2014. február 22., szombat

Hol volt, hol nem volt - újabb meseáradat a választások előtt

nincs valtozasVarga László: Akkor lehet hatékony a magyar érdekképviselet, ha a VMSZ a parlamenti és a kormányzati struktúrában is jelen lesz.
Azért lenne fontos, hogy a VMSZ-nek továbbra is erős parlamenti képviselete legyen, mert a csatlakozási tárgyalásokra csak abban az esetben lehet befolyást gyakorolni, ha olyan politikai befolyással vagyunk jelen, hogy figyelembe kelljen venni a véleményünket. Eddig is ott voltak és érdekes, nem volt fontos a “befolyásgyakorlás” valamint a “véleménynyilvánítás”. Csak most lett fontos, a választások közeledtével. Folytatódik az emberek hülyének nézése és átverése. Most is az öt képviselői hely megszerzésére törekszenek. Ha eddig az nem volt kellő súlyú a véleményük hangsúlyozására, ezek után hogy lesz elég?
Az elmúlt néhány hónapban kitűnő együttműködést alakítottunk ki a magyar kormányzatnak azon struktúrájával, amely az európai uniós ügyek hordozója. Ennek eredményeként minden egyes tárgyalási fejezetnél a számunkra fontos prioritások is ott lesznek a tárgyalóasztalon. Ezért lenne fontos, hogy a vajdasági magyarságnak erős parlamenti képviselete legyen. Ez már szemenszedett hazugság! Semmiféle fontos prioritás nem lesz az asztalon! A magyar külügy világosan megmondta: nem támaszt semmiféle követelést a szerb csatalkozáshoz! Így folytatódik a hazugságok áradata, hogy milyen jó itt magyarnak lenni, nincs itt semmi probléma, megvan mindenünk, ami kell. Ja, a VMSZ vezetőinek és csatlósaiknak lehet, de nem az átlagembernek.
Mint azt Pásztor István pártelnök már korábban elmondta, a VMSZ-nek az a szándéka, hogy a következő ciklusban a kormányzati struktúrában is legyenek képviselői. Az, hogy pontosan hol, milyen pozícióról, tisztségről lesz szó, arról majd a választásokat követően lehet beszélgetni. Nem az lenne a legtisztább, hogy már nyílt lapokkal, tényekkel induljanak neki a választásoknak? Majd utána osztozkodunk, alkudozunk, lefekszünk? Mint eddig? De hát a VMSZ gyomorforgató politikája már csak így működik.
Minden tárgyalási fejezetnél igyekszünk majd megfogalmazni a vajdasági magyar érdekeket. Eddig miért nem merték megfogalmazni a magyarság érdekeit? Ahogy eddig sem, ezután sem fogják. Erre akár fogadni is mernék. Olyan dolgokat, jogokat próbálunk majd meg számon kérni, amelyeket az alkotmány, vagy valamelyik törvény ugyan biztosít, a gyakorlatban azonban nem valósulnak meg. Majd ha piros hó fog esni! Hét éve ott vannak, ahol számonkérhetnének, ahonnan kiállhattak volna a délvidéki magyarságért s mégsem tették. Majd most. Persze.
Az alkotmány világosan előírja, hogy a közszférában tiszteletben kellene tartania a lakosság nemzeti összetételének számarányait. Ebben a tekintetben 2000 óta meglehetően kevés dolog történt. A körzethatárok kérdését is tematizálni lehetne. Hű, de tudják így választások előtt mit s hogyan kell majd csinálni! Csak mikor ott voltak, akkor felejtették el. És hét éven át egyetlen egyszer sem jutott egyiküknek sem az eszébe.
A hivatalos nyelvhasználat is alkotmányos jog, ugyanakkor a gyakorlatban gyakran találkozunk problémákkal. Ilyen az adóbevallások, vagyis a szerb nyelvű és cirill betűs formanyomtatványok kérdése. Mikor is tették ezt szóvá az elmúlt hét esztendőben képviselő úr? Az a baj, hogy a szerb pártoknak lefeküdt VMSZ eddig sem és ezután sem fog kellenmetlen kérdéseket feltenni, lépni ellenük meg pláne. Aki ezt elhiszi nekik – lelke rajta és szavazzon rájuk. Aki pedig kicsit is nyitott szemmel jár és fontos neki a jövő és a változás, aki már nem hisz a gyermekmesékben és elege van abból, hogy állandóan becsapják, nos, az szavazzon a Nemzeti Közösségek Listájára.
(Dőlt betűvel a Varga képviselő úr által elmondottak vannak kiemelve s idézve)
Közzétette: Gyapjas Emese 2014. február 21. [13:21] 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése