2017. január 17., kedd

Szerbia és az EU alul teljesítettek az emberi jogok védelme területén



A Human Rights Watch (HRW) éves jelentése*

 

            – Szerbia a 2016-os évben korlátozott haladást ért el az emberi jogok védelme területén – közölte a HWR nemzetközi szervezet 2017. január 13-án New Yorkban, hozzátéve, hogy „az emberi jogok kulcsfontosságúak a balkáni országok számára az Európai Unióhoz vezető úton”.  

 

 

            A jelentés kiemeli, hogy „az újságírók elleni támadások továbbra is problémát jelentenek”. A háborús bűnösök elleni eljárások „továbbra is lassúk”, miközben „az emberi jogvédők elleni támadások és a háborgatásuk folytatódik”.  

– A Nyugat-Balkán országainak fel kell újítaniuk ez emberi jogok erősítésre és az olyan környezet kialakítására tett erőfeszítéseiket, amelyben mindenki jogait tiszteletben tartják – olvasható a HWR jelentésében.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a háborús bűnösök elleni eljárások 2016-ban Szerbiában lassúak voltak, „a politikai támogatás, az erőforrások vagy a háborús bűnökkel foglalkozó iroda személyzetének hiánya és a tanúk nem megfelelő védelme miatt”. Kiemeli, hogy Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze aggodalmát fejezte ki, mivel Szerbia csaknem egy év alatt nem nevezte ki a háborús bűnökkel foglalkozó ügyészség vezetőjét, és hogy Carmel Agius, a Törvényszék elnöke azt mondta: „Szerbiai nem működik együtt teljes mértékben a Törvényszékkel, mivel nem adta ki a Szerb Radikális párt (SRS) három tagját, akiket a Törvényszék megsértésével vádolnak”.


__________
* A.R.: Srbija i EU podbacile u zaštiti ljudskih prava [Szerbia és az EU alul teljesítettek az emberi jogok védelme területén]. Danas. 2017. január 16. 6., vagy  http://www.euractiv.rs/ljudska-prava/10896-hrw-i-srbija-i-eu-podbacile-u-zatiti-ljudskih-prava

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése