2017. május 22., hétfő

Önmagunknak hazudunk!



Mennyi lakosa van Tordának?

– Horgászversennyel, a felújított sportöltöző és a tűzoltóotthon átadásával, szentmisével és művelődési műsorral kezdődött a falunap és a templombúcsú megünneplése a bánáti Tordán – írja K. I. az ünnepségről.[1]
Az írás azt benyomást kelti az olvasóban, hogy egy virágzó, fejlődő magyar helységről van szó, „amelyben pezseg az élet”. Ez azonban közel sem felel meg a valóságnak.
Az írásból megtudjuk, hogy „Tordán két éve volt utoljára felnőtt labdarúgó mérkőzés. Jelenleg csak pionírcsapatuk van.” Ebből arra lehet következetni, hogy a faluban olyan kevés a felnőtt férfi, hogy már labdarúgó csapatott sem lehet összeállítani. Pedig a faluban ennek a sportágnak nagy hagyományai vannak.
A szerző is utal arra, hogy „az 1200 lakosú falu egy erősen fogyatkozó magyar sziget a közép Bánátban”.
A falu honlapjáról megtudjuk, hogy az „április 2-án Tordán a szerbiai elnökválasztáson az 1254 szavazólistán szereplő polgár közül 619-en (49,4 %) vettek részt”.[2] (Helyesen: a szavazólistán szereplő 1254 polgár közül…)
A két adat között nagyfokú eltérés van. Lehetetlen ugyanis, hogy az 1200 lakosú faluban 1254-en vannak a szavazólistán. Másrészt, a szavazásra csak a nagykorú polgárok jogosultak. Közben az urnákhoz csak 619-en járultak. 
Az adatokból többféle következtetést lehet(ne) levonni. Például: A szavazólista a korábbi évekből származik, nem a valós adatokat tartalmazza. Annyian elköltöztek a faluból, hogy már csak 619 felnőtt és a kiskorú gyermekek maradtak. Ezek szerint jó, ha a falunak 800 lakosa van.
Miért nem lehet megírni az igazságot: hogy a falu lepusztulóban van, hogy elhagyják a lakói, mivel nincsen munka, se kereset? Hogy évtizedekre visszamenőleg egyelten új munkahely nem nyílt?Miért nem ír erről a Tordai Újság?

Tordai utcarészlet

Dobai János a helyi közösség (sok éve) elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) magas rangú tisztségviselője, évek óta folyamatosan „az itt található gyógyvíznek az újbóli hasznosításával” áltatja a tordaiakat (hogy az majd új munkahelyeket teremt, felvirágoztatja a falut), miközben ezzel kapcsolatban sem történik semmilyen előrelépés.
A sportöltöző „felújítása” és a(z egyébként régóta létező) tűzoltóotthon „átadása” is jóformán csak kozmetikázás, látszattevékenység, hogy legyen valamit az ünnep alkalmával felmutatni. A falu iskolájának önállósodását már senki még csak nem is emlegeti, habár erről magyar nemzeti tanácsi határozat is van.[3] Az iskola tornatermének (többször ünnepélyesen elhelyezett és megszentelt) alapkövét is már belepte a gaz…
A falunapon volt Republic-koncert, felléptek a néptáncosok, horgász- és „csirkepaprikás-versenyt” is rendeztek. Nem látni azonban, hogy a falu vezetősége bármit is tenne a sanyarú gazdasági helyzet javítása, az elvándorlás megállítása, a munkahelyek teremtése érdekében. A tűzijátékra szánt pénzt is lehetett volna valami okosabbra költeni! Olyan testület se nincs már a falunak, amelyik elszámoltatná a helyi vezetőséget? Miért nem lehet szembenézni a valósággal?   
A falunap lassan az elvándoroltak találkozójának a napja lesz, amennyiben a vezetőség viszonyulása a helység tornyosuló problémái iránt gyökeresen nem változik meg.
Azzal, hogy önmagunknak hazudunk, nem javítjuk, hanem csak tovább rontjuk a helyzetet. 

BOZÓKI Antal

Újvidék, 2017. május 22.


[1] Republik-koncert, néptáncok, főzőversenyek... Magyar Szó, 2017. május 15. 4., vagy https://www.magyarszo.rs/hu/3369/vajdasag_nagybecskerek/165034/Republic-koncert-n%C3%A9pt%C3%A1ncok-f%C5%91z%C5%91versenyek%E2%80%A6.htm, 2017. május 15., 10:21

[3]16/2011 számú (2011. április 5-i) MNT határozat – A BANATSKO KARAĐORĐEVO-I NIKOLA TESLA ÁLTALÁNOS ISKOLA TORDAI KIHELYEZETT RÉSZLEGÉNEK ÖNÁLLÓSULÁSÁRA TETT JAVASLATÁRÓL SZÓLÓ HATÁROZATA. http://archiv.mnt.org.rs/389-16-2011-szamu-MNT-hatarozat-A-BANATSKO-KARADjORDjEVO-I-NIKOLA-TESLA-ALTALANOS-ISKOLA-TORDAI-KIHELYEZETT-RESZLEGENEK-ONALLoSULASARA-TETT-JAVASLATARoL-SZoLo-HATAROZATA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése