkalmazott személyek által elvégzett szolgáltatásokról.

Pártközeli „civilek”
Továbbá a számvitelről szóló törvényt megszegve a VMSZ ún. nem anyagi adományt fogadott el a Destinus nevű ifjúsági egyesülettől. A (pénzügyi értelemben) legnagyobb délvidéki magyar párt ugyanis bérleti díj fizetése nélkül használta az említett egyesület üzlethelyiségeit, amivel a pártok finanszírozásáról szóló törvényt is megsértette. Az említett törvény szerint ugyanis a politikai szubjektumok semmilyen formában sem finanszírozhatók egyesületek vagy más nonprofit szervezetek által.
Az egyesületnek egyébként az a Makra Izabella az elnöke, aki 2011-ben a VMSZ Ifjúsági Fóruma magyarkanizsai községi szervezetének elnöke volt
A szervezet 2010-ben alakult, zömében a VMSZ-hez köthető tagsággal, a Magyar Szó cikke szerint akkor még azzal a céllal, hogy  "bővüljenek a törökkanizsai és magyarkanizsai fiatalok szórakozási és egyéb lehetőségei". Ehhez képest a VMSZ politikai lehetőségeit sikerült bővíteniük. 
Makra Izabellát, a Directus vezetőjét egyébként korábban a VMSZ irányította városban kinevezték a hangzatos nevű Turisztikai Desztináció Menedzsment marketing menedzseri posztjára is.  

A VMSZ nem adja ki a párt pénzembereit
Ami ennél is súlyosabb: a VMSZ nem mutatta fel annak a 66 magánszemélynek a nyilatkozatát, akik 1 729 000 dinárt adományoztak (?!) ennek a pártnak, holott a törvény szerint erre köteles lett volna.
Pedig valószínűleg többen is kíváncsiak lennénk arra, kik azok, akik úgy érzik, hogy valamiért  súlyos tízezrekkel kell támogatniuk az anyagi problémákkal egyébként sem küszködő pártot. 

A kampányban nem számított a pénz
A jelentés azt is megállapítja, hogy a VMSZ óbecsei és szabadkai helyi közösségek tanácstagjainak megválasztásának reklámköltségeibe  egy kisebb vagyont fektetett be, nem kevesebb, mint 2 934 000 dinárt. 
A revizori vizsgálat több kisebb visszaélést is kimutatott, mint például a VMSZ irodahelyiségeinek rezsielszámolási kérdésében, de hibát találtak a VMSZ székházának bérleti szerződésében is, többek között a Pannon RTV-t fenntartó Pannónia Alappal vagy a Bethlen Gábor Alap pályázatait is kezelő Szekeres László Alapítvánnyal kötött megállapodásokban.
Az Állami Revizori Ügynökség jelentése szerint a VMSZ üzleti könyveiben nem szerepelnek az egykoron Slobodan Milošević vezette Szerbiai Szocialista Párt (mint bérlő) palánkai üzlethelyiségei (VMSZ általi) használatának költségei (sem).    

Vajon a magyar milliárdok esetében jobb a helyzet? 
А vizsgálatok kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy amennyiben a VMSZ milliós tételekkel nem tudott maradéktalanul elszámolni a szerb állam felé, akkor vajon mi a garancia arra, hogy a VMSZ-nek juttatott és a délvidéki magyar gazdaságfejlesztésre szánt több milliárdnyi magyar adóforinttal más lenne a helyzet? Mint ismeretes, Magyar Levente, Magyarország gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára nemrégiben jelentette be, hogy a VMSZ-es politikusok által vezetett Prosperitati Alapítvány forrásait további 9 milliárddal emelik meg, így összességében 65 milliárd forintot tesznek ki. 

Felelősségre vonás? Á, dehogy
Jogos az a felvetés is, hogy az illetékes szerbiai állami szervek vajon szankcionálják-e a VMSZ-t a véletlenül elfelejtett milliók miatt? Félő ugyanis, hogy a hatalmon lévő pártok nem a saját maguk által alkotott törvények szigorú betartásában, hanem az azokon való felülemelkedésben érdekeltek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése