2024. augusztus 21., szerda

Mára kodifikálva van a tisztességtelen politikai verseny Magyarországon

A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 21.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Miért támogathatja az állam a Fideszt a választásokon?
„A munkásosztály marxista–leninista pártja a társadalom vezető ereje” – állt a Magyar Népköztársaság 1972-ben módosított Alkotmányában. A 2011-ben csak a Fidesz–KDNP képviselői által megszavazott Alaptörvény visszafogottabb, de a választások utáni nemzetközi és szakmai értékelések mégis mindig megállapítják, hogy a választási jogszabályok és bírósági értelmezésük nyomán a magyar állam mégsem semleges szereplő a pártok versenyében.

Nem válaszolt a kormány az Európai Bizottság kérdésére, hogy miért akar ilyen sok oroszt beengedni
Az Európai Bizottság belügyi biztosa, Ylva Johansson nemrégiben levélben kérdezte a magyar kormányt a Nemzeti Kártyához kapcsolódó új szabályozás ügyében. Szerinte ez ugyanis megkerülheti az orosz és belarusz állampolgárokra kirótt EU-s szankciókat. Augusztus 19-ig várt részletes választ, de nem kapott.

Már a Nyírség is az elsivatagosodás felé tart
Több víz folyik ki Magyarországról, mint ami hozzánk érkezik. Eközben egyre kevesebb csapadék hullik, valamint egyre több az aszályos napok száma. Az elsivatagosodás legjobban az Alföldet és a Nyírséget fenyegeti, főleg, hogy mindemellett elképesztő vízpazarlás megy országszerte.

Ukrajna nem tervezi orosz területek megszállását – mondja Zelenszkij tanácsadója
Ukrajna továbbra is folytatja a behatolást a határ mentén fekvő orosz Kurszki területen, jelenleg több száz négyzetkilométert tart az ellenőrzése alatt. A cél egy ütközőzóna létrehozása, és nem pedig orosz területek megszerzése vagy megszállása – közölték Kijevben.

Letartóztatásuk megelőzésére a nyugati tudósítók visszahívását kéri Oroszországból egy újságíró
Hriszto Grozev bolgár oknyomozó újságíró az Oroszországban dolgozó tudósítóik visszahívására szólította fel a nyugati médiavállalatokat, ugyanis szerinte nagy a kockázata annak, hogy a Kreml elfogja és eszközként használja fel őket a fogolycseréknél.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy komoly jogi zűrökbe keveredett Lanfranco Cirillo, a Putyin-palota olasz tervezője, akinek ügyében több millió dolláros adóvizsgálat indult.

Anne Applebaum: A mai autokráciák hálózatba szerveződtek, hogy felszámolják a demokráciát
A maiautokráciák világszerte egyre inkább erősítik egymást a demokratikus társadalmakkal szemben folytatott versenyben – jelentette ki Anne Applebaum Pulitzer-díjas amerikai újságíró és történész a Szabad Európa orosz szolgálatának adott interjúban.
 
Amit még tudni érdemes
Orbánék már 1000 milliárdos tartozást halmoztak fel Kína felé, amely rejtett letéti számlákat kér és titokban is hitelez (444)
Miközben az Európai Unió egyre nagyobb kihívásként tekint Peking külgazdaság-politikájára, a magyar kormányt szemlátomást egyáltalán nem zavarja, hogy egyre kiszolgáltatottabbá teszi az országot Kína felé.

Óbuda letartóztatott polgármestere megválasztása előtt aláírt egy iratot, ami most válhat kínossá (24.hu)
Kiss László személyesen biztosított székhelyhasználatot a házában egy cégnek, amelyben feleségén kívül egy olyan személy töltötte be az ügyvezető-tulajdonosi posztot, aki egy másik cégével több milliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól azután, hogy Kisst polgármesternek választották.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése